Ga naar content

La Puna in Argentinië

Mooiste plekken Argentinië - In het uiterste noordwesten van Argentinië ligt één van de minst ontdekte, maar mooiste regio's van het land. Zoutmeren, vulkanen, kleurrijke maanlandschappen, grasjes en rotskloven bepalen hier het landschap. NatureScanner neemt je mee op een reis de Puna in Argentinië.

Natuur in Noord-Argentinië

La Puna is een gebied dat zich uitstrekt in het noorden van Argentinië, tegen de grens van Chili en Bolivia. Een rondreis door dit onherbergzame gebied moet je echt met een gids doen. Eventueel kan je het combineren met een reis langs Salta of andere mooie gebieden in Noord-Argentinië. Hou er rekening mee dat het hier een reis op grote hoogte betreft en dat een goede fysieke conditie nodig kan zijn.

Vraag een reis op maat naar de Puna aan:

Mooiste plekken La Puna

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden van La Puna? Het gebied kenmerkt zich door een aantal bijzondere natuurspektakels. In Chili staat deze hoogvlakte bekend als de Altiplano.

1. Atacama

De Atacamawoestijn strekt zich uit over het noorden van Chili, de Puna en een klein gebied in Peru. Uitgestrekte zoutvlakten, bizarre rotsformaties en een hemelse rust kenmerken deze regio. Een absolute aanrader voor wie houdt van leegte en stilte.

2. Puna graslanden

Rond de grens tussen Argentinië en Chili en verder in Bolivia en Zuid-Peru vind je de graslanden van de Altiplano. Een weids landschap met bruine, rode en witte aarde contrasteert tegen een helderblauwe lucht. Kenmerkend voor deze uitgestrekte hoogvlakten zijn de vele gele grasjes, die als trollenhoofden boven het zand uitsteken. Een prachtig zicht.

3. Salar de Arizaro

De zoutvlakte van Arizaro is een 1.600 km² grote vlakte bij de grens met Chili. De opmerkelijkste bezienswaardigheid van de Salar de Arizaro is de Cono de Arita, een zandstenen formatie die als een conische piramide boven het landschap uitsteekt.

4. Antofagasta de la Sierra

Ten zuiden van de Salar de Arizaro, in de provincie Catamarca ligt een bijzonder gebied, met tal van buitenaardse maanlandschappen en merkwaardige bergen. Ontdek het plooigebergte van de Sierra de Calalaste, met roodbruine formaties: een indrukwekkend maanlandschap. De Quebrada del Diablo is een indrukwekkende klovengebied, waar men zich nietig voelt tussen de torenhoge rotswanden. De 5.912 meter hoge Cerro Galán is een stratovulkaan. De krater is de grootste ter wereld en wordt gezien als een van de mooist zichtbare kraters op aarde. Het is ook het grootste puimsteengebied ter wereld. Op de zuidwestelijke kant heb je het mooiste uitzicht over de krater, de Laguna Diamante en het vulkaangebergte.

5. Campo de Piedra de Pómez

Nabij de plaats Antofagasta de la Sierra, in het noorden van Catamarca, bevindt zich een buitenaards gebied van witte en roze rotsformaties, het grootste puimsteengebied ter wereld. Het gebied ontstond na een uitbarsting van de Cerro Blanco vulkaan. Een zee van witte rotsen, met roze kleurschakeringen vormt een merkwaardig natuurfenomeen. De excursies naar de Campo de Piedra Pómez vertrekken vanaf het dorpje El Peñon. © Gonnie van Nellestijn

Deel op Pinterest

6. Laguna's en salinas

Een typisch beeld van de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten zijn de laguna's, fraai gekleurde zoutmeren, waar flamingo's zich tegoed doen aan weekdieren en wormen. De Laguna Blanca, de Laguna Grande of Salinas Grandes, de Laguna de los flamencos en de Laguna Diamante zijn mooie namen voor deze prachtige meren. 

Bereikbaarheid La Puna

Er zijn slechts weinig groepsreizen naar Noord-Argentinië. Meestal ben je dus aangewezen op een self drive naar La Puna. Vanaf Salta of Catamarca kan je een mooie rondreis maken langs een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden en de Puna de Atacama.
Bekende uitvalsbasis is de koloniale plaats Salta. In dit gebied vind je prachtige rode rotsen en de buitenaards ogende landschappen van La Quebradea de Humahuaca, met de 7-kleurige berg (Cerro de los Siete Colores).
Ook verrassend en veel minder vaak bezocht is de route vanaf Catamarca, waarbij je een bezoek kan brengen aan rotstekeningen en een rhodochrosietmijn. Bij Andalgala rijd je door een groen landschap.

Overige reistips Noord-Argentinië:

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!