Ga naar content

Chili

De natuur in Chili is voor velen onbekend terrein: toch is het een van onze favoriete bestemmingen voor een natuurreis. De grote verscheidenheid aan natuurparken en mooie gebieden, maar ook de vele onbetreden paden en gastvrije bevolking maken het tot een overweldigend vakantieland. Voor een onvergetelijke reis raden we aan om de ruige natuur van Patagonië te combineren met een rondreis in het noorden van Chili, over de Altiplano.

Natuur in Chili

We nemen je mee op een natuurreis door Chili. Er is veel te zien in een land met bijna 6500 km aan kustlijn. Er worden dan ook zeer verschillende groepsreizen en individuele rondreizen georganiseerd, waarvan je op deze pagina een leuk overzicht vindt. Het is mogelijk om een self drive door Chili samen te stellen door gespecialiseerde organisaties. Begin alvast met het bepalen van welke gebieden je wilt zien tijdens een rondreis.

Populaire individuele reizen:

Landschap

Door de uitgestrektheid van het land is de natuur in Chili zeer gevarieerd. De desolate Altiplano in het noorden, de zonnige wijnstreken in Centraal-Chili en het ruige Andesgebergte van Patagonië zijn slechts enkele voorbeelden van wat je tijdens een natuurvakantie in Chili te zien krijgt.

Hoogvlakte Chili
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De indrukwekkende Andes en de Cordillera de la Costa liggen als een onoverbrugbare muur tussen de kust en het binnenland van Argentinië. Beide bergketens worden gescheiden door de centrale vallei, een uitstekende bestemming voor een wijnvakantie. Een rondreis in Chili staat hoe dan ook in het teken van natuur, waar je ook heen gaat. Op cultureel gebied valt er niet heel veel te beleven, al zijn steden als Santiago de Chile wel zeer aangenaam om te vertoeven.

Mooiste gebieden Chili

Wat zijn de bijzondere natuurgebieden en mooiste plekjes in Chili? We geven je alvast de hoogtepunten van Chili, van het zuiden naar het noorden:

1. Patagonia en Vuurland

In het zuiden rijzen de Andes bergen van Chili recht uit de woeste zee op en bieden prachtige vergezichten op steile kliffen en grillige fjorden. Vanaf het merengebied bij Puerto Montt worden cruises aangeboden langs de fjorden naar Vuurland, een winderig en koud gebied. Het uiterste zuiden is een paradijs voor wildlife; vanuit Puerto Natales organiseert men o.a. excursies naar het pinguïneiland in de straat van Magellanes. Lees meer over Patagonië.

Mooiste plekken Chili
Gletsjer in Patagonië
Deel op Pinterest

2. Centraal Chili

In het midden van Chili kun je een wijnvakantie plannen langs een van de vele wijngaarden zoals Colchagua. Dit kan een fietsvakantie zijn, maar vanuit Santiago is het ook fijn om met een huurauto rond te rijden langs de voornaamste bezienswaardigheden van Centraal Chili. Nabij Santiago kronkelt Rio Maipo door het landschap. San Jose de Maipo is een heuvelachtig gebied op 50 km van de hoofdstad.

Regel je reis met hulp van lokale expert:

3. Atacamawoestijn

De Atacamawoestijn is de droogste woestijn op aarde. Uitvalsbasis voor dit bijzondere landschap is het dorpje San Pedro de Atacama. Hiervandaan worden tal van excursies georganiseerd naar de zoutvlakten en Tatio geisers. Op de zoutvlakten van de Atacamawoestijn vinden flamingo’s hun voedsel. Voor een excursie naar de geisers van El Tatio moet je meestal vroeg je bed uit, een busje pikt je op rond 4 uur 's nachts.

Atacamawoestijn
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een niet te missen hoogtepunt is de Valle de la Luna (vallei van de maan). Zoals de naam al doet vermoeden ziet dit woestijnlandschap er uit als een maanlandschap. Zet zeker je camera klaar zodra de zonsondergang zijn intrede doet. De bruine bergen kleuren zo ver het zicht reikt in alle tinten rood. De lucht gaat door het hele kleurenspectrum: van fel blauw naar paars met rode en gele tussenfasen, wat aanzet tot een wow effect van alle reizigers die toekijken.

Dichter bij de grens met Bolivia contrasteren diepblauwe meren en oases met de bruinrode hellingen van de omliggende bergen. Duizenden grasjes vullen de leegte en kenmerken het landschap. Wat een natuur!
Tip: bouwstenen Chili op Riksja Chili.

4. Altiplano hoogvlakte

In het noorden van Chili, op meer dan 4000 m boven de zeespiegel, ligt het ongerepte natuurgebied van de Altiplano. Bij de zoutvlakte van Salar de Surire vind je een wonderlijke dierenwereld. Wit besneeuwde vulkanen weerkaatsen in het diepblauwe water van de bergmeren. Duizenden lama’s en alpaca’s grazen op deze hoogvlakte, nandu's trippelen achter elkaar aan. In het Lauca Nationaal Park waakt de trotse Parinacota vulkaan over de omgeving.

Parinacota vulkaan Chili
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Uitvalsbasis voor dit paradijs is Putre. Dit gebied is een van de mooiste gebieden op aarde om er avontuurlijk met een jeep op uit te trekken. Ons volledige reisverhaal over het noorden van Chili kan je lezen op onze pagina over de Altiplano hoogvlakte en het Lauca National Park.

5. Paaseiland

Het Paaseiland ligt op ongeveer 3000 km buiten Chili. De bekende stenen hoofden symboliseren volgens velen goden en voorvaderen, maar zeker zijn de experts niet. Lees meer informatie en bekijk de Chili reizen met verlenging op Paaseiland.

Mooiste groepsreizen Chili:

Beste reistijd Chili: maart, november, december.

Foto's van onze reis in Chili

In dit filmpje zie je beelden van onze rondreis in Chili: inspiratie voor jouw reis?

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je nog meer leuke reistips voor een individuele vakantie in Chili. Tip: bekijk de leukste plekken voor een bijzondere overnachting in Chili!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!