Ga naar content

Grand Canyon

Mooiste plekken in Amerika - Over de afgelopen 6 miljoen jaren heeft de Colorado de machtige en meest bezochte canyon ter wereld uitgeslepen, de Grand Canyon, in het Engels Grote Kloof, in Amerika. Een natuurfenomeen dat je eens in je leven gezien moet hebben. Klaar voor een onvergetelijke rondreis langs de Grand Canyon?

Bezienswaardigheden van de Grand Canyon

De duizelingwekkende kloof in de aardkorst is meer dan 1.500 meter diep, hij is 15 tot 29 km breed en de hele Grand Canyon strekt zich uit over een lengte van maar liefst 435 km. Dit nationaal park doet ieders mond openvallen van verbazing. Vooral rond zonsondergang, wanneer de donkerrode rotsen van binnenin lijken op te lichten en de schaduwen een onmetelijke diepte geven aan het geheel.

Woestijndikhoornschaap
Deel op Pinterest

De Grand Canyon is een natuurwonder, daar is iedereen het over eens. Een verblijf in het Grand Canyon National Park, dat ongeveer 4.870 vierkante kilometer beslaat, maakt meestal deel uit van een rondreis langs de overige nationale parken in het zuidwesten van Amerika. Als je je graag een goed beeld wil vormen van hoe de kloof er in het echt uitziet, kan je de foto's hiernaast bekijken, of onze Grand Canyon video.

1. Dieren Grand Canyon

Welke dieren leven er in de Grand Canyon? Hoewel het een dor en desolaat landschap lijkt, leven er in het nationaal park tal van dieren. Vooral tijdens een wandeling maak je kans op het zien van herten of geiten, gieren en misschien zelfs de met uitsterven bedreigde (maar sinds kort weer aanwezige) condor. De Grand Canyon is het leefgebied van

  • ruim 75 soorten zoogdieren (muildierherten, dikhoornschapen, rode lynxen, coyotes, bevers, konijnen en enkele poema's);
  • vijftig soorten reptielen en amfibieën (hagedissen, slangen, kikkers, schildpadden...), 25 vissoorten;
  • wel 300 vogelsoorten (Californische condors, gieren, valken, raven, arenden);
  • Voor een volledig overzicht van alle planten en dieren in de Grand canyon, bestel in onze webshop de Grand Canyon veldgids.
eekhoorn
Deel op Pinterest

2. Noorden of zuiden van de Grand Canyon?

Welke kant van de Grand Canyon is het mooist? De Canyon wordt door de meeste bezoekers vanaf de zogenaamde South Rim bezocht. Hier bevinden zich het Grand Canyon Village, hotels, het Visitor Centre, vele uitkijkpunten en een shuttle service naar het vertrekpunt voor dagtochten en meerdaagse wandelingen in de Grand canyon. Eveneens in het zuiden, maar meer westelijk gelegen en bereikbaar vanaf Kingman, vormt de Grand Canyon Skywalk een trekpleister.

In deze hoefijzervormige attractie loop je over een glazen vloer en kijk je een duizelingwekkende diepte in. De Skywalk is duur en de weg ernaar toe is niet voor alle auto’s geschikt. De veel minder druk bezochte North Rim is naar onze mening meer de moeite voor wie weg van de massa wil en in alle rust wenst te genieten van ‘s werelds bekendste kloof. Bij de North Rim bevindt zich een fantastische lodge en een camping die je - ver van tevoren - dient te reserveren.

3. Helikoptervlucht Grand Canyon

Een andere populaire attractie is een helikoptervlucht over de Grand Canyon. Het is een fascinerende ervaring en er zijn vele verschillende aanbieders. Een vlucht met de helikopter is niet goedkoop, maar je bent wel een unieke ervaring rijker. 

Grand Canyon air view
Deel op Pinterest

Tiqets.com biedt een overzicht van alle helikoptervluchten boven de Grand Canyon. Reserveer van tevoren en vermijd wachtrijen. Betalen kan met iDeal en Bancontact. 

Tip: Riksja Amerika biedt ook de mogelijkheid om de bouwsteen Grand Canyon excursie te verlengen met een helikoptervlucht boven de Grand Canyon. Heb jij zelf ook nog leuke tips over wat te doen of te zien bij de Grand Canyon, deel ze dan op het tabblad wat te doen, of onderaan deze pagina.

4. Grand Canyon vanaf de Colorado

Een heel andere ervaring is het wanneer je de Grand canyon vanaf het water ontdekt. De meeste toeristen bekijken de Grand Canyon van bovenaf, vanaf de South Rim. Toch zijn er ieder jaar ruim 22.000 mensen die voor een avontuurlijkere reis kiezen: raften, kajakken of met opblaasbare (gemotoriseerde) boten varen over de Colorado! Dit is een onvergetelijke adrenalineboost.

Grand Canyon Colorado
Deel op Pinterest

Meer dan 160 stroomversnellingen van 1 tot 10 (de meeste rivieren gaan maar tot graad 5). Twee stroomversnellingen hebben moeilijkheidsgraad 10! De grootste val bevindt zich bij Lava Falls: in minder dan 300 meter daal je met 11 meter. Kajakken en raften op de Colorado is immens populair. Het is mogelijk om in twee tot drie weken de volledige lengte van 446 kilometer af te leggen. Drie kortere versies van vier tot negen dagen zijn echter ook een optie. tijdig reserveren is aanbevolen, soms zelfs een jaar van tevoren.

5. Natuur in het Grand Canyon National Park

In de omgeving is nog veel ander natuurschoon te bewonderen. Vanaf Supai kan je een aantal zijravijnen verkennen, zoals de Havasu Canyon, met prachtige watervallen zoals de Navajo, Mooney Falls (60 m) en Havasu Falls. Als je de mogelijkheid hebt om de Havasu Falls te bezichtigen, maak dan zeker een omweg.

Deze 30 meter hoge waterval en blauwe poel behoren tot de mooiste van Amerika. Het azuurblauwe water contrasteert fel met de omringende torenhoge rode rotswanden en groene planten. Vanaf de parkeerplaats kan je wandelen of paardrijden (13 km) naar Supai. Daarvandaan volg je de weg naar Havasu Creek.

Tips rondreis Grand Canyon

Hoe kan je de Grand Canyon bezoeken? Er worden tal van mooie rondreizen georganiseerd waarbij de kloof op het reisprogramma staat. De meeste reizen vertrekken vanaf San Francisco, Los Angeles of Las Vegas en maken een lusvormige rondreis langs de bekende nationale parken.

TUI biedt meerdere mooie fly-drive reizen aan, maar zelf je reis samenstellen is natuurlijk ook mogelijk.  De Grand Canyon laat een grote indruk achter op iedere bezoeker en daarom adviseren we om het park te bezoeken aan het einde of in het midden van je reis.
Interesse in een groepsreis? Vraag dan de gratis brochure van Djoser aan.

Hotels Grand Canyon

Bij de South Rim vind je zes lodges. Bij de North Rim bevindt zich de Grand Canyon Lodge en de North Rim camping. De hotels zijn peperduur en dienen ver van tevoren gereserveerd te worden, al krijg je waar voor je geld. Het uitzicht is fantastisch en in de vroege ochtend of in de avondschemering zie je vaak herten, condors en andere dieren.

Wil je een goedkoper hotel nabij de Grand Canyon, dan is de Cameron Trading Post (in Cameron) een goede optie. In het iets zuidelijker gelegen universiteitsstad Flagstaff heb je meer keuze aan goedkope hotels en motels.

Filmpje Grand Canyon

Maak je binnenkort een roadtrip in Amerika en kan je eigenlijk niet wachten om te zien hoe de Grand Canyon er uit ziet? Een goede impressie krijg je in dit videofilmpje van Wim van Schaik, maar je wil je echt weten hoe het is om aan de rand van de grootste canyon van Amerika te staan? Dan zal je toch zelf een reis naar deze top bezienswaardigheid moeten maken. Alleen in het echt kan je ervaren hoe immens groot de Grand Canyon is.
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!