Ga naar content

Lake Powell

Arizona - Op rondreis door het Westen van Amerika is de kans groot dat je voorbij de plaats Page komt. Wat is hier te zien? Verschillende Naturescanner reporters kwamen hier reeds voorbij en namen een kijkje. Er is hier heel wat natuurschoon te ontdekken!

Page

De Amerikaanse stad bevindt zich in de staat Arizona, net over de grens met Utah, op de route tussen enkele van de bekende nationale parken; Bryce Canyon en de Grand Canyon of Monument Valley.

Lake Powell

De belangrijkste bezienswaardigheid bij Page is het bijna 300 km lange Powellmeer, beter bekend onder haar Engelse naam Lake Powell. Het meer bevindt zich grotendeels in de staat Utah, maar vanaf Page ben je er vrijwel meteen. Het is ontstaan door de bouw van een dam in de Colorado rivier. Het helderblauwe water contrasteert fel met de okerbruine rotswanden eromheen.

Het Powellmeer zelf nodigt uit voor allerlei watersportactiviteiten; kajakken, zwemmen en boottochtjes of cruises naar bezienswaardigheden in de omgeving. Wie extreme adrenaline opzoekt kan gaan raften op de Colorado rivier! Wanneer je in de omgeving van Lake Powell gaat wandelen, zal je prachtige natuur ervaren. De Coloradorivier heeft hier mooie canyons uitgesleten. Het hele gebied rondom het meer heet "Glen Canyon National Recreation Area".

Bezienswaardigheden rond Lake Powell en Page

Wat zijn de mooiste plekken bij Page? Welke bezienswaardigheden zijn er rond Lake Powell en wat zijn leuke excursies? Onze tips voor een verblijf of vakantie bij Page:

1. Glen Canyon Dam

Een attractie van Lake Powell waar je niet omheen kan is de Glen Canyon Dam, de indrukwekkende stuwdam waardoor het meer is ontstaan. Vanaf de dam heb je een mooi zicht op de door de Colorado uitgesleten kloof. Het bouwwerk zelf is uiteraard ook de moeite waard. Een hoogtepunt is dit zonder twijfel, maar tijdens je verblijf bij Lake Powell moet je zeker ook een bezoek brengen aan andere, minder bekende bezienswaardigheden.

2. Antelope Canyon

De laatste jaren hebben veel toeristen deze kloof helaas ook steeds meer ontdekt. Antelope Canyon is een onder de grond liggende kloof met bijzonder kleurenspel. De canyon bestaat uit twee delen, die apart van elkaar bezocht kunnen worden met gids. Op onze pagina over de Antelope lees je meer over de verschillende mogelijkheden.

3. Horseshoe Bend

Een van de hoogtepunten bij Page, die door veel toeristen over het hoofd gezien wordt, is de Horseshoe Bend. Het is werkelijk jammer als je niet een wandeling maakt naar de hoefijzervormige bocht in de canyon, waarvan de toegangsroute zuidwestelijk van Page ligt. 

Natuur bij Page
Deel op Pinterest

Vanaf US Route 89 is het ca. 1,2 km (2,4 km heen en terug) wandelen tot het uitzichtpunt over deze meander in de Coloradorivier. Het view point bevindt zich op 300 meter boven de rivier. Dit is een van de mooiste plekken bij Page.

4. Lees Ferry Road

Nog wat zuidelijker is een ritje over Lees Ferry Road een aanrader. Een schitterend Amerikaans landschap met rotsen in de meest gekke vormen en een gevarieerd kleurenpalet. De Colorado baant zich een weg door deze Westerntaferelen.

Iets ten noorden van Marble Canyon vangt de Cathedral Wash Trailhead aan, een mooie wandelroute door een rode kloof. 

5. Rainbow Bridge National Monument

Verder naar het noorden tref je het Rainbow Bridge National Monument, een merkwaardig natuurfenomeen. Het is een rotsboog met een spanwijdte van 88 meter, die van een rotswand naar de andere over het water reikt. De Navajo Indianen hebben dit altijd als een heilige plek beschouwd, omdat ze ervan uitgingen dat het een versteende regenboog is.

Rainbow bridge
Deel op Pinterest

Het monument is wat moeilijker te bereiken dan de overige bezienswaardigheden, maar vanaf Page worden verscheidene boottochten en excursies georganiseerd naar deze natuurlijke rotsboog. Na twee uur varen en een eindje wandelen zie je de brug met eigen ogen. Daarnaast is hij ook te bereiken via een 22 km lang wandelpad, zodat fervente wandelaars de omgeving van Lake Powell goed in zich kunnen opnemen.

6. Rotsschilderingen

Naast het fraaie landschap kan je in de omgeving van Page ook rotsschilderingen bekijken. Deze zijn terug te vinden op torenhoge rotswanden, onder meer in de buurt van Horseshoe Bend.

7. White Pocket

Een bijzondere, maar volledig afgelegen plek, is de White Pocket in Amerika. Het is een waanzinnig mooi plateau van versteende zandduinen in de mooiste kleuren en vormen. Het valt beslist af te raden om zelfstandig naar de White Pocket te reizen. Een 4WD is een vereiste en dan nog is het moeilijk rijden.

Natuur rond Lake Powell
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

De onverharde weg kan modderig en spekglad zijn na regenval en auto's glijden alle kanten uit. Het is dus sterk aanbevolen om dit gebied met een gids te bezoeken (ca. $175 per persoon, maar zéér de moeite). In de regio zijn enkele goede bedrijfjes die deze excursie aanbieden. Je dient maanden van tevoren te reserveren, want ondanks dat er nog geen permit nodig is, zijn de tours snel volgeboekt. De Coyote Buttes, een ander natuurgebied dat zich vlakbij bevindt, kan ook al uitsluitend met permit bezocht worden.

7. Edmaiers Secret

Een wat makkelijker te bereiken gebied is het vrij onbekende Edmaiers Secret. Om hier te komen volg je dezelfde onverharde House Rock Valley Road, maar al na ca. 4 mijl bereik je een kleine parkeerplaats. Ook hier is een permit vereist, maar ter plekke te voldoen door geld in een zakje te doen, je gegevens in te vullen en in een kastje te doen. Bij droog weer is dit gedeelte van de weg goed te rijden.

Edmaiers secret
© Hennie van Schaik
Deel op Pinterest

Je loopt zo'n 2 mijl door een wash en kleine paadjes, totdat je bij het kenmerkende gebied komt: grillig gevormde rotsen, die doen denken aan hersenen. Ze worden dan ook wel brain rocks genoemd. Je vindt hier ook prachtige filigraan rotsen, uiterst teer uitziend gesteente. Ook petrogliefen zijn hier te vinden. 

8. The Rimrocks

Langs de Highway 89, tussen Page en Kanab in het westen, bevinden zich tal van hoodoo's en andere merkwaardige rotsen. Als je vanuit Page komt bevindt zich aan de rechterkant van de weg, tussen milemarkers 19 en 20 een stopplek, waarvandaan je naar enkele prachtige hoodoo's kan wandelen. De meest merkwaardige rotspilaar is de op een paddenstoel lijkende Toadstool Hoodoo. Eromheen zorgen ook andere formaties met rotskappen voor mooie foto's.

Natuur in en om Lake Powell

Lake Powell biedt een leefomgeving aan 300 soorten vogels. De omgeving die gedomineerd wordt door imposante kale rosten en fluctuerend waterniveau biedt echter weinig vogels de mogelijkheid tot broeden. Veel van de watervogels komen hier pas voor sinds de dam hier is gebouwd. Ook de vissen die in het koele water leven zijn anders dan de vissen die voorheen in het warmere water van de Colorada rivier leefden. Op dit moment zijn er 8 soorten vis die alleen hier in het voedselarme water voorkomen. Lake Powell biedt mogelijkheden voor sportvissers.

Voor een algemene indruk kan je ons filmpje over Lake Powell bekijken. Abonneer je op ons YouTube kanaal voor veel meer leuke natuurvideo's.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!