Ga naar content

Guyana natuur

Reizen in Zuid-Amerika - Engelse tongval, cricket, rum? Dit land lijkt meer gemeen te hebben met de Caribische eilanden dan met Zuid-Amerika. Bij de kust is dit wellicht het geval, maar hoe dieper je het land intrekt, hoe meer de Caribische sfeer van Guyana plaats ruimt voor natuur: dicht Amazonewoud, met watervallen, jungle en savanne.

Mooiste plekken in Guyana

Wat zijn de bekende bezienswaardigheden, de hoogtepunten van Guyana en hoe is het landschap en de natuur? Naturescanner geeft je een overzicht van de mooiste plekjes in Guyana in Zuid-Amerika:

1. Kaieteur waterval

Al ben je verzadigd door watervallen in andere landen, sla tijdens een reis naar Guyana de Kaieteur waterval niet over. Dit is een van de mooiste watervallen van Zuid-Amerika! 100.000 liter water per seconde met een val van ca. 250 meter in het midden van een mystiek regenwoud waar geen mens te vinden is.

Mooiste plekken Guyana
Deel op Pinterest

Een waterval waar de gierzwaluwen in de avond en ochtend achter het water schieten om te nestelen en waar je als daredevil daadwerkelijk op de top van de waterval de diepe afgrond in kunt kijken. Het is fenomenaal. Je kunt vanuit Georgetown diverse excursies boeken naar de Kaieteur waterval: met een chartervliegtuigje naar de waterval vliegen of deelnemen aan een 5 daagse hike door de natuur.

2. Kust van Guyana

Het Shell Beach bij de grens met Venezuela is het laatste stukje ongerepte kust. Ieder jaar, in maart en april, komen hier schildpadden nestelen. De omliggende mangrovebossen zijn belangrijk voor trekvogels. De meeste stranden in Guyana zijn echter minder mooi, met modderig strand en bruin water. De schoonheid van het land is meer in het binnenland te vinden.

3. Iwokrama regenwoud en bergen

Dit ongerepte regenwoud is het leefgebied van bijna 500 vogelsoorten, 130 zoogdiersoorten en vele kleinere dieren. De zeldzame diersoorten worden allemaal wetenschappelijk onderzocht en vanuit het wetenschapscentrum organiseert men ecotours. Deze variëren van dagwandelingen door de natuur tot nachtexcursies om kaaimannen te observeren op de oevers van de rivier. Je kunt bezoekjes brengen aan de Amerindiaanse dorpjes met hun lokale bevolking. Een van de populairste attracties is een excursie, waarbij je op 30 meter hoogte over ruim 140 meter aan boombruggen wandelt tussen de kruinen van de bomen.

4. Rupununi Savanne

Een trip naar dit gebied is een leuke break na enkele regenwoud- en rivierexcursies. Hier vind je een uitgestrekt gebied met gigantische veeboerderijen, cowboys en veel wildlife, wat hier een stuk makkelijker te spotten is dan in de jungle. De meeste mensen die de savanne bezoeken verblijven op de veeboerderijen, waarvandaan je deel kunt nemen aan verscheidene excursies en helpen bij het dagelijks runnen van de boerderij. Het is een aanrader om mee te rijden met een echte vacqueiro (cowboy), tijdens een dagje paardrijden door de prachtige natuur zal je ongetwijfeld veel dieren spotten.

5. Kanuku

De Kanuku bergen liggen in het hart van Guyana en zijn onderdeel van een groot natuurgebied. De oudste landmassa van Zuid-Amerika strekt zich als een soort eiland vol leven uit over Guyana. Met ruim 350 vogelsoorten (waaronder kolibries, parkieten en toekans) en verder 80% van alle diersoorten van Guyana, is dit biodiverse gebied een ware praal voor de natuurbewuste toerist. Geniet van een ongerepte natuur in Guyana met veel verschillende ecosystemen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!