Ga naar content

Schildpadden bij Sukamade

Waar schildpadden zien op Java? Tijdens een rondreis op Java kan je deelnemen aan tal van activiteiten, waaronder excursies naar het schildpaddenstrand van Sukamade, in het zuidoosten van Java.

Excursie Sukamade Turtle Beach

Vanuit Banyuwangi kan je een 4x4 met gids huren om 2 dagen naar Sukamade te gaan, met een overnachting in Wisma Sukamade. De weg naar Sukamade is op zich al een avontuur. Een lange onverharde weg voert over een bergkam en door riviertjes, met prachtige uitzichten over de Oceaan. Onderweg is er af en toe tijd om even uit te stappen en te genieten op een van de mooie stranden.

Schildpadden Sukamade

Eenmaal aangekomen valt de avond snel en geniet je van een eenvoudige Indonesische maaltijd. Rond 21 uur vertrekt men richting het strand en de schildpadden hatchery. Eerst kan je een kijkje nemen bij de boerderij waar men de opgevangen eieren veilig kan laten uitkomen waarna ze weer worden uitgezet. Dit wordt gedaan voor het behoud van de schildpadden. 

Deel op Pinterest

Vervolgens ga je met een ranger voorzichtig het strand in Sukamade op. Je mag absoluut geen licht en hard geluid maken, de schildpadden die aan land komen zijn heel voorzichtig. Vervolgens wacht men tot een schildpad aan land komt om haar eieren te leggen. Soms zal je wel een uur of drie moeten bivakkeren op het strand en meerdere pogingen van een schildpad zien om aan land te komen.

Tot het moment dat een van de rangers dan toch een Green Turtle gespot heeft die begonnen is met het graven van een legplaats. Zodra de schildpad begint met het leggen van eieren raakt hij in trance en kan je komen kijken en heeft hij totaal geen notie meer van de omringende toeristen en ranger. De schildpadden leggen tussen de 100 en 200 eieren. Na het leggen van de eieren graven ze het gat weer dicht en trekken terug naar zee, om over 2 tot 4 jaar weer terug te komen op dit strand en een volgende broed te leggen.

Schildpadden excursie Java

Wil je zeker zijn van een plekje op deze tour, boek dan van tevoren de excursie bij een Nederlandse reisorganisatie, zie hiernaast onze reistips. Deze tour naar Sukamade Turtle Beach is absoluut een heel bijzondere ervaring om te beleven. Als je op Java bent en de kans krijgt om hieraan deel te nemen is het een aanrader!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!