Ga naar content

Bolivia

Bolivia is bedeeld met een betoverende rijkdom aan natuurschatten. Het landschap maakt het land tot een topbestemming in Zuid-Amerika! We nemen je mee in een overzicht van bezienswaardigheden en de mooiste gebieden om te ontdekken.

Natuur Bolivia

Een rondreis in Bolivia staat meestal in het teken van natuur én cultuur. Het is een kleurrijk land met jungle, zoutvlakten, hoogvlaktes, woestijn en bergen en de bevolking is net zo bontgekleurd als het landschap.

Vanuit de Boliviaanse hoofdstad La Paz, de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld, heb je veel opties om je reis door de wilde natuur van Bolivia in te vullen: het noorden is overwegend groen, in het zuiden vind je de eindeloze zoutvlakten en grazende alpaca's op de Altiplano. 

Natuurreis Bolivia
Arbol de Piedra
Deel op Pinterest

Onze aanbevelingen voor groepsreizen:

Mooiste plekken in Bolivia

Wat zijn de mooiste plaatsen en welke bezienswaardigheden in Bolivia staan meestal op het programma van een rondreis? Het bekendste beeld van het land zijn de kleurrijke meren en zoutvlakten. Trek naar het zuiden voor de uitgestrekte zoutvlakte van Uyuni en bezoek onderweg de mijnen van Potosí.

Tijdens een reis kan je ook minder bekende natuurgebieden als Rurrenabaque of het Parc Noel Kempff bezoeken. Voor cultuur en geschiedenis zit je rondom de hoofdstad goed, bewijs hiervan zijn de ruïnes van Tihuanacu, op 70 km van La Paz, leuk voor een (halve) dagtrip.

Reistips Bolivia
Deel op Pinterest

Lees ook meer over de Altiplano, die zich uitstrekt over Bolivia, Chili en Peru. Wil je deze landen combineren in een reis, dan is dat over het algemeen prima haalbaar. Er worden zowel groepsreizen als individuele reizen naar Bolivia en buurlanden aangeboden. Wij geven een aantal tips voor een georganiseerde rondreis. Hieronder een overzicht van de mooiste plekken in Bolivia:

1. Rurrenabaque

Wanneer je een jungletocht wilt maken dan is Rurrenabaque een fantastische locatie om heen te gaan. Het stadje is gelegen bij het Parque Nacional Madidi, een ideale uitvalsbasis om de jungle of de pampa’s in te trekken. Het is aan te raden beiden te combineren. In de pampa’s is het 3 dagen heerlijk op een bootje ronddobberen met een voortdurende stroom van prachtige dieren, bloemen en mooie waterwegen.

Mooiste plekken in Bolivia
Deel op Pinterest

Daarnaast is het mogelijk om enkele dagen dieper in de jungle te spenderen. Het thema van dit natuurtripje focust vooral op de planten, maar gidsen tonen je graag bewoners van het gebied, zoals de tarantula. 

Aanbevolen individuele reizen:

2. Noel Kempff National Park

Het Nationaal Park Noel Kempff Mercado in het oosten van Bolivia behoort tot één van de grootste, mooiste en meest ongerepte parken van het Amazonegebied. De biodiversiteit in het regenwoud is ongekend, bijzondere bloemen en planten groeien overal; men schat dat er ruim 4.000 soorten vaatplanten voorkomen, maar ook bromelias en vele andere jungleplanten.

En het wemelt er natuurlijk ook van de wilde tropische dieren, waaronder tapirs, miereneters, brulapen, jaguars en vele papegaaien en vogels. De Arco Iris en de Ahlfeld watervallen zijn zeer de moeite waard. Ze behoren tot de mooiste watervallen in Zuid-Amerika. Helaas wordt de natuur in dit deel van Bolivia bedreigd door bosbranden, houtkap, drugsproblematiek, visserij en de jacht op schildpadden.

3. Amboró National Park

Het Amboro National Park in het centrale deel van Bolivia is ook een fantastisch natuurgebied, met naar schatting wel 800 vogelsoorten. Het bevindt zich tussen de Andes, het Amazonegebied en de Chaco-woestijn, waardoor het een grote biodiversiteit heeft. Naast de vele vogels komen er ook poema's, brilbeertjes en de zeldzame ocelot voor. 

Amboro
Deel op Pinterest

4. Carrasco National Park

Aansluitend aan Amboro National Park, bevindt zich een van de natste natuurgebieden van het regenwoud: het Carrasco National Park. Het regenwoud is het leefgebied van bijzondere vogelsoorten, waarvan een aantal enkel in de Amazone voorkomt.

5. Los Vulcanes

Ten zuidoosten van Amboro ligt een ander natuurgebied, met imposante rotspartijen en dichte jungle. Ook dit gebied is een uitstekende bestemming om zeldzame vogels te observeren, maar ook de rest van de natuur in dit Boliviaanse gebied is indrukwekkend. Wel 100 orchideeënsoorten en vele bromelia's groeien in het tropische regenwoud.

6. Zoutvlakten in Bolivia

Wat is een niet te missen hoogtepunt in Bolivia? Eenduidig zullen mensen Uyuni antwoorden. De zoutvlakten en -meren van (Salar) Uyuni in Bolivia zijn niet te vergelijken met andere in de wereld. Ruim 7.000 km2 geheel wit om je heen is een bizarre ervaring. Het is een van de weinige plaatsen waar je de kromming van de aarde kunt zien en je moet rekenen op 3 à 4 dagen om het landschap op en rondom de Salar de Uyuni goed te ontdekken. Het is een van de mooiste plekken op aarde, een gebied dat je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Bolivia.

Uyuni zoutvlakte
Uyuni
Deel op Pinterest

Tijdens het regenseizoen (van november tot april) verandert de Uyuni zoutvlakte in een grote spiegel. Door de weerspiegeling van de lucht op de zoutvlakte, lijkt het bijna alsof je tussen de wolken loopt... een onwerkelijk natuurspektakel. Maar dit is niet het enige indrukwekkende natuurfenomeen. Andere zoutvlaktes in Bolivia die iets kleiner zijn, maar daardoor ook niet zo druk bezocht worden, zijn Salar de Coipasa op de westelijke Altiplano en Salar Chiguana bij de Chileense grens. 

7. Kleurrijke meren

Het Rode Meer of Laguna Colorado trekt duizenden flamingo's aan, die zich te goed doen aan de kleine garnalen in het water. De omliggende natuur is het leefgebied van vicuna's en viscacha's. Het kleurenspectrum van het Rode meer varieert naargelang de lichtinval en is voor natuurfotografen een echt walhalla. Gigantische zoutblokken drijven als ijsblokken op het water.

Laguna Colorado
Deel op Pinterest

De Licancabur vulkaan waakt met 6200 meter hoogte over de Laguna Verde, en bij Sol de Manana vind je 100 meter brede moddergeisers. De Laguna Verde of Groene Lagune, is een zoutmeer in het zuidwesten van de Altiplano. Het ligt op ongeveer 4300 meter boven zeeniveau en staat bekend om de heetwaterbronnen, flamingo's en prachtige kleuren, die we te danken hebben aan de mineralen in het water. Niet ver hiervandaan vind je ook nog het Laguna Blanca, waar de witte kleur je betovert.

8. Death Road - Coroico road Bolivia

Vanuit La Paz kun je meedoen aan een van de meest sensationele tochten. Zet de mountainbike tour over de Death Road naar Coroico op de planning. De route is volledig downhill en neemt je mee vanaf grote hoogte naar diep in de warme jungle aan de voet van de bergen. Death Road is goed op weg dé toeristenattractie van Bolivia te worden. De tocht is een lust voor het oog en voert over spectaculaire richels. Neem de tijd om de schoonheid van de vele watervallen en diepe ravijnen in je op te nemen. Ook tijdens een groepsreis of individuele rondreis staat deze prachtige route vaak op het programma.

Beste reistijd Bolivia: mei t/m september.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!