Ga naar content

Utah

Mooiste Staten Amerika - In Utah bevinden zich vijf bekende Nationale Parken: Bryce Canyon, Capitol Reef, Canyonlands National Park, Arches Nationaal park en Zion Nationaal Park. Verder vind je er nog het Dixie National Forest en een deel van Glen Canyon Recreation Area. Redenen genoeg om een natuurreis naar Utah te ondernemen. Naturescanner toont je de mooiste gebieden.

Utah in Amerika

De Amerikaanse staat heeft een oppervlakte van ruim 220.000 km². In het oosten bevinden zich uitgestrekte Indianenreservaten. Het centrale deel en het oosten bevinden zich in de Rocky Mountains, terwijl het westen gedomineerd wordt door het Great Salt Lake en enkele zoutvlakten. Het punt waar Utah, Colorado, New Mexico en Arizona elkaar raken, wordt Four Corners genoemd en is het enige vierstatenpunt in de VS.

Mooiste parken in Utah

Wat zijn de mooiste plekken in Utah? De voornaamste reden voor een rondreis in Utah is een bezoek aan de vele mooie natuurparken; stuk voor stuk vormen ze bijzondere bezienswaardigheden. De parken zijn onderling zeer verschillend en in twee weken tijd kan je hier bijzonder veel indrukken opdoen. Een overzicht van mooiste plekken om te bezoeken:

1. Zion

Zion National Park, op slechts 2-3 uren rijden vanaf Las Vegas, kenmerkt zich door imposante roze – witte rotsmassieven in fraaie vormen. De Virgin River stroomt door dit rotsachtig landschap en laat een sliert van groene struiken achter zich. Er zijn tal van wandelmogelijkheden in Zion. 

Zion in Utah
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

2. Bryce

Bryce Canyon, een stukje ten westen van Zion, is een indrukwekkend spektakel van oranje uitgeslepen rotsformaties die samen een gigantisch amfitheater vormen. De Bryce kan bezichtigd worden vanaf de parkeerplaatsen, maar wie goed ter been is kan tevens afdalen voor een korte of lange wandeling. Verder naar het oosten kronkelt de highway door uiteenlopende landschappen; door de Grand Staircase-Escalente National Monument (een weids rotsachtig gebied met diepe inhammen en hoge formaties), het Dixie National Forest en Capitol Reef. 

3. Capitol Reef

Capitol Reef is een relatief onbekend park met een verrassende natuur: het landschap varieert van torenhoge rotsen tot nauwe kloven. Het bevindt zich op de weg van Zion en Bryce naar Arches National Park en wordt onterecht door veel reizigers overgeslagen. Voor ons is Capitol Reef een van de mooiste parken in het zuidwesten van de VS. De steile rotswanden zijn bijzonder imposant. 

Capitol Reef Utah
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

TIP- Tussen Capitol Reef en Canyonlands ligt nog een zeer onbekend natuurpark, met bijzondere rotsformaties: Little Egypt Geological Park.

4. Kodachrome Basin State Park

Cannonville is een goede uitvalsbasis voor dit merkwaardige, doch relatief onbekende park. Kodachrome wordt gekenmerkt door ruim 50 losstaande rotspilaren, chimneys genoemd. De rode, roze of soms witte pilaren zijn prachtig om te zien rond zonsondergang.

5. Goblin Valley State Park

Tussen Capitol Reef en de Canyonlands ligt een prachtig gebied waar toeristenbussen nooit stoppen. Maak je een fly-drive, maak dan even een omweg voor dit State Park. Het lijkt wel of een reus hier rotsen in het rond heeft gegooid. Ze hebben de gekste vormen; het park heeft niet voor niks de naam Goblin Valley. Een goblin is een soort monstertje. 

Goblin Valley in Utah
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Factory Butte

Factory Butte is een alleenstaande, afgevlakte grijze zandstenen formatie. De berg wordt omgeven door een grauw aandoend woestijnlandschap. Het bevindt zich aan de weg van Capitol Reef naar Caineville. Je krijgt hier het gevoel op een andere planeet te zijn beland. Niet eens ver van Capitol Reef, waar alle bergen diep rood en oranje zijn, kleurt alles hier in vaag grijs en geel. Wat in eerste instantie een kaal, saai landschap lijkt, wordt steeds interessanter naarmate je verder op de Factory Butte Road rijdt.

Rotsformaties Utah
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Cathedral Valley

Een van de minst verkende, doch mooiste gebieden in Utah is Cathedral Valley en de gelijknamige Loop. De lusvormige route voert over onverharde wegen, waar je je alleen op de wereld waant. De vallei bevindt zich grotendeels in Capitol Reef NP. De weg erheen leidt langs imposante monolieten: deze losstaande rotsformaties met namen als Temple of the moon en Temple of the sun zijn werkelijk uniek om te zien.

De Cainville Badlands zijn donkere heuvels met verticale strepen. Aan het eind of het begin van de rit, naargelang hoe je de Cathedral Valley loop rijdt, moet je met de auto een stukje door een rivier rijden. De beste reistijd voor de rondweg is herfst en lente. Zomers zijn zeer heet, in de winter kan de weg onberijdbaar zijn.

8. Long Canyon en Burr Trail

Halverwege Boulder en Capitol Reef bevindt zich de Long Canyon. De route erheen, de Burr Trail, is voor het grootste gedeelte geasfalteerd, maar voor een deel is een 4WD toch wel aanbevolen. Het laatste deel, richting Capitol Reef, is onverhard en vooral bij regen gevaarlijk. Ook vanaf de andere kant begint het eerst met asfalt en dan wordt het zand. Het is een schitterende route die heel dicht langs Water Pocket Fold voert: dat is een kilometers lange aardplooi, die miljoenen jaren geleden werd gevormd. 

Long Canyon
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

9. Escalante Petrified Forest State Park

Op een half uurtje rijden vanaf Cannonville, richting Boulder, bevindt zich dit kleine gebied bij een meer. Belangrijkste bezienswaardigheid zijn de versteende bomen die langs het pad verspreid liggen.

10. Arches NP

Arches National Park staat bekend om de vele natuurlijke rotsbogen; het aantal bruggen in het hele park wordt geschat op 2000. In het nabij gelegen Moab verzamelen zich liefhebbers van outdoor activiteiten, zoals mountainbiken, raften, bergbeklimmen en parachute springen. In de bars delen de reizigers 's avonds hun wilde verhalen over hun outdoor avonturen. Ten zuiden van Arches wordt het Canyonlands National Park door de Colorado en Green River doorkruist. 

Arches Nationaal Park Utah
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

11. Canyonlands

Bijzonder mooi is ook het Canyonlands Nationaal Park in Utah, ook bekend als de "high desert". Slechts weinig toeristen brengen een bezoek aan dit nog ongerepte gebied. De Colorado en Green River banen zich een weg door een landschap van kloven en tafelbergen. De rivieren en hun zijtakken verdelen de Canyonlands in diverse gebieden: Island in the Sky, de Needles en de Maze. Buiten enkele onverharde wegen en een aantal picknick areas zijn er nog weinig voorzieningen in Canyonlands.

In ca. 4 uur kan je de Shafer Trail rijden van Canyonlands naar Arches: een gevaarlijke weg, maar een van de mooiste routes in Amerika. Een 4WD is een absolute vereiste om deze weg te rijden!

12. Coral Pink Sand Dunes State Park

Coral Pink Sands is een natuurpark tussen Mount Carmel Junction en Kanab in het zuidwesten van Utah. Prachtige oranje zandduinen en rode zandstenen rotsen vormen hier een bijzonder fraai gebied.

Natuurgebieden Utah
Coral Pink Sand Dunes State Park
Deel op Pinterest

13. Moki Dugway

Utah State Route 261 is een weg in het zuidwesten van Utah, iets noordelijk van Mexican Hat, bij Bluff. Een klein deel van de weg is onverhard en dit wordt de Moki Dugway genoemd. Dit gravelpad stijgt 33 meter met een helling van 10%. Vanaf deze schitterende route heb je zicht op de Valley of the Gods en verderop doemt Monument Valley op. 

Mexican Hat
© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

14. Recapture Pocket

In de buurt van Bluff  is nog meer moois te zien. Langs de Highway 191 bij Twin Rock Cafe is de Navajo Twin Rock een bekende bezienswaardigheid. In het nabijgelegen Recapture Pocket vind je nog veel meer van dit soort roodbruine pilaren en rotsen. Daar waar erosie het werk nog niet heeft voltooid, vormen de verschillende rotspilaren een soort muur.

Het gebied bestaat uit drie relatief kleine delen, waar je vrij kunt rondwandelen. Er zijn geen bewegwijzerde paden of infrastructuur, je loopt dus echt vrij rond tussen de rotsformaties.

15. Snow Canyon

Snow Canyon is een van de lievelingsplekjes van de lokale bevolking. Wie al vaker een fly en drive in Utah heeft gemaakt en een keer iets anders wil zien, kan dit State Park bezoeken ten zuidwesten van Zion, bij St George.

Reizen naar Utah

Bekijk voor meer sfeerbeelden onze Utah video's.

Reis jij binnenkort naar Utah? Vergeet dan niet je ESTA aan te vragen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!