Ga naar content

Arches Nationaal Park

Menig rondreis in Amerika voert langs Arches Nationaal Park in Utah. Het park omvat dan ook enkele van de meest gefotografeerde rotsformaties in Amerika, de bekende rotsbogen bij Moab, maar ook vele andere bijzondere creaties van de natuur.

Natuur in Arches National Park

Wat is er te zien in het Arches National Park in Amerika? Waarom staat een rondreis langs Arches voor velen hoog op de wensenlijst? De door wind en zand uitgesleten bruggen van Arches kleuren prachtig in de ochtend- en avondschemering. In het nationaal park werden maar liefst 2.000 natuurlijke bogen geteld.

Natuur in Arches National Park
© Naturescanner Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Het natuurgebied is relatief groot, maar goed te verkennen met de auto via een route die naar de mooiste monumenten van het park voert (ong. 77 km heen en terug). Op deze pagina vind je een aantal foto's van onze reis naar Arches, en om een nog beter beeld te krijgen bij het park kun je de Arches NP video bekijken.

Excursies en activiteiten bij Moab

Arches National Park is bekend onder actieve reizigers: het is een topbestemming voor wie actief in Amerika wil sporten en adrenaline opzoeken. De meeste mensen reizen naar Moab omdat het de uitvalsbasis is voor het Arches National Park, maar het is ook een eldorado voor adrenalinejunks. De aangeboden excursies zijn bovendien goedkoper dan bijvoorbeeld bij de Grand Canyon.

Toffe tours

De leukste activiteiten op een rijtje:

1. Wandelen in Arches

Er zijn verscheidene wandelingen uitgezet naar de meest spectaculaire bruggen van Arches National Park. De Fiery Furnace Trail gaat door een smalle kloof, waarvoor je een vergunning dient aan te vragen. De kloof wordt bezocht onder begeleiding van een park ranger.

De Delicate Arch is de bekendste boog en is te bereiken via een wandeling van ongeveer een half uur. Vanaf een lager gelegen parkeerplaats heb je ook mooi zicht op deze brug.

Bij de laatste stopplaats van de route door Arches leidt een wandelpad naar de Landscape Arch, de grootste boog van het natuurgebied, met een spanwijdte van ongeveer 95 meter! Vanaf hier voeren steilere wandelpaden naar andere natuurlijke bruggen. Deze wandeltochten zijn zwaarder, maar zeer de moeite.

De Park Avenue Trail, een kloofwandeling, is zeker ook de moeite waard. Bij de parkeerplaats wandel je naar een plateau, waarbij je al de kloof in kunt kijken. Een fiks aantal traptreden voeren je naar beneden en dan loop je tussen de steile rotswanden links en rechts. De wandeling is relatief eenvoudig en daardoor wat drukker, maar op tijd vertrekken loont de moeite. Aan het einde van de kloof heb je zicht op de Courthouse Towers, op New Yorkse wolkenkrabbers lijkende hoge torens, waaraan deze trail zijn naam dankt.

Ook staan de bekende "Three gossips" te kijken naar wat jij gaat doen: verder over de weg en weer naar de parkeerplaats? Of draai je om en loop je dezelfde weg weer terug met net weer ander licht en zicht op de rotsen? 
Het pad is het hele jaar door geopend en is op elk moment van het jaar prachtig om te bezoeken.

2. Raften op de Colorado River

De Colorado rivier baant zijn weg door Moab. Je kan excursies boeken waarbij je gaat raften op de mighty river. Trotseer het wilde water dat voert tussen de metershoge rode rotswanden in de omgeving van Arches National Park. Stroomversnellingen bij Onion Creek, Professor Creek, Cloudburst en Ida Gulch zorgen voor veel opwinding, maar daarna kan je lekker uitrusten en ontspannen met een plons in het water van de rivier.

Raften op de Colorado kan als losse bouwsteen geboekt worden bij 333Travel (in combinatie met paardrijden bij Red Cliff Ranch) en Riksja Amerika (in combinatie met ballonvaart of hummersafari). Op het water van de Colorado rivier kan je naast raften ook kajakken, met jet boats over de rivier scheuren of rustig genieten van de natuur tijdens een rondvaart met een "gewone" boot.

3. Mountainbiken in Moab

Moab is ook een van de beste plekken ter wereld om te mountainbiken. Boven de richels van de imposante rotswanden langs de Colorado liggen steile mountainbike routes en jeeptracks. Waarom is Moab dé mountainbike bestemming bij uitstek? Slickrock, zachte, door de wind afgesleten rots die aanvoelt als schuurpapier, maakt mountainbiken hier zo uniek.

Slickrock Bike Trail Arches
Deel op Pinterest

Het neusje van de zalm is dan ook de Slickrock Bike Trail, de bekendste mountainbikeroute ter wereld. Deze 20 km lange route bevindt zich bovenop de zandstenen randen en supersteile afgronden in de nabijheid van Moab. Als je je afvraagt of je dit aankunt, begin dan met het 3 km lange oefenpad. Bij de lokale toeristenbureaus kan je ook meerdaagse tours boeken. Nadeel van de Slickrock is dat deze jaarlijks meer dan 100.000 mountainbikers trekt. Vermijd de drukte en ga tussen februari en mei of in oktober / november.

4. Bergbeklimmen

De steile rotswanden langs de Colorado Rivier worden jaarlijks beklommen door honderden avontuurlijke klimmers. Sommigen wagen het zelfs om tegen de metershoge wanden te overnachten in hangmatten. 

Klimmer in Arches National Park
© Naturescanner Wim van Schaik
Deel op Pinterest

5. Paragliden en parachutespringen

Vanaf de rotswanden doet men ook aan paragliding, parachutespringen en andere extreme sporten. Adrenaline op zijn best.

6. Paardrijden

 Wie liever de natuur in de omgeving van Moab per paard verkent, heeft voldoende mogelijkheden tot paardrijden. Er zijn prachtige routes langs de Colorado en de bogen van Arches National Park.

7. Ballonvaart

Wil je vanuit de lucht de omgeving observeren, boek dan een ballonvaart. Geniet van een schitterend zicht over Moab, Arches en de Canyonlands.

In Moab kun je makkelijk een week of twee weken verblijven, maar de meeste rondreizen hebben Moab en Arches National Park slechts voor 2 - 3 dagen op het reisprogramma. Binnenkort zelf op reis naar Arches in Amerika? Vergeet niet je ESTA aan te vragen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!