Ga naar content

Capitol Reef

In de staten Arizona en Utah vind je een concentratie van verschillende nationale parken, waarvan de bekendste wel Grand Canyon NP is. Samen met Bryce Canyon NP en Zion NP zijn dit drukbezochte gebieden. In het zuiden van Utah ligt het Capitol Reef National Park, een wat minder bekend park, maar zeker zo mooi als bovengenoemde parken.

Natuur Capitol Reef

Capitol Reef NP is een langgerekt gebied en heeft heel verschillende landschappen. Als je Capitol Reef NP op je route door Utah hebt staan loont het de moeite hier meer dan één nacht te verblijven, want er is véél te doen!

Mooiste plekken in Capitol Reef

Dwars door het park loopt de UT24, een weg die op zichzelf al prachtig is om te rijden. Bij het Visitor Centre (een bezoekje waard!) is een zijweg die door Fruita loopt, de Scenic Drive. Dit is een prachtige weg, vooral in het vroege morgenlicht of juist met de late avondzon. Hier zie je naast de weg regelmatig herten grazen of de grondeekhoorn scharrelen tussen de fruitbomen.

Soms hoor je het geluid van de “whistle pig”, een hoge fluittoon van deze mollige marmot. Op de rotsen zie je soms een Big Horn Sheep. Hagedissen laten zich veelvuldig zien en ook de ratelslang komt voor. Welke bezienswaardigheden kan je zien tijdens een wandeling of rondreis en wat zijn de mooiste plekken in Capitol Reef?

1.Cathedral Valley

In het noorden ligt Cathedral Valley, een woestijnlandschap met opvallende, hoog uitstekende rotsen. Hun vorm doet denken aan kathedralen, vandaar de naam.

2. Waterpocket Fold

In het zuiden is de Waterpocket Fold een bijzonder fenomeen. Het is een 160 kilometer lange ‘plooi’ in de aardkorst en laat zien hoe tijdens de verschillende geologische tijdperken de aardkorst zich heeft bewogen en de verschillende lagen schuin omhoog heeft gedrukt. Een mooie – deels onverharde - aanrijroute naar Capitol Reef voert langs deze bergrug. Hiervoor sla je bij het plaatsje Boulder af naar de Burr Trail, waarbij je een pas in kronkelende haarspeldbochten passeert en vervolgens de Notom-Bulfrog Road. Een prachtige rit!

3. Fruita

Rondom de Freemont River is juist weer een mooi begroeid gebied te vinden. In vroeger tijden hebben de Mormonen zich hier gevestigd, gewassen geteeld en boomgaarden aangelegd. De naam Fruita verwijst hier nog naar.
Er zijn enkele motels in het park of in het dichtbijgelegen plaatsje Torrey te vinden. Ook een camping bij Fruita biedt overnachtingsmogelijkheden.

Deel op Pinterest

  Wandelroutes

  Voor de wandelaars is er veel te doen in Capitol Reef, van pittige tot makkelijke trails.
  We zetten een paar mooie wandelingen op een rijtje:

  Chimney Rock trail
  Een middelzware circa 6 kilometer wandeling met hoogteverschillen, met op het hoogste punt een prachtig uitzicht op de omgeving.

  Cohab Canyon Trail
  Een lange wandeling door een ‘verborgen’ canyon. Vroeger door Mormonen gebruikt als schuilplaats voor de autoriteiten, die hen vervolgden wegens polygamie. Deze trail loopt van de Scenic Drive tot aan de UT24.

  Grand Wash Trail
  Het pad loopt hier gedeeltelijk door een kloof met steile wanden van zo’n 150 meter, de Grand Wash Narrows. Het is een makkelijke, vrij vlakke wandeling.

  Cassidy Arch Trail
  Een stevige klim naar boven met uitzicht op de Cassidy Arch, een grote natuurlijke stenen boog in de rotsen. Een prachtige wandeling!

  Capitol Gorge Trail
  Deze makkelijke kloofwandeling kun je doen nadat je aan het einde van de Scenic Drive de circa 5 kilometer lange onverharde Capitol Gorge Road hebt gereden. Ook hier vind je tekenen van de mormonen. Er staan namen in de rotsen gekrast, het zogenaamde ‘Pioneer register’. 

  Hickman Bridge Trail
  Ook weer zo’n schitterende wandeling, niet te zwaar, met als einddoel de Hickman Bridge, een natuurlijke stenen brug met een overspanning van 40 meter en bijna even hoog. Loop nog even onder de brug door en je kunt hier prachtige foto’s maken.

  Kortere wandelroutes

  Voor hen die even een stukje van de auto vandaan willen, maar geen trek in een lange wandeling hebben, zijn de Goosenecks trail (400 meter) en de Sunset trail (1.200 meter) een aanrader. Vooral de laatste is prachtig bij – de naam zegt het al – zonsondergang.

  Informatie begaanbaarheid wandelpaden

  Het is verstandig bij het Bezoekerscentrum van Capitol Reef te informeren hoe de toestand van de onverharde wegen is en of de verschillende kloof-wandelingen haalbaar zijn. Heeft het kort tevoren geregend, dan zijn sommige paden niet begaanbaar.

  Reizen naar Capitol Reef

  Capitol Reef National Park samengevat: prachtige, afwisselende landschappen met bijzondere en kleurige rotsformaties, in het voorjaar en vroege zomer veel mooie bloemen, heel veel wandelmogelijkheden en - vooral als je op tijd op pad gaat – heel rustig! Ben jij klaar voor een reis naar dit natuurwonder?

  Afbeelding van Henneke van Schaik
  Geschreven door
  Henneke van Schaik
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!