Ga naar content

Talampaya en Ischigualasto

Mooie gebieden in Argentinië - In het centraal westelijke deel van Argentinië bevindt zich een merkwaardig maanlandschap van oranje, rode en witte rotsen, die prachtig contrasteren tegen de helderblauwe lucht. Met een beetje inbeelding zie je hier de enorme dino's rondlopen, waarvan tal van fossielen gevonden werden. Maak kennis met de natuur in Ischigualasto en Talampaya.

La Rioja in Argentinië

Ten zuiden van de provincie Catamarca ligt de prachtige, doch relatief onbekende provincie La Rioja. Het is een gortdroog gebied en het klimaat kenmerkt zich door korte winters en lange, hete zomers. Het landschap is zeer afwisselend, met de Andes bergtoppen tot 6.795 meter hoogte in het westen tot de pampa's in het oosten. De mooiste plekken in de provincie La Rioja zijn Talampaya Nationaal Park en Ischigualasto.

1. Talampaya National Park

Talampaya is een droog kloofgebied, dat zich kenmerkt door de warmrode aardkleur en een unieke fauna en flora. De canyon ontstond via erosie door de nu uitgedroogde Talampaya rivier. Vandaag de dag vormen de rivierbedding, de hoge rotswanden en bijzondere formaties een belangrijke bezienswaardigheid voor toeristen van over de hele wereld. Guanaco's, hazen, mara's en vossen hebben er hun leefgebied, terwijl condors in de lucht circuleren. 

Talampaya National Park
Deel op Pinterest

Hoewel hier ook vele fossielen werden gevonden, is het nabijgelegen Ischigualastopark nog interessanter op gebied van dinosaurus vondsten. Wel werden hier diverse rotstekeningen en overblijfselen van vroege nederzettingen gevonden. Hoogtepunt van Talampaya is de gelijknamige kloof, met steile rotswanden tot 143 meter hoog. Op een bepaald punt wordt de kloof smaller: hier kan je een botanische tuin bezoeken. Sinds het jaar 2000 staat het nationaal park ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

2. Ischigualasto

Ischigualasto, vaak ook de maanvallei of Valle de la Luna genoemd, grenst in het zuiden aan Talampaya. Het park is een belangrijke vindplaats van fossielen van dinosaurussen. Het natuurpark wordt beschouwd als een van de voornaamste vindplaatsen van fossielen uit het Trias: er werden restanten gevonden van krokodilachtigen en dinosauriërs. Om die reden staat ook het Ischigualastobekken op de Werelderfgoedlijst. Daarnaast is ook het landschap erg indrukwekkend. Witte, door erosie gevormde zuilen met namen als "de Paddenstoel en de Sfinx, vormen een prachtig contrast tegen de rode rotswanden op de achtergrond.

3. Termas de Fiambalá

Enkele uren naar het noorden liggen de thermale baden van Fiambala. Te midden van de bruine bergen kan je je onderdompelen in natuurlijk bronwater.

4. Monte Pissis

Op de grens van Argentinië en Chili ligt een van de hoogste bergen van Argentinië, de Monte Pissis. De vulkaan is maar liefst 6.793 meter hoog.

5. Paso de San Francisco

Een prachtige route tussen de 6000-ers is de Passo de San Francisco: zowel met een huurauto als met de fiets bijzonder mooi!

6. La Ciénaga

Heel anders qua landschap, maar ook ontzettend mooi is het gebied La Ciénaga, ten noorden van Mendoza, ten westen van Talampaya (zie foto bovenaan in de slider).

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!