Ga naar content

Bryce Canyon

Amerika natuur - Utah. Ten oosten van Zion Park en op slechts enkele uren rijden vanaf Las Vegas ligt het overweldigende Bryce Canyon National Park.

Bryce Canyon nationaal park bezoeken

Bryce Canyon is uniek in zijn soort. In geen enkel ander nationaal park vind je een zelfde aantal rotspilaren, de zogeheten hoodoos. Als natuurfenomeen is het zeker eentje voor je bucket list. De meest mensen bezoeken het natuurpark tijdens een rondreis vanaf Las Vegas langs de nationale parken.

Hoodoo landschap
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Route 15 voert van Las Vegas naar Salt Lake City. Verscheidene afslagen aan de rechterkant leiden naar Bryce (via Zion of Dixie Forest). Op route 89 neem je afslag 12 die je dwars door het nationale park meeneemt. Diverse view points liggen langs deze route. Ze bieden je een vogelperspectief over het prachtige amfitheater van rotszuilen. Nog unieker is het echter wanneer je afdaalt tussen de hoodoos en er midden tussen in staat!

Toffe reizen:

Mijn 6 tips voor reizen naar Bryce Canyon

Bryce Canyon is met stip één van mijn favoriete parken in de Verenigde Staten. Ik geef je graag inspiratie voor een rondreis langs het gebied, tips voor Bryce Canyon lodges, bijzondere bezienswaardigheden en leuke activiteiten.

1. Rondreis Bryce Canyon

Het Bryce Canyon National Park kan zich met trots een van de mooiste en indrukwekkendste nationale parken van Amerika noemen. Hoewel andere hoogtepunten van Amerika, zoals Yellowstone, Zion National Park, Yosemite en de Grand Canyon, veel bekender zijn, zijn de toeristen die tijdens een rondreis in Bryce Canyon geweest zijn, unaniem laaiend enthousiast over dit park.

Wandelroute langs rotsen in Bryce Canyon National Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kortom, dit nationale park mag niet ontbreken tijdens je rondreis in de VS. Veel reisorganisaties bieden een fly-drive of individuele rondreis langs Bryce. Wanneer je niet op eigen houtje wil rondreizen, is er voldoende keuze aan groepsrondreizen met Bryce Canyon op het reisprogramma.

2. Zelf naar Bryce reizen

Je kan uiteraard ook op eigen houtje naar Bryce Canyon reizen. Via een zijroute van route 12 is het hele park te verkennen. De Bryce Canyon wordt doorkruist door één hoofdweg, met verschillende zijbanen die leiden naar uitkijkpunten. Kijk voor sfeervolle hotels en lodging bij Booking.com.

3. Bezienswaardigheden Bryce Canyon

Het Bryce Canyon Nationaal Park biedt een betoverend schouwspel van wat natuurkrachten in de loop der jaren hebben verwezenlijkt... een decor van roodgekleurde rotspilaren. Het landschap in de Bryce Canyon bestaat uit duizenden hoodoos: oranje en witte kalkstenen rotsformaties die door erosie zijn uitgesleten tot torenhoge rotspilaren.

Hoodoos Bryce
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

De verschillende view points bieden een adembenemend zicht over dit natuurfenomeen. Van bovenaf is het zicht prachtig, maar wat je te zien krijgt wordt nog indrukwekkender wanneer je een van de paden naar beneden neemt en een poosje tussen de hoodoos loopt. Het kleurenspectrum varieert continu, want de rotsen veranderen met het tijdstip van de dag van kleur.

Kunstwerk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overdag lijken de zuilen lichtroze en bijna transparant, maar zodra de avondzon er op schijnt worden de rotsen diep oranje. Vaak is er onweer boven het Bryce Canyon Nationaal Park, waardoor je regelmatig regenbogen en lichtflitsen ziet.

4. Dieren in de Canyon

Bryce Canyon biedt niet alleen spectaculaire rotsformaties, maar ook de kans op het zien van wildlife. Een aantal wilde dieren heeft zich aangepast aan het ruige en rotsachtige landschap. Let op: houd je aan de regels en ga nooit dieren in het wild voeren of verstoren. Enkele van de soorten die je in en rond het park kunt tegenkomen:

Chipmunks: deze kleine knaagdieren zijn overal in het park te zien. De nieuwsgierige aardeekhoorntjes komen tot dicht bij bezoekers in de hoop op wat lekkers. Ook hier geldt weer: niet bijvoeren! Je doet er meer kwaad mee dan goed.

Wangzakeekhoorn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Gaffelbok (pronghorn antelope): de snelste landdieren van Noord-Amerika zijn te vinden in de nabijgelegen graslanden en worden af en toe gespot in de buurt van het park. Ze staan bekend om hun snelheid en wendbaarheid.

Korthoornpadhagedis: prachtig reptiel dat voorkomt in het centrale deel van de Verenigde Staten. Wij zagen hem gewoon naast het pad. 

Padhagedis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Steenarend (golden eagle): met veel geluk zie je deze indrukwekkende roofvogels hoog boven de canyons zweven, op zoek naar een prooi.

Muildierhert (mule deer): deze elegante herbivoren worden vaak waargenomen in Bryce Canyon, vooral in open velden en langs de randen van de canyons. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Prairiehonden (prairie dogs): in de grasgebieden aan de rand van het park kun je kolonies prairiehonden treffen. Ze zijn bekend om hun grappige gedrag en karakteristieke, schelle roep.

Coyote: deze roofdieren zijn vaak actief in de vroege ochtend- of late avonduren. Ze jagen op kleine zoogdieren en zijn bekend om hun kenmerkende huil.

Condors: hoewel zeldzaam, worden de Californische condors af en toe waargenomen boven het Bryce Canyon-gebied. De enorme vogels zijn waanzinnig gaaf om te zien.

5. Wandelen in Bryce Canyon

Een absolute aanrader is het om te wandelen in de Bryce Canyon! De wandelpaden bieden door het kikkerperspectief een totaal andere invalshoek dan de uitkijkpunten bovenaan de canyon. Tot 60 meter hoogte steken de rotsen boven je uit de lucht in. Enig minpuntje: toeristen van over de hele wereld willen graag meegenieten van dit spektakel, dus weet dat je op de meest toegankelijke wegen niet alleen rondloopt.

Hiking trail Bryce Canyon
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wil je de drukte vermijden: neem dan de langere wandelroutes en ga in de vroege ochtend op pad: het is dan een stuk rustiger en er zijn paden waar je bijna geen andere toeristen tegenkomt. Bovendien heb je veel meer kans op het zien van wilde dieren. Wat zijn de mooiste wandelroutes in de Bryce Canyon?

- De Peekaboo loop trail is een aanrader. Voor deze wandeling moet je ongeveer 4 uur uittrekken, inclusief de tijd die nodig is voor het fotograferen van de meest fantastische plaatjes.
- Een ander pad dat de moeite loont is de Fairyland trail.
- Ook de Mossy Cave Trail is een korte, maar verrassende hike.

Hiking in Bryce Canyon

Een andere leuke wandelroute is de Sheep Creek and Swamp Canyon Trail.

6. Paardrijden in de Bryce Canyon

De Bryce Canyon is eveneens te paard te verkennen. Er zijn ruitertochten van 2 uur of een halve dag die je voeren door de prachtige natuur van de canyon. 

Tijdens een ruitertocht langs steile rotsen, luisterend naar de stappen van het paard op het oranje zandpad en met de zon brandend op mijn hoed, voelde ik me net als een cowboy in the Wild West.

Reizen naar Bryce Canyon

De mogelijkheden zijn haast onbeperkt. Je kan zelfstandig rondreizen met een huurauto, of kiezen voor de zekerheid van een georganiseerde vakantie, in groep of individueel. Bekijk onze reistips voor de leukste reizen naar Bryce Canyon nationaal park.

Rotsen tijdens hike
© Naturerscanner
Deel op Pinterest

Nog meer inspiratie? Hierbij alvast een digitale tour van de Bryce Canyon!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!