Ga naar content

Joshua Tree National Park

Californië - In het zuiden van de Golden State ligt het bijzondere natuurgebied Joshua Tree National Park. De naam dankt het park aan de grote hoeveelheid Joshua trees, die hier groeien. De Joshua tree is eigenlijk geen boom, maar een grote plant, behorend tot de Yucca familie. Deze kan uiteindelijk wel 12 meter hoog worden, maar dan heb je het over een Joshua Tree van ca. 900 jaar oud.

Natuur in Joshua National Park

Behalve de kenmerkende bomen zijn er in dit nationale park prachtige rotspartijen te vinden met vaak grote ronde stenen, ook wel ‘boulders’ genoemd.

Boulders in Joshua Tree NP
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Joshua Tree NP is een droog en woestijnachtig gebied van ongeveer 3.200 vierkante, maar telt ook een vijftal oases met palmbomen. Op deze plekken ligt het water dicht aan de oppervlakte.

Twentynine Palms

De belangrijkste plaats, ten noorden van het park is Twentynine Palms. In deze woestijnstad vind je een keur aan hotels, restaurants en tevens de hoofdingang van Joshua Tree NP met het Visitor Center. Aan de noordzijde van het park, parallel aan de State Route 62 zijn in totaal 6 ingangen. Aan de zuidzijde vind je ook nog 2 toegangswegen en een Visitor Center.

Wat te doen in Joshua Tree NP?

Natuurlijk is het leuk om eerst eens een rondrit met de auto te maken door het park, om zo een indruk te krijgen van de natuur en diversiteit. Maar te voet ontdek je pas echt hoe mooi dit park is. Er zijn diverse trails van verschillende lengte, soms ook met elkaar te verbinden. Bij het Visitor Center is een handig overzichtskaartje te krijgen, waarop de verschillende wandelroutes staan, zodat je kunt zien wat de dichtstbijzijnde ingang is voor het pad dat je wilt lopen.

America the Beautiful-Pass

Zoals alle Nationale Parken en National Monuments in Noord-Amerika is ook Joshua Tree NP toegankelijk met de “America the Beautiful pass”. Deze pas kun je voor ca. $ 80,- kopen bij elk visitor center of bij het eerste nationale park dat je bezoekt en is 1 jaar geldig.

Wandelingen in Joshua Tree NP

We beschrijven enkele trails in Joshua Tree National Park. Het is slechts een kleine greep uit de vele mogelijkheden in dit mooie park. Laat je vooral informeren bij het bezoekerscentrum naar de mogelijkheden. Op drukkere dagen tref je in het park bij de parkeerplaatsen vaak rangers aan, die je wegwijs maken en tips kunnen geven.

1. Hidden Valley Nature Trail

De Hidden Valley Nature Trail is een kleine rondwandeling van 1 mijl. Het is een makkelijke, maar drukbezochte trail. Ook veel rotsbeklimmers kom je hier tegen. Deze vallei wordt geheel omsloten door hoog opgestapelde grote rotsblokken. Het bood in het verleden een goede schuilplaats aan veedieven.

Hidden Valley Nature Trail
Deel op Pinterest

De trail is makkelijk te lopen met nauwelijks hoogteverschil. Natuurlijk zijn ook hier enkele Joshua Trees te vinden, maar ook cactussen met prachtige bloemen en andere bloeiende planten.

2. Skull Rock Nature Trail

Skull Rock, een op een doodshoofd lijkende rots, is het drukstbezochte plekje in Joshua Tree NP. Er is hier een korte wandeling van amper een halve kilometer, eventueel te combineren met de Discovery Trail van ca. 1 mijl.

Skullrock
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

3. Split Rock loop Trail

Bij de parkeerplaats aan het begin van deze trail is gelijk duidelijk waar de naam vandaan komt: een reusachtig grote ronde en gespleten rots markeert de ingang, de “Split Rock”.

Splitrock Trail
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Op deze wandeling van 2,5 mijl zijn de Joshua Trees minder vertegenwoordigd, maar de schitterende rotspartijen, de mooie ronde boulders, de cactussen en yucca’s en andere bloeiende vegetatie maken deze wandeling tot een waar paradijs. Veel hagedissen zie je hier en ook grondeekhoorntjes schieten soms voor je voeten weg.

De trail is uit te breiden met de Facerock-Trail, die je langs een langwerpige rots voert.

Facerock Trail
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Vanaf de zijkant gezien is dit een gezicht en-profile. Even verderop is het weer gewoon een rots! Deze twee routes tezamen beslaan 4,6 mijl.

4. Fortynine Palms Oasis Trail

De toegang naar deze trail ligt buiten de hoofdweg van Joshua Tree NP en is een minder drukbezochte route. De trail is in totaal 3 mijl en er is een hoogteverschil van ruim 100 meter. 

Aan het begin van de wandeling tref je een bemoedigend bord aan met de tekst: “You don’t want to die here”. Het is een waarschuwing om vooral voor genoeg water te zorgen tijdens je wandeling. Maar dit geldt voor alle trails in Joshua Tree NP, het is een warm tot zeer warm gebied! Ga niet onvoorbereid op pad!

De wandeling begint met een stijgend pad, waarbij je een goed uitzicht hebt over het desolate landschap en de stad Twentynine Palms beneden je. Langs het pad staan diverse indrukwekkende cactussen. Op het hoogste punt kun je links onder je de 49 palmbomen van de oase al zien liggen. Een vreemd gezicht in dit dorre landschap! De oase ligt een stuk lager aan een zeldzame bron.

Fortynine Palms Oasis
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Hier aangekomen is het heerlijk om tussen de palmbomen en rotsen te dwalen. Met wat geluk kom je diverse vogels tegen. Ga even zitten en neem de sfeer in je op. De plek nodigt uit tot rusten en foto’s maken van deze bijzondere bomen midden in de woestijn. De terugweg is gelijk aan de heenweg en vergt ook weer wat inspanning met het hoogteverschil.

5. Cholla Cactus Garden Nature Trail

Vanaf het North Entrance Station is het 22 mijl rijden naar de Cholla Cactus Garden, een heel bijzonder gebied met één soort cactus, de Cholla Cactus. Door een combinatie van hoogte, droogte en de grondsoort gedijt deze cactus uitstekend op deze plek. Een echte trail is dit niet, er zijn wel paden aangelegd om tussen deze fraaie cactussen door te lopen.

Cholla Cactus Garden
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Vooral in het vroege ochtendlicht kun je prachtige foto’s maken. De naalden van de cactus zijn uiterst fijn en dicht opeen en raken bij de minste aanraking los! Voorzichtigheid geboden!

6. Barker Dam Nature Trail

Ook geen al te lange trail: ca. 1,3 mijl. Er voert een door rotsen omsloten pad naar de Barker Dam. De dam werd aangelegd rond 1900 als waterreservoir voor het vee en voor de mijnbouw. Als er water in het reservoir staat kun je mooie opnames maken met de rotsen weerspiegeld in het water. Maar vaak is het reservoir geheel opgedroogd. Voorbij de dam kom je bij een meer open stuk, waar diverse Joshua Trees staan. Na dit stuk wordt het pad weer omsloten door rotsen.

7. Lost Palms Oasis Trail

Vanaf de zuidelijke ingang, bij het Cottonwood Visitor Center vind je de Lost Palms Oasis Trail. Een stevige wandeling is hier te maken van 7 mijl. Het pad voert je naar een canyon en is het eerste gedeelte niet zwaar. In de canyon groeien talrijke palmbomen en zodra je deze in zicht hebt vergt de tocht meer inspanning. Maar de oase doet je de vermoeidheid vergeten en het is heerlijk toeven hier met stromend water, schaduw en mooie vogels, die komen drinken.

Pioneertown

Wil je even heel iets anders tijdens je verblijf bij Joshua Tree National Park, dan is een ritje naar Pioneertown een goede optie. Op 27 mijl ten westen van Twentynine Palms ligt dit openluchtstadje, waar het wilde westen tot de verbeelding gaat spreken. Hoewel toeristisch geeft het toch een goede indruk hoe vroeger de hoofdstraat van zo’n wildwest dorp eruitzag. De fotogenieke huisjes zijn in de meeste gevallen ingericht als winkeltjes.

Pioneertown
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Er is ook een zeer gewild restaurant, “Pappy & Harriets”, een in stijl ingericht restaurant met de Amerikaanse keuken, maar de wachttijd kan hier zo maar oplopen tot een uur. Pioneertown is de moeite van het ritje wel waard. De rit zelf is, zeker het laatste gedeelte, erg mooi.

Joshua Tree NP – beste tijd om te bezoeken.

Het zuiden van Californië heeft een warm woestijnklimaat. Januari tot en met maart zijn de koelste maanden met temperaturen van gemiddeld 4 graden ’s nachts en 17 graden overdag. April en mei hebben de gunstigste temperaturen, gemiddeld 26 graden en geen neerslag. Ben je gebonden aan de zomermaanden voor een bezoek aan Joshua Tree NP dan wordt het al gauw 34 graden tot zelfs 40 graden.

De lage luchtvochtigheid maakt dat deze warmte nog dragelijk blijft. Vanaf oktober daalt de temperatuur dan weer langzaam naar aangenamere waarden.

Onze eigen ervaring in Joshua Tree Nationaal Park:

In april 2022 hebben wij dit park bezocht en hebben ervaren dat er vele wandelmogelijkheden zijn in dit bijzondere park. De temperatuur was goed, de drukte viel nog mee. Het desolate landschap buiten het park is minder aantrekkelijk, maar kun je Joshua Tree NP inplannen in je reis, dan zeker doen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!