Ga naar content

Atacama woestijn

Een rondreis door de Atacama woestijn is een reis langs witte en gekleurde vlaktes onder een strakblauwe lucht, over onverharde wegen, met aan de horizon de vulkanen van de Andes. De mooiste zonsondergangen kan je zien in de Atacama. Hier, in dit desolate landschap tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte, weten tal van dieren te overleven. De prachtige natuur laat een onuitwisbare indruk achter op iedereen die een rondreis door Noord-Chili heeft gemaakt.

Rondreis door het noorden van Chili

Wie een rondreis langs de Atacamawoestijn en door het noorden van Chili maakt, brengt vrijwel zeker een bezoek aan het plaatsje San Pedro de Atacama. Vanuit dit centrale uitvalspunt wordt te voet of per fiets, met de auto of excursiebusjes het betoverende landschap in de omgeving verkend. Een rondreis langs de Atacama is mogelijk als individueel georganiseerde rondreis of als groepsreis, bekijk onze reistips!

Individuele reizen

Mooiste plekken Atacamawoestijn

Wat zijn de bezienswaardigheden in de Atacama? Er is een aantal historische bezienswaardigheden, zoals de Pukará de Quitor, een pre-Inca vestiging en Tulor, een oude handelsplaats. De mooiste plekken om te zien zijn echter de maanvallei en de prachtige lagunes in het Los Flamencos Nature Reserve. Ook de omgeving biedt een aantal bijzondere bezienswaardigheden, zoals de El Tatio geisers.

1. Maanvallei

Een attractie van buitenaardse proporties om te zien tijdens een reis naar de Atacamawoestijn is de Valle de Luna, de Maanvallei. Wetenschappers denken dat de bodem op de planeet Mars er ongeveer hetzelfde uit moet zien. De rode rotsformaties doen zeker denken aan een maanlandschap, prachtig afstekend tegen de felblauwe lucht. Vooral tegen zonsondergang komen hier veel toeristen samen om het landschap langzaam te zien veranderen. 

De meesten beklimmen een zandduin om van bovenaf een schitterend zicht te hebben over de Maanvallei. De rotsformaties veranderen bijna iedere minuut rond zonsondergang van kleur. De lucht is minstens zo spectaculair: de helderblauwe lucht verandert in rode, warme tinten en gaat vervolgens door een heel kleurenspectrum. Het is werkelijk betoverend. Met dank aan de hoogte en de afwezigheid van wolken is de Atacama woestijn bovendien een uitstekende plaats om het sterrenstelsel te bestuderen, vandaar dat er ook een grote sterrenwacht gebouwd werd.

2. El Tatio Geisers

Populair is een excursie naar de Tatio geisers, een van de hoogst gelegen geothermische gebieden ter wereld, op ongeveer tachtig kilometer ten noorden van San Pedro. Excursies vertrekken in het holst van de nacht want vroeg in de ochtend, rond zonsopkomst, zijn de bijna tachtig geisers het meest actief. Heb je wel eens op meer dan 4.000 meter hoogte in een warm mineraalbad gelegen?

Het is zo lekker warm dat je op slag vergeet dat het vriest. Op de terugweg kan je gigantische meerkoeten spotten op de plaats waar de Putana rivier doorwaadbaar is of de bedreigde vicuña zien: een klein, sierlijk dier dat veel weg heeft van een lama. De besneeuwde vulkanen op de achtergrond, de talrijke grasjes en de kleurrijke meren op grote hoogte maken het landschap compleet. 

El Tatio Geisers
El Tatio Geisers
Deel op Pinterest

3. Los Flamencos Nature Reserve 

Ten zuiden van San Pedro ligt de Salar de Atacama, een eindeloze zoutvlakte op hoogte en onderdeel van het Flamencos Nature Reserve. Deze miljoenen jaren geleden opgedroogde binnenzee is de habitat van de Chileense flamingo, te herkennen aan zijn rode knieën, en nog vele andere vogelsoorten. De flamingo's weerspiegelen in het zoute water en leveren daarmee prachtige plaatjes op. 

Op ongeveer twintig kilometer van San Pedro kan er gezwommen worden in de Lagunas Cejar, een meer met een zoutgehalte van meer dan 40%. Hierdoor wordt hetzelfde drijvende effect gecreëerd als in de dode zee. De mooiste plekken zijn de felgekleurde lagunes van Miscanti en Meñiques, die op ca. 4.200 meter hoogte liggen en omgeven worden door tal van grasjes.

4. Planten en dieren in de Atacama woestijn

In de Atacamawoestijn komen 183 gewervelde diersoorten voor, waaronder 120 vogelsoorten. Onder de zoogdieren tellen we vooral lama's en alpaca's, maar ook vleermuizen en knaagdieren. Daarnaast leven er 37 soorten reptielen en 5 soorten amfibieën. In de lagunes van de Atacama woestijn komen drie van de vijf bestaande flamingosoorten voor. In Chili werden 145 soorten cactussen geteld, waarvan een groot deel voorkomen in de Atacama.

5. Tips reis Atacama woestijn

De combinatie van wind, zand, zout en erosie hebben in het noorden van Chili een uniek landschap gecreëerd. De Atacama woestijn is dan ook de derde populairste reisbestemming van Chili (na Paaseiland en Torres del Paine).

San Pedro de Atacama is te bereiken vanaf Calama airport of per auto te combineren met een rondreis over de Altiplano. Ook vanaf Argentinië of Bolivia is een reis naar de woestijn mogelijk. Djoser bijvoorbeeld combineert Zuid-Chili, de Atacama en Bolivia in een groepsreis.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!