Ga naar content

Californië

Californie is de "Gouden Staat"! Geen wonder dat gelukzoekers hier hun toekomst zochten. Ook vandaag de dag is de Amerikaanse staat een van de meest geliefde bestemmingen en kiezen veel toeristen voor een rondreis in Californië. Het klimaat, de steden, maar bovenal de overweldigende natuur in Californië zijn elementen voor een onvergetelijke vakantie.

Mooiste gebieden van Californië

Californië is geen staat om op één plek te verblijven, er is te veel te zien. Een rondreis is dus aan te raden en dat kan je via allerlei reisorganisaties regelen, zie onze reistips. De natuur in Californië is werkelijk zeer bijzonder: er zijn vele soorten natuurgebieden en het ene park is nog indrukwekkender dan het andere. Je vindt er eigenlijk alles: zonnige kusten met lange zandstranden en ruige rotsen, kleurige woestijnen, hoge bergen, watervallen, reuzenbomen en aparte meren.

Onze tips voor een groepsreis in Californië

Top 10 natuurparken Californië

Wat zijn de 10 mooiste nationale parken en natuurgebieden? We nemen je mee in een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden en plekken van Californië.

1. Kust van California

De kust van Californië grenst, van de Mexicaanse grens tot de staat Oregon, aan perfectie. De Pacific Coast Highway verbindt South en North California met elkaar en is een van de mooiste autoroutes van Amerika; de weg voert langs plaatsjes met Spaanse invloeden, ruige kusten en de fascinerende steden van de westkust van Amerika.

De stranden bij Los Angeles bieden veel vertier voor wie weg wil uit het bruisende centrum. Huntington Beach heeft een ontspannen surfers sfeer, terwijl in Newport Beach miljonairs hun yacht voor anker leggen. De meeste rondreizen in Californië voeren deels langs de kuststrook, vaak van Los Angeles naar San Francisco of omgekeerd. Ben je benieuwd naar de verborgen wereld van L.A., check dan het dieren in Los Angeles gidsje.

One day if I go to heaven... I'll look around and say, "It ain't bad, but it ain't San Francisco" - Herb Caen

Californië staat bekend om haar mooie stranden, maar zij die zeehonden en afgelegen plekjes verkiezen boven bikini's en boulevards, moeten zeker naar de Point Reyes National Seashore, een uurtje ten noorden van San Francisco. Het schiereiland met de ruigste kusten van Californië is het leefgebied van roofvogels en zeevogels, wapiti's en zeehonden. Van half december tot half maart migreren walvissen langs de kust. Tal van wandelroutes voeren over het schiereiland. Dit is absoluut een van de mooiste plekken in Californië! 

Natuur in Californië
Deel op Pinterest

Zelf samenstellen

2. Death Valley

Death Valley is een van de warmste plekken op aarde. Fotografen zijn gek op dit landschap: de gescheurde aardkorsten, uitgestrekte zoutvlakten en het weerspiegelende water bij Badwater (het laagste punt in de VS, -86 meter). Het mysterie van Death Valley vormt de zogenaamde Race Track: stenen die zichzelf lijken te verplaatsen, althans dat doen de lange sporen op de droge ondergrond vermoeden. Niemand heeft de stenen ooit zien bewegen, het is een mysterie in een doodse vallei.

Roadtrip Californië
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Maar ook de bergen in Death Valley zorgen met hun kleurenpalet voor een bijzonder schouwspel. Hoogtepunten in Death Valley zijn het Artist's Pallet en Zabriskie Point: kleurrijke bergen of de bijzonder mooie Titus Canyon. Verder naar het zuiden werd het woestijngebied rond Palm Springs omgetoverd tot een luxe ontspanningsoord met zwembaden, spa’s en meer dan 100 smaragdgroene golfbanen. 

Leuke rondreizen:

3. Joshua Tree National Park

In dit natuurgebied groeien duizenden Joshua trees, zeer bijzondere bomen. Toch zijn de bijzondere rotsen in het park minstens net zo merkwaardig; witte ronde gladde stenen liggen onnatuurlijk opgestapeld. Lees meer over Joshua Tree National Park.

Joshua Tree National Park
© Naturescanner Wim van Schaik
Deel op Pinterest

4. Wijngaarden in Napa Valley

De zonovergoten wijngaarden van Napa en Sonoma zijn een schitterende bestemming voor een wijnvakantie. Wie zelf rondreist in Californië kan stoppen bij de vele wijngaarden. Er zijn zelfs opties om een internationale groepsreis per fiets langs de wijngaarden van Californië te maken. 

Napa Valley Amerika
Deel op Pinterest

5. Sierra Nevada in Californië

In de bergen van de Sierra Nevada liggen natuurwonderen zoals Yosemite, Lake Tahoe, Mono Lake, Mammoth Lakes, Kings Canyon en Sequoia NP. Het gebergte zelf heeft tal van mooie wandelroutes die de moeite waard zijn. Lone Pine bijvoorbeeld is het vertrekpunt voor meerdaagse hikes of dagtochten in de Sierra Nevada in Amerika. Wandel in enkele dagen naar het hoogste punt van Californië, de Mount Whitney (4.421 m). Je dient dit maanden van tevoren te reserveren, tenzij je een dagtocht naar het eerste meer maakt (5 uur retour). Bij Mammoth Lakes kan je het hele jaar door sporten in de bergen: skiën, hiken, mountainbiken...

6. Yosemite Nationaal Park

Yosemite National Park biedt een nergens geëvenaarde natuur. Indrukwekkende granietrotsen contrasteren met de naaldbomenbossen, heldere riviertjes en fraaie watervallen. Dit is zonder twijfel een van de mooiste gebieden in Californië!

Californie nationale parken
Deel op Pinterest

7. Alabama Hills

Alabama Hills bij Lone Pine zijn een buitenaards aandoend natuurfenomeen en vormden het decor voor verscheidene western klassiekers, toch is dit een zeer onbekend natuurpark, wel echt de moeite. Op het video tabblad kan je een filmpje bekijken.

8. Mono Lake

Mono Lake in Californië is een merkwaardig meer, dat je via de Tioga Pass vanaf Yosemite kan bereiken. Boven het heldere water vormen grillige tufa pilaren de meest bizarre formaties. Mono Lake is vooral rond zonsondergang de moeite. De zoutpilaren weerspiegelen dan in het kleurrijke water en dit levert bijzonder mooie foto's op. Bekijk ook ons filmpje via de tab hierboven. In de omgeving voeren Ghost Towns als Bodie je terug naar het verleden van de goudzoekers. 

Californie mooie plekjes
Deel op Pinterest

9. Sequoia National Park

Aan de andere kant van de Sierra Nevada liggen de zonovergoten fruit- en wijngaarden van Californië en het Sequoia National Park. Hier weten de grootste bomen ter wereld met hun majestueuze toppen al duizenden jaren te overleven. Deze giant sequoia’s zijn niet te fotograferen, je moet ze met eigen ogen aanschouwen om hun omvang te bevatten! Wie goed ter been is, kan in het Sequoia National Park ook een granieten rots beklimmen, de Moro Rock. Deze steekt 75 meter uit boven het omringende landschap en biedt een fraai zicht over het park.

Oudste bomen op aarde - Op andere plekken in Californië bevinden zich enkele van de oudste bomen ter wereld, waaronder de Methuselah met een respectabele leeftijd van 4.845 jaar (Great Basin bristlecone pine).

10. King's Canyon Amerika

Verder is de zwaar ondergewaardeerde King's Canyon een echte aanrader tijdens je rondreis in Californië: met je auto rijd je naar het einde van deze kloof. De weg voert langs de woeste Kings River, wat fraaie plaatjes oplevert. De Canyon is een nog onbekend stukje Californie en wat ons betreft zeker een hoogtepunt.

Tips rondreis Californië

Er zijn tal van manieren om een rondreis in Californië te organiseren en alles heeft zijn voor- en nadelen. Zelf een ticket en huurauto regelen is prima te doen. Wie kiest voor het gemak van een georganiseerde rondreis, hoeft niet te stressen over reistijden, mooie bezienswaardigheden of hoogtepunten. De reisorganisatie neemt deze zaken van je over. Er is een groot aanbod aan individuele rondreizen of groepsrondreizen in Californië.

Meer weten over de overigen gebieden in de omgeving van Californië> Check dan ook onze tips voor de overige plekken in de USA.

Veelgestelde vragen

 Tip: bekijk 11 handige veldgidsen Californië.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!