Ga naar content

Capitol Reef

In de staten Arizona en Utah vind je een concentratie van verschillende nationale parken, waarvan de bekendste wel Grand Canyon NP is. Samen met Bryce Canyon NP en Zion NP zijn dit drukbezochte gebieden. In het zuiden van Utah ligt het Capitol Reef National Park, een wat minder bekend park, maar zeker zo mooi als bovengenoemde parken.

Natuur Capitol Reef

Capitol Reef NP is een langgerekt gebied en heeft heel verschillende landschappen, waarbij het noorden gedomineerd wordt door woestijnlandschap, zoals in Cathedral Valley. In het zuiden domineert de bergketen Waterpocket Fold, een indrukwekkende 160 km lange bergketen.

Capitol Reef - Waterpocket Fold
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

 Als je Capitol Reef NP op je route door Utah hebt staan loont het de moeite hier meer dan één nacht te verblijven, want er is véél te doen!

Mooiste plekken in Capitol Reef

Dwars door het park loopt de UT24, een weg die op zichzelf al prachtig is om te rijden. Bij het Visitor Centre (een bezoekje waard!) is een zijweg die door Fruita loopt, de Scenic Drive. Dit is een prachtige weg, vooral in het vroege morgenlicht of juist met de late avondzon. Hier zie je naast de weg regelmatig herten grazen of de grondeekhoorn scharrelen tussen de fruitbomen.

Soms hoor je het geluid van de “whistle pig”, een hoge fluittoon van deze mollige marmot. Op de rotsen zie je soms een Big Horn Sheep. Hagedissen laten zich veelvuldig zien en ook de ratelslang komt voor. Welke bezienswaardigheden kun je zien tijdens een wandeling of rondreis en wat zijn de mooiste plekken in Capitol Reef?

1. Cathedral Valley

In het noorden ligt Cathedral Valley, een woestijnlandschap met opvallende, hoog uitstekende rotsen, monolieten genaamd. Hun vorm doet denken aan kathedralen, vandaar de naam. De route door Cathedral Valley is een avontuurlijke rit! Bij gunstige waterstand steek je met de auto de Freemont River over. Aan de overkant begint de onverharde weg. 

Een SUV of 4x4 is hier wel noodzakelijk. Ook is het belangrijk vooraf naar de wegconditie te informeren. De Cathedral Valley Loop is 58 mijl lang. Trek hier zeker een aantal uur tot een dag voor uit, want niet alleen is er heel veel moois te zien en te fotograferen, al te hard kun je er ook niet rijden. De landschappen zijn afwisselend. Dan weer rijd je hoog met uitzicht op de vallei, dan weer voert de weg door de vallei en kun je een paar korte uitstapjes maken. 

Cathedral Valley Amerika
Cathedral Valley
Deel op Pinterest

Het laatste deel van de route voert langs prachtige zgn. Bentonite Hills. Heuvels met laagjes van grijs naar donkerpaars. De route eindigt bij Caineville, waar je weer op de verharde weg komt. Bij te hoge waterstand kun je ook een deel van de route rijden vanaf Caineville tot aan bijvoorbeeld Temple of the Sun.

2. Waterpocket Fold

In het zuiden is de Waterpocket Fold een bijzonder fenomeen. Het is een 160 kilometer lange ‘plooi’ in de aardkorst en laat zien hoe tijdens de verschillende geologische tijdperken de aardkorst zich heeft bewogen en de verschillende lagen schuin omhoog heeft gedrukt. Een mooie – deels onverharde - aanrijroute naar Capitol Reef voert langs deze bergrug. Hiervoor sla je bij het plaatsje Boulder af naar de Burr Trail, waarbij je een pas in kronkelende haarspeldbochten passeert en vervolgens de Notom-Bulfrog Road. Een prachtige rit!

3. Fruita

Rondom de Freemont River is juist weer een mooi begroeid gebied te vinden. In vroeger tijden hebben de Mormonen zich hier gevestigd, gewassen geteeld en boomgaarden aangelegd. De naam Fruita verwijst hier nog naar.
Er zijn enkele motels in het park of in het dichtbijgelegen plaatsje Torrey te vinden. Ook een camping bij Fruita biedt overnachtingsmogelijkheden.

Roadtrip
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Wandelroutes

Voor de wandelaars is er veel te doen in Capitol Reef, van pittige tot makkelijke trails.
We zetten een paar mooie wandelingen op een rijtje:

1. Chimney Rock trail

Een middelzware circa 6 kilometer wandeling met hoogteverschillen, met op het hoogste punt een prachtig uitzicht op de omgeving.

2. Cohab Canyon Trail

Een lange wandeling door een ‘verborgen’ canyon. Vroeger door Mormonen gebruikt als schuilplaats voor de autoriteiten, die hen vervolgden wegens polygamie. Deze trail loopt van de Scenic Drive tot aan de UT24.

Cohab Canyon trektocht Capitol Reef
Deel op Pinterest

3. Grand Wash Trail

Het pad loopt hier gedeeltelijk door een kloof met steile wanden van zo’n 150 meter, de Grand Wash Narrows. Het is een makkelijke, vrij vlakke wandeling.

4. Cassidy Arch Trail

Een stevige klim naar boven met uitzicht op de Cassidy Arch, een grote natuurlijke stenen boog in de rotsen. Een prachtige wandeling!

5. Capitol Gorge Trail

Deze makkelijke kloofwandeling kun je doen nadat je aan het einde van de Scenic Drive de circa 5 kilometer lange onverharde Capitol Gorge Road hebt gereden. Ook hier vind je tekenen van de mormonen. Er staan namen in de rotsen gekrast, het zogenaamde ‘Pioneer register’.

6. Hickman Bridge Trail

Ook weer zo’n schitterende wandeling, niet te zwaar, met als einddoel de Hickman Bridge, een natuurlijke stenen brug met een overspanning van 40 meter en bijna even hoog. Loop nog even onder de brug door en je kunt hier prachtige foto’s maken. Dit is een erg populaire, dus wat drukkere wandeling.

Cassidy Arch Trail

Voorbeeld van een wandelroute in Capitol Reef. Op ons YouTube kanaal vind je nog veel meer filmpjes. Ben jij al geabonneerd?

Kortere wandelroutes

Voor hen die even een stukje van de auto vandaan willen, maar geen trek in een lange wandeling hebben, zijn de Goosenecks trail (400 meter) en de Sunset trail (1.200 meter) een aanrader. Vooral de laatste is prachtig bij – de naam zegt het al – zonsondergang.

Informatie begaanbaarheid wandelpaden

Het is verstandig bij het Bezoekerscentrum van Capitol Reef te informeren hoe de toestand van de onverharde wegen is en of de verschillende kloof-wandelingen haalbaar zijn. Heeft het kort tevoren geregend, dan zijn sommige paden niet begaanbaar.

Reizen naar Capitol Reef

Capitol Reef National Park samengevat: prachtige, afwisselende landschappen met bijzondere en kleurige rotsformaties, in het voorjaar en vroege zomer veel mooie bloemen, heel veel wandelmogelijkheden en - vooral als je op tijd op pad gaat – heel rustig! Ben jij klaar voor een reis naar dit natuurwonder?

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!