Ga naar content

Vogels in Brazilie

Op zoek naar vogels in Brazilië... Kees van Blue Elephant neemt je mee op reis om de vogels van dit ongerepte land te zien en ondertussen ook nog allerlei andere natuurbelevenissen te ondergaan, zoals ontmoetingen met reuzenotters, jaguars, rivierdolfijnen, brulapen en meer. En om zo nu en dan onbezorgd te zwemmen in kristalhelder water van rivieren. 

Brazilië is een land met een ongekende biodiversiteit. Iedere vogel- en natuurliefhebber wil eens in zijn leven wel de Amazone of de Pantanal ontdekken. Wil je meer weten over een vakantie in Brazilië, bekijk dan ook onze overige informatie en tips rondreis in Brazilie. In onze shop hebben we nu ook een leuke Brazilië vogelgids, die je makkelijk mee kan nemen tijdens een reis: het gidsje kan handig opgevouwen mee in je rugtas.

Beste vogelgebieden Brazilië

Wat zijn de beste plekken om vogels in Brazilië te zien? Een overzicht van mooie plekken om te bezoeken tijdens een vogelreis:

1. Vogels in het Amazonewoud

Brazilië is een enorm groot land, maar desondanks met weinig variatie. Het is heel erg vlak met het enorme Amazonebekken. Oorspronkelijk was het met het grootste regenwoud ter wereld bedekt, maar veel is gekapt, vooral van het Atlantisch regenwoud langs de kust resteert weinig. Het Amazonewoud blijft een van de beste gebieden om vogels in Brazilië te zien: diep in het binnenland, over grote oppervlakten nog intact. Het sluit daar aan op de regenwouden van de buurlanden in de Andes.

De regenwouden van de Amazone en het noorden van Mato Grosso zijn uitzonderlijk rijk aan vogels, maar de dieren zijn moeilijk te zien. Hoge, dichte boomkronen maken het waarnemen van vogels een enorme uitdaging, met name van soorten die permanent in boomkronen leven. 

Daarom worden op steeds meer plaatsen in de Amazone van Brazilië waarnemingstorens gebouwd die je de gelegenheid geven om de vogels in de kronen te zien, zoals witvoorhoofdtrappist, Guyanabaardkoekoek, kaalnekvruchtenkraai, Pompadourcotinga of purpergaai. Bovendien kun je vanaf dit soort torens veel meer zien, zoals langs vliegende groepen ara's (Blue-and-yellow Scarlet en Red-and-Green Macaws), door de bomen trekkende apen enzovoorts.

Al snel raak je in het regenwoud vertrouwd met de schreeuwpiha, een qua kleur (groengrijs) en grootte (als een merel) onopvallende verschijning maar nadrukkelijk aanwezig door het bijna ononderbroken roepen. Stug doorvogelen levert je uiteindelijk best veel bijzondere vogelsoorten op. Met name kolibries, waarvan je er voortdurend nieuwe ziet zoals zwartkeelmango, witkinsaffierkolibrie en blauwkeelsaffierkolibrie of de langsnavelsterkeelkolibrie met zijn enorme lange snavel. 

Vogels in Brazilië
Vogels spotten in de Amazone
Deel op Pinterest

Of trogons, zoals de pauwquetzal en de blauwkruintrogon. Naast mangrovemiervogel, oevermierkruiper en lijstermierpitta, verschillende soorten manakins, Tityra’s, cephalopteri en letterarassari, kroeskoparassari en bruinoorarassari kun je nog veel andere soorten zien, waarmee je inspanningen in het regenwoud beloond worden. 

Een goede manier om vogels in de Amazone te zien is om met boten over de rivieren te varen. Langs de oevers en boven de rivier kun je veel waarnemen en ook zijn er voortdurend overvliegende vogels. Toekans, met name groefsnaveltoekan en roodsnaveltoekan vliegen vaak over en kun je dan goed op naam brengen. 

Boven de rivieren zie je voortdurend ijsvogels en zwaluwen. Alle 5 soorten ijsvogels zal je binnen een paar dagen zien. Ook 5 soorten zwaluwen kun je gemakkelijk zien, nl. de Zuid-Amerikaanse ruwvleugelzwaluw, de witbuikzwaluw, de witbandzwaluw, de grijsborstpurperzwaluw en bruinborstpurperzwaluw. Naast de vertrouwde slangenhalsvogels en aalscholvers is er nog een soort die zeer tot de verbeelding spreekt en ook veelvuldig langs de rivier wordt gezien, de zonneral.

2. Vogels in het Atlantisch regenwoud

Atlantische regenwouden zijn bijzondere gebieden. Ze hebben zich geïsoleerd ontwikkeld van het Amazone regenwoud en daarmee ook een unieke flora en fauna gekregen. Wel 60 vogelsoorten komen alleen hier voor. Geen gebied in Brazilië telt meer endemen dan het Atlantisch regenwoud. Het eerste deel van deze reis ga je op verschillende locaties onder leiding van deskundige gidsen vogels van het Atlantisch regenwoud zien. Met de focus op de endemische soorten. 

Vogelsoorten Brazilië
Deel op Pinterest

De meeste zijn er algemeen zoals de schitterend rode Braziliaanse tanager en de prachtige kolibries als Braziliaanse robijnkolibrie, sombere kolibrie, zaagsnavelheremietkolibrie, rouwkolibrie en andere kolibries, andere soorten zijn moeilijker te vinden zoals de roodrugmiersluiper, maar het lukt altijd om ze te zien. Andere bijzondere endemen zijn zwaluwstaartmanakin, goudtoekan, azuurschoudertangare, vlekrugmierklauwier en kastanjebuikorganist.

3. Vogels in de Pantanal

In het zuidwesten, tegen de grens met Paraguay ligt een bijzonder gebied, de Pantanal. Weinig gebieden in de wereld zijn meer bijzonder voor vogels dan de Pantanal. Tevens is het een van de beste plaatsen in de wereld om de jaguar te zien. De Pantanal loopt in de regentijd vol water. Het gebied staat dan over enorme oppervlakten blank en is slecht toegankelijk. Omdat er weinig natuurlijke afvoer is droogt het in de lange droge tijd uit tot het waterpeil in oktober weer zeer laag is.

Alle van water afhankelijke dieren, kaaimannen, vogels en zoogdieren, vooral de capibara’s, verzamelen zich op de laatste plekken met water. Het is dan gemakkelijk veel soorten te zien. Langs de transpantaneira, een 120 km lange rechte weg over een lange dijk in de noordelijke Pantanal ben je permanent midden in een vogelparadijs. Opvallend aanwezig is de reusachtige Jabiroe of reuzenooievaar: een bijna 1,5 meter hoge ooievaar met zeer brede keelzakken. Een ander icoon van de Pantanal is de uiterst zeldzame hyacinthara, een fantastische reusachtige en diepblauwe ara.

Vogelgebieden Brazilie
Deel op Pinterest

Zeer talrijk zijn reigerachtigen, zoals de kapreiger, de nachtelijke schuitbekreiger, de kleine blauwe reiger en sokoireiger. Naar de mooiste, de agamireiger, moet je zoeken. Talrijk zijn de witwangfluiteenden, lelacana’s, kaalkopooievaars en magoeari's. Overal zijn groepen parkieten en papegaaien; monniksparkieten hebben grote gemeenschappelijke nesten, soms in telefoonpalen. Op telefoonpalen zie je ’s avonds vaak de Amerikaanse Oehoe zitten, indrukwekkend, maar lang niet zo groot als de Europese Oehoe.

In uitgestrekte pampa’s lopen de nandoe, de kuifseriema, de Chileense kievit en de luidruchtige kuifhoenderkoet. Campogrondspechten leven in de open vlakte als onze groene specht. Ook roofvogels zijn rijk vertegenwoordigd, met Kleine -en Grote geelkopgier, zwarte gier en roodkopgier, kuifcaracara, donkergrijze wouw, langpootkiekendief, wegbuizerd en de zeer talrijke savannebuizerd. De zwarte arendbuizerd zie je veel bij water, maar het meest watergebonden is de moerasbuizerd, die in gedrag en jachttechniek veel lijkt op de Europese zeearend.
Van de kleintjes zijn vooral glanskoevogel en grote koevogel, Chopitroepiaal, zwartkapdonacobius, geelstuitbuidelspreeuw, Yellow-rumped Cardinal, gewone saffraangors en nog meer aanwezig.

4. Rio Guaporé

De Rio Guaporé is ook een bezoek waard. Het gebied is mooier nog dan de Pantanal, maar niet zo ontsloten. Hier ga je de Hoatzins zoeken en vinden. Deze bijzondere vogels waarvan de jongen klauwen aan de vleugels hebben om door de takken te klauteren, zolang ze nog niet kunnen vliegen, zijn hier algemeen aanwezig en bijzonder goed te zien. 

Vogelreis Brazilie
Deel op Pinterest

Hier komen ook weer andere ara’s en andere parkieten voor dan in de Pantanal, zoals de dwergara, Blue-fronted Parrot en Weddells aratinga. De vale reuzennachtzwaluw is hier ook een makkelijk vindbare soort. Een bijzonderheid is het voorkomen rivierdolfijnen. Reuzenotters, tapirs, jaguars, poema’s en reuzenmiereneter zijn bijna niet te missen.

Dit is niet alleen een prachtige plaats om de Hoatzin te zien, maar ook veel andere soorten: reuzentoekan, zwaluwstaartwouw, slakkenwouw, grijs gestreepte buizerd, witstaartbuizerd, lachvalk, koerlan, maskerhokko, Picazuroduif en blauwkruintrogon. Varend over de rivier kun je soms langs een rots komen waar ineens tientallen tot honderden nachtzwaluwen opvliegen, meestal zijn dit staartbandnachtzwaluwen. Een indrukwekkende ervaring.
Onderweg naar dit gebied zijn er ook veel waarnemingen te doen aan soorten als Rhea’s, capibara’s, holenuilen, kerkuilen en Guirakoekoek om er een paar te noemen. Kortom deze reis is een belevenis van once-in-a-lifetime voor wie de overdaad aan natuur in Brazilië eens wil ervaren.

Vogelreis Brazilië

Wil je met eigen ogen al deze mooie vogels in Brazilië zien, vraag dan een reis op maat aan bij vogelreizen specialisten. Tijdens een natuurreis in Brazilië zal je sowieso veel dieren en vogels zien!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!