Ga naar content

Yosemite National Park

Tijdens een rondreis langs Yosemite in Amerika zal je zien hoe imposante granietmassieven loodrecht boven een landschap van naaldbomen en groene weiden uitsteken. De natuur in Yosemite, voor velen het mooiste natuurpark van Californië en Amerika, is betoverend!

Natuur en mooiste plekken in Yosemite

Wie zich afvraagt hoe de natuur bij San Francisco is, moet zeker eens kijken naar de mogelijkheden om naar dit park te reizen. Waarom is een rondreis langs Yosemite National Park een absolute aanrader? Het is een prachtig natuurreservaat, met gigantische, massieve rotsformaties.

Natuurreis Yosemite
Deel op Pinterest

De bekendste en mooiste bezienswaardigheden in Yosemite zijn de 2.000 meter hoge El Capitan en Cathedral Rock, imposante rotsen die met hun duizelingwekkende wanden het laag gelegen dal bewaken. De Merced rivier valt in drie stappen over deze hoge wanden en vormt, met een hoogte van bijna 740 meter, de derde hoogste waterval van de Verenigde Staten.

Gaafste rondreizen

In het dal van Yosemite zigzagt de Merced verder als een zilveren lint door het landschap. Een weg voert door het park en geeft je de gelegenheid om met de auto of bus te stoppen bij de mooiste uitzichtpunten. De mooiste fotostop is het Tunnel View uitzichtpunt.

Het mooiste panorama krijg je echter vanaf het hoger gelegen Glacier Point, een met de auto te bereiken uitkijkpunt. Hier heb je een breed zicht over het hele park. Meer in het zuiden van het park ligt Mariposa Grove of Giant Sequoias, waar duizenden jaren oude sequoia’s (reuzebomen) de tijd hebben weten trotseren.

1. Activiteiten Yosemite

Tijdens een rondreis in de Verenigde Staten staat Yosemite National Park vrijwel altijd op het reisprogramma: het is een uitgestrekt park en populaire vakantiebestemming voor toeristen uit binnen- en buitenland. In de zomer kan het heel druk zijn en zijn er nauwelijks plekken in het park waar het niet wemelt van de bezoekers. Dit brengt echter wel met zich mee dat er talrijke activiteiten georganiseerd worden en er altijd wat te doen is. Een overzicht van leuke activiteiten:

 • Bezoek de Giant Sequoias in Mariposa Grove.
 • Bird watching en fotografie excursies onder begeleiding van een gids. Informeer bij het bezoekerscentrum.
 • Diverse wandelroutes naar watervallen en bergtoppen.
 • Dagwandeling tot boven aan de Yosemite falls.
 • Verwonder jezelf over Horsetail Falls - een seizoensgebonden gouden waterval.
 • Wandelen over de meadows: weiden met een kleurrijk bloementapijt, waar herten en soms zwarte beren verkoeling zoeken in glinsterende poeltjes.
 • Hengelen, kajakken of een verfrissende duik nemen in de Merced rivier.
 • De meest uitdagende sport is bergbeklimmen. Van over de hele wereld komen bergbeklimmers de steile granietwanden van Yosemite beproeven. Vooral de beroemde Half Dome vormt met zijn loodrechte wand een sensationele uitdaging. Toch kunnen ook niet-bergbeklimmers de top bereiken! Voor een tocht naar de top en terug moet je rekenen op 12 uur. Klimmen is mogelijk van half mei - half okt.  
 • Mooiste plekken Yosemite
  Half Dome
  Deel op Pinterest
  • Wandel of rijd tot Glacier Point en geniet van een adembenemend uitzicht over Yosemite. Vooral mooi rond zonsondergang.
  • In Ahwahnee Village duik je in het verleden van de Indianen.
  • Huur fietsen bij Yosemite Lodge en vermijd wachttijden om te parkeren.
  • Wil je weg van de massa, ga dan naar het minder bezochte deel van het park: Hetch Hetchy.
  • Wie Yosemite in de winter bezoekt, zal genieten van sfeervolle settings om te skiën, snowboarden en schaatsen.

2. Planten en bloemen

De enorme hoogteverschillen zorgen voor een diverse planten- en dierenwereld. Tussen het laagste punt (400 meter) en de hoogste top (4000 meter) liggen uitgestrekte vlakten, weiden, naaldbossen en onbegroeide hoogvlakten. De vegetatie varieert van kleurrijke bloemen in de weiden tot hoge mammoetbomen in de Mariposa Grove. Hier staat, tussen andere woudreuzen, de Grizzly Giant met een omtrek van 29 en een doorsnede van 9 meter. Meer naar het zuiden vind je meer van deze eeuwenoude naaldbomen in Sequoia National Park.

3. Dieren

Er komen tal van wilde dieren voor in het park. De zwarte beren die in Yosemite leven worden geloofd om hun intelligentie, maar of je ze te zien krijgt is geen zekerheid. Wel zie je overal gestreepte eekhoorns en maak je veel kans op het zien van marmotten en herten. In de lucht draaien valken en de zeldzame zeearend hun rondjes, raven zoeken voedsel op de parkeerplaatsen en spechten hameren koortsachtig op de bomen. Meer weten over wildlife in het park, bestel dan snel een van onze gidsen met dieren in Yosemite.

Overnachten in Yosemite

Er zijn tal van gave lodges. Het decor met houten balken en open haard geeft een warm en knus gevoel. Klaar voor een bijzondere overnachting?

Beste reistijd Yosemite Nationaal Park

De beste tijd om een rondreis te ondernemen is het voorjaar of het najaar, omdat je dan ontsnapt aan de mensenmassa die zich in de zomer door het park verspreidt. Is geen enkel hotel in Yosemite nog vrij, overweeg dan een bed and breakfast in Lee Vining of in verder gelegen stadjes als Oakhurst (reken op 1,5 uur route naar Yosemite). Kies je voor een groepsreis langs Yosemite, dan ben je altijd zeker van een mooi hotel of leuke plek om te kamperen in Yosemite.

Bereikbaarheid Yosemite

Hoe naar Yosemite reizen? Het nationaal park ligt op ongeveer 250 km van San Francisco. Een vakantie in het park is gemakkelijk te combineren met een rondreis door andere nationale parken in het zuidwesten van Amerika. Vaak vormen San Francisco, Las Vegas en Los Angeles de uitvalsbasis voor rondreizen langs de natuurparken.

Ben je benieuwd naar andere parken, check dan zeker ook onze overige tips voor Amerika.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!