Ga naar content

Paaseiland

Chili natuur - Paaseiland... Waar ligt Paaseiland? Op vijf uur vliegen vanaf Santiago de Chile, de hoofdstad van Chili, bevindt zich het mysterieuze eiland in de Stille Zuidzee, Paaseiland. De Moai, de reusachtige stenen beelden die je vaak ziet op foto's van Paaseiland, zorgen voor een ongekende aantrekkingskracht op nieuwsgierige reizigers. In de natuur is nog meer te ontdekken: een enorm grottencomplex, spectaculaire vergezichten en vulkaankraters zorgen voor een bijzondere natuurreis. Reizen naar Paaseiland worden vaak gecombineerd met een rondreis in Chili.

Paaseiland

Wist je dat Paaseiland in 1722 werd ontdekt door een Nederlandse ontdekkingsreiziger? En dat dit gebeurde op Paaszondag? Het eiland wordt door de bewoners en zeelui Rapa Nui genoemd, een exotische naam die in het Nederlands gewoon 'Grote Rots' betekent. Andere poëtische bijnamen zijn 'Ogen die naar de hemel kijken' en 'Navel van de Wereld', maar vaak wordt ook de Engelse benaming Easter Island gebruikt. 

Natuur op Paaseiland

Een groot deel van het eiland wordt bevangen in een nationaal park. Paaseiland heeft drie inactieve vulkanen en staat bekend om de bijzonder fraaie zeezichten. Het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld kent bovendien een zeer aangename temperatuur. Het eiland staat sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Een overzicht van mooie bezienswaardigheden op Paaseiland:

1. Paaseilandbeelden

Hét hoogtepunt van iedere reis naar Rapa Nui zijn de mysterieuze Moai beelden op Paaseiland. De moai zijn tufstenen beelden tot wel 9,5 m hoog, waarmee verre voorouders hoopten op meer vruchtbaarheid. De meeste van deze beelden, met uitzondering van de "zeven apen" zijn gericht naar het binnenland.

2. Grotten Paaseiland

Paaseiland staat niet bekend om zijn fauna, en door het kappen van bossen in het verre verleden zijn er vrijwel geen bijzondere vogelsoorten meer te vinden. Wat het eiland wel heeft zijn grotten, Rapa Nui is ervan vergeven. Door enkele grotten worden rondleidingen gegeven maar er zijn er nog veel meer om op eigen houtje te ontdekken, de meesten zijn te vinden rond Ana Kakenga.

3. Stranden Paaseiland

Zandstranden zijn te vinden aan de noordoostkant van Paaseiland. Hier kan ook gedoken worden, het water is er door het gebrek aan plankton heel helder waardoor je de bijzondere vissoorten extra goed kunt waarnemen. Een van de perfect witte stranden met palmbomen is Anakena beach. 

4. Vulkanen op Paaseiland

Het eiland bestaat uit enkele vulkanen die de zwartgeblakerde rotswanden langs de kust verklaren. De krater van de grootste vulkaan, Rano Kau, vormt een schitterend kratermeer, bedekt met hetzelfde totorariet dat ook op het Titicacameer te vinden is. De tocht naar de top neemt ongeveer vier uur in beslag. Bij de krater van de Rano Raraku vulkaan werden de meeste Moai beelden van Paaseiland gemaakt en de sporen daarvan zijn nog goed te zien. Sommige half uitgehakte Moai waren duidelijk nog in de ontwikkelingsfase en wachten nog immer aan de kraterrand op hun voltooiing.

Wandelen en fietsen op Paaseiland

Uitwaaien kan op de groene heuvels of langs de ruige kliffen van de noordkust waar het water tegen de rotsen beukt. Een rondje fietsen op Paaseiland? Ook dat behoort tot de mogelijkheden, want het eiland is ongeveer zo groot als een gemiddeld Waddeneiland. Een rondje heeft een lengte van ongeveer vijftig kilometer. Fietsen heeft als voordeel dat je de beelden op je gemak kan bekijken. Met de aku aku toeristenbusjes krijg je echter ook nog wat uitleg over wat er te zien is. De zeven Moai van Ahu Akivi kijken als enige richting de kust en wel naar het punt waar de zon ondergaat bij de zonnewende. Zij staan volgens een van de vele legendes symbool voor zeven jonge ontdekkingsreizigers. Op je verdere tocht kom je wellicht wilde paarden tegen, een machtig gezicht om hen over het groene graslandschap van Paaseiland te zien draven. 

Reis naar Paaseiland

Vaak wordt een rondreis door Chili en Patagonië verlengd met een kort weekje op Rapa Nui. Wie Paaseiland aandoet tijdens een rondreis door Zuid-Amerika zal aan drie tot vier dagen genoeg hebben om het eiland te verkennen. Je zult verblijven in de hoofdstad Hanga Roa, de enige plek op het eiland met stromend water en elektriciteit. Paaseiland is een bestemming voor avontuurlijke reizigers, wie weet sta jij straks ook wel naast de Moai van Ahu Akivi naar de zonsondergang te turen! Bekijk nu onze reistips voor een individuele reis of groepsreis naar Chili en Paaseiland!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!