Ga naar content

Monument Valley in Amerika

Natuurreis Amerika - Het Wilde Westen... In Arizona in Amerika liggen enkele van de meest indrukwekkende natuurparken ter wereld… Een van hen was reeds vaak het decor van westerns, met bekende filmsterren als John Wayne. Monument Valley, met haar fraaie rode tafelbergen behoort toe aan de Navajo Indianen.

Landschap Monument Valley

Wat zijn de bezienswaardigheden van Monument Valley? Hoe is het landschap rond Monument Valley en wat kan je zien in de natuur in en om het park? Hiernaast vind je mooie foto's van Monument Valley. En bekijk zeker ook de video om een goede indruk te krijgen van de bezienswaardigheden in het gebied en haar omgeving.

Rondreis langs Monument Valley

Wanneer je vanaf Arches National Park of de Grand Canyon naar het zuiden rijdt tijdens een rondreis door Arizona of de VS, sta je versteld van de leegte. Tot op een gegeven moment de enorme rotsmassieven van Monument Valley tegen de horizon oprijzen. Deze majestueuze rotsen zullen een ongekende indruk op je laten. Bekende rotsformaties als East, West en North Mitten torenen, naast andere imposante buttes en mesa’s, tot 300 meter boven het vlakke prairielandschap uit.

De gigantische zandstenen torens van Monument Valley doen menig bezoeker versteld staan. Verderop in het natuurpark heeft de erosie gezorgd voor bizarre rotswervelingen en hebben wit-rood gekleurde lijnen zich gevormd op de rotsen. Bij dageraad of zonsondergang lichten de feloranje kleuren van de rotsen op en geven de formaties nog meer diepte. Slechts weinig reisorganisaties bieden een rondreis met Monument Valley op het programma. Hiernaast vind je alvast enkele reistips voor een rondreis langs dit en andere hoogtepunten van de Westkust, zoals Canyonlands en Arches.

Monument Valley Tours

Monument Valley is te uitgestrekt om te voet te verkennen. Een hobbelige route van 17 mijlen kronkelt langs de mooiste punten van het natuurgebied, zodat het wel toegankelijk is voor auto's. Met een eigen huurauto rijd je vanaf het bezoekerscentrum door het park. In het begin is de weg erg slecht, wat veel toeristen doet omkeren. Laat je hier echter niet door afschrikken, het houdt alleen het massatoerisme weg en het is zeer de moeite waard om op eigen ritme de route te vervolledigen, ook zonder 4WD. Bij de view points voeren wandelpaden rond enkele rotsformaties. Vanaf het Visitor Centre organiseert men ook jeep tours met een navajo gids en paardritten door Monument Valley.

Meer leuke bezienswaardigheden

Monument Valley is absoluut een bezoek waard. Iedereen die ooit de kans heeft gehad om dit bekende westerngebied met eigen ogen te aanschouwen heeft dit natuurfenomeen voor altijd op het netvlies geprint staan. Er zijn echter enkele andere parken in de directe omgeving die minder bekend en dus minder druk bezocht worden:

1. Valley of the Gods

Ten westen van Bluff ligt een schitterend rotsgebied dat sterk lijkt op Monument Valley. De Valley of the Gods is bovendien gratis te bezoeken. Een 27 km lange onverharde route voert door dit woestijnlandschap.

2. Canyon de Chelly National Monument

Canyon de Chelly behoort net als Monument Valley toe aan de Navajo indianen. Vanaf de North en South Rim Drive kijk je de diepte van de kloof in. Uitsluitend het White House Ruin pad is te verkennen zonder begeleiding, voor de rest van de kloof dien je toegang te boeken in het bezoekerscentrum (gratis). Een gids of ranger nemen je mee naar de bodem van de kloof. Een spectaculair geologische kenmerk is Spider Rock, die 240 meter boven de bodem van de kloof uitsteekt. 

Beste reistijd Monument Valley

Wat is de beste periode voor een bezoek aan Monument Valley? De maanden juli en augustus zijn erg heet en daarom is het beter om een rondreis naar Monument Valley te plannen in het voorjaar (mei, juni) of het najaar (september, oktober). Er zijn dan ook minder toeristen en de temperatuur is aangenaam.

Hotel Monument Valley

In de buurt van Monument Valley zijn niet zo gek veel hotels te vinden. Het View hotel in het park wordt gerund door de Indianen, is heel duur, maar de prijs loont wel, want het uitzicht is betoverend mooi. Een ander populair hotels is het Kayenta Monument Valley in het zuidelijker gelegen Kayenta. Om een ander hotel te vinden, moet je al snel zoeken in Cameron, Flagstaff of Page. Kijk voor hotels op Booking.com.

Video Monument Valley

Korte film van Wim van Schaik met sfeerbeelden van een van Amerika's meest indrukwekkende nationale parken. Dit filmpje geeft je een goed beeld van het landschap en de natuur bij Monument Valley.
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!