Ga naar content

Dieren in Mexico

Wie denkt dat een fervent reiziger als ik verzadigd raakt, heeft het mooi mis. Reizen is verslavend. En zo heb ik - waarschijnlijk net als de meeste reizigers - een ontembaar verlangen naar steeds nieuwe ervaringen en ontmoetingen.

Wilde dieren zien

De ontmoetingen waar ik het grootste geluk in ervaar, zijn wildlife encounters. Een ochtendwandeling waarbij een wild dier mijn pad kruist, ik even in de ogen kijk van een zeldzaam zoogdier of een kleurrijke vogel van dichtbij observeer. Ik hoef geen groot dier te zien om euforisch te zijn. Een mooie vlinder of insect kan mij even gelukkig maken als een ontmoeting met een tapir of het zien van een katachtige.

Wildlife reizen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wildlife reis Mexico

Als gepassioneerde natuurliefhebbers hebben mijn man en ik een enorme bucket list aan dieren die we ooit hopen te zien. Deze passie hebben we overgedragen op onze zoon. Als gezin hebben we nog een lange lijst van dieren die we een keer in het wild hopen te zien. En van die wensenlijst leven een aantal dieren in Mexico, dus dat was voldoende reden om dit land als bestemming te kiezen voor onze zomervakantie. Via Riksja Family stippelden we een rondreis uit langs de beste plekken om wildlife in Mexico te zien: Cozumel, Calakmul, Palenque, Rio Lagartos en Isla Holbox.

1. Vogels in Mexico

Voor vogelliefhebbers is Mexico een paradijs, net als de meeste landen in Centraal Amerika. De jungle is het leefgebied van vele prachtige soorten parkieten, zangvogels, roofvogels, spechten en meer. 

Specht met rode kam
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Twee van de meest geziene vogels in Yucatán zijn de zwarte langstaarttroepiaal en de rouwtroepiaal, beiden met een schitterende zang. Een andere zwarte zangvogel is de roodoogkoevogel. Kleurrijker zijn Baltimoretroepiaal en geelstaarttroepiaal.

De eerste keer dat ik een motmot zag was ik helemaal door het dolle heen. Met de camera erachteraan, want wat een schoonheid is deze vogel met pluimpjes aan zijn staart. Later in de reis bleek dat motmots erg vaak te zien zijn in Yucatan. Bij bijna elke cenote zagen we ze vliegen van tak naar tak. 

Motmot Mexico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Yucatan heeft een lange kustlijn. Bij het water zie je ibis, zilverreiger en andere reigerssoorten, pelikaan, aalscholver en flamingo. Heel mooi zijn de gigantische Amerikaanse fregatvogels met hun gevorkte staart; deze hebben we op diverse plekken in Mexico waargenomen. Bij Bacalar en Rio Lagartos zagen we ook kaalkopooievaars. De twee beste plekken om flamingo's te zien zijn Celestún en Rio Lagartos. 

Flamingo's in Mexico
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overige veel geziene vogelsoorten zijn verschillende soorten spechten, gieren, zwaluwen en parkieten. Een enkele keer zag ik zelfs een ara overvliegen.

Toffe groepsreizen

2. Zoogdieren

Twee soorten apen, die je tijdens de meeste jungletochten zult zien of horen, zijn de slingeraap (spider monkey) en de brulaap (howler monkey). Minder makkelijk te spotten zijn andere zoogdieren, waaronder de tapir, miereneter of agoeti.

brulapen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Katachtigen omvatten poema, ocelot, jaguarandi of wezelkat, en margay. Een van de mooiste dieren van het hele continent komt er ook voor, de prachtige jaguar. De kans om er een te spotten in Mexico is vrij klein, het dier is schuw en leeft vaak diep in de bossen. Wil je veel kans hebben op het zien van jaguars, kijk dan ook eens naar de Pantanal in Brazilië.

Overige zoogdieren die in Mexico leven zijn coyote, Mexicaans wolharig grijpstaartstekelvarken (een mond vol), stinkdier, wezel, pekari, grijze vos, dwergmiereneter, paca, negenbandgordeldier, eekhoorns, ratten, rood spieshert, witstaarthert en mazama pendora. Illustraties van deze dieren vind je dit gidsje met zoogdieren in Mexico.

Noemenswaardig is de vleermuizengrot in het Calakmul natuurreservaat. Deze bevindt zich langs de doorgaande weg tussen Bacalar en Palenque. Elke avond na 18 uur verlaten 3 miljoen vleermuizen de grot, een enorm spektakel om te zien. Als je hiervoor tijd hebt tijdens je reis, plan dit dan zeker in! 

Vleermuizen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tot slot zijn er de zeezoogdieren, zoals walvis en zeekoe. Zeekoeien (Caribische lamantijn) leven in de mangrovegebieden langs de hele kust. 

Meenemen tijdens een reis naar Mexico

Als je dieren wilt spotten, wil je natuurlijk ook weten wélke dieren je ziet. Erg handig zijn de verschillende Mexico veldgidsen, die je helpen bij het determineren en identificeren van de diersoorten die je ziet.

Wie onderwater wil filmen tijdens het snorkelen zou zeker de aanschaf van een GoPro moeten overwegen: hiermee kan je onderwater filmen. Daarnaast mag tijdens een wildlife reis natuurlijk ook een verrekijker niet ontbreken. Met een goede verrekijker zie je zoveel meer! Bij Knivesandtools vind je een grote waaier aan producten, van waterdichte verrekijkers tot verrekijkers met camera.

Tijdens een nachtsafari kan het handig zijn om een goede nachtkijker te hebben. Wij mochten zelf de Bushnell Equinox testen. Hiermee zie je dieren tot een afstand van 274 meter in het donker.

3. Walvissen in Mexico

Aparte aandacht schenken we aan de grootste zoogdieren. Voor bultruggen en andere walvissen kan je best naar het westen van Mexico reizen. Het schiereiland Baja California Sur en Baja California, twee staten die op het schiereiland Neder-Californië liggen. Lees meer over walvissen in Mexico

Westen Mexico
Deel op Pinterest

4. Walvishaaien in Mexico

De walvishaai is de grootste vis ter wereld en van mei tot september bezoekt hij de noordelijke kust van Quintana Roo. De regio waar de Golf van Mexico en de Caribische Zee samenkomen is rijk aan voedingsstoffen voor walvishaaien.

Een van de voornaamste redenen voor onze reis naar Mexico, was de mogelijkheid om hier met walvishaaien te snorkelen. Vanaf Isla Holbox, Isla Mujeres en Cancun worden excursies aangeboden. De boottocht is best heftig; hou er rekening mee dat je meer dan 2 uur op een klappende speedboot zit. Ook het snorkelen is niet voor watjes, want je zwemt in open zee met (soms hoge) golven en wanneer je een vis van 7-9 meter naast je ziet, komt er ook wel enige stress bij kijken. 

walvishaaien
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De walvishaai is een bedreigde diersoort. Het snorkelen met de haaien is erg goed gereguleerd vanuit de regering en het Wereld Natuur Fonds en je bent dus gebonden aan strakke regels. Je mag maximaal 2 keer 3 minuten naast de walvishaaien zwemmen. Een onvergetelijke en te gave ervaring!

5. Monarchvlinders in Mexico

Een natuurspektakel dat ver van de gebaande paden ligt, maar zeker wel vernoemd dient te worden, is de komst van miljoenen monarchvlinders naar Michoacan.

Deel op Pinterest

Ieder jaar komen ze vanuit Canada vliegen om in Mexico te overwinteren en te paren. In januari komen zij aan in de zuidelijke gebergtes van Mexico. Men kan dit fenomeen bewonderen in vlinderreservaten bij El Rosario en Sierra Chincua. Naast dit oranje feest komen er natuurlijk nog vele andere vlinders voor, men schat ca. 1.000 verschillende soorten. Wil je wegwijs worden in de meest voorkomende, bestel dan het gidsje vlinders in Mexico.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!