Ga naar content

Noord-Argentinië

Mooiste gebieden Argentinië - De meeste mensen reizen naar de hoofdstad Buenos Aires om vervolgens hun reis door te zetten in het zuiden van het land, het woeste en mooie Patagonië. Niet minder mooi is het noorden van Argentinië. Weinig mensen kennen dit gebied, maar het is er adembenemend mooi. Wij nemen je mee naar de mooiste plekken in Noord-Argentinië!

Mooiste gebieden in Noord-Argentinië

Desolate landschappen, torenhoge rotspilaren, grillige rotsformaties en onwerkelijke kleuren, je vindt het allemaal in Noord-Argentinië. Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en bijzondere bestemmingen in het noorden?

1. Iguazu

We beginnen onze reis in Noord-Argentinië in het oosten, op de grens met Paraguay en Brazilië. Hier vind je 's werelds meest spectaculaire watervallen, omgeven door prachtige natuur. Een paradijselijk oord voor vele dieren- en vogelsoorten. Dit moet je ooit in je leven gezien hebben. Een natuurwonder eerste klasse, de Iguazu Watervallen.

2. Salta

Vanuit Salta kan je een van de mooiste treinritten in Argentinië maken; de Tren a las Nubes voert over 172 km tot op een hoogte van 4.220 meter. De trein langs de mooiste plekken, over duizelingwekkende bruggen. Tevens is Salta de uitvalsbasis voor excursies en tours naar de mooiste plekken in het noordwesten van Argentinië.

3. Quebrada de Cafayate

Laten we een stukje naar het zuiden rijden. Ten noorden van de gelijknamige plaats Cafayate voert een weg door het droge, spectaculaire landschap van de Quebrada de Cafayate. Een ruig landschap van rijkgekleurde zandstenen rotsformaties werd hier in de loop der eeuwen uitgehouwen door de Rio de las Conchas. 

Mooiste plekken Noord-Argentinie
Quebrada de Cafayate
Deel op Pinterest

Vanaf de weg is het al volop genieten van een prachtige omgeving, maar toch is het zeker de moeite waard om ook delen van de canyon zelf te verkennen. De beste tijd hiervoor is de late middag: de zon brengt dan de mooiste kleuren naar boven. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de Garganta del Diablo (het duivelsgat) en het Anfiteatro; indrukwekkende rotsformaties. De locals proberen een centje mee te pikken door zich als gids aan te bieden aan de toeristen. 

4. Cactussen in Los Cardones National Park

Zuidwestelijk van Salta ligt het Parque Nacional Los Cardones. Het is een merkwaardig gebied, niet vanwege de rotsen of canyons, maar vanwege de vele hoge cactussen die hier groeien. Er werden diverse fossielen en dinosaurussporen gevonden. Bekijk de bouwsteen van Riksja Argentinie.

5. Purmamarca

Meer naar het noorden ligt een niet te missen natuurgebied, de Quebrada de Purmamarca, ook Quebrada de Humahuaca genoemd. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is Hornocal, de Berg met de Zeven Kleuren, of Cerro de los Siete Colores. Om deze kleurrijke berglandschappen en de historische Incaroute die erdoorheen voert, staat de regio sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Natuur Noord-Argentinie
Hornocal
Deel op Pinterest

In het nabijgelegen plaatsje Humahuaca kan je mooi handwerk kopen bij de lokale bevolking: schitterende stoffen in de mooiste kleuren! Het is tevens het vertrekpunt voor diverse hikes, waaronder de Paseo de los Colorados en Purmamarca River. Hiervandaan kan je ook excursies maken naar de Salinas Grandes en de archeologische vindplaatsen van Huachichocana.

6. Zoutvlakten en lagunes in Noord-Argentinië

In het noordwestelijk gebied liggen diverse zoutvlakten, waaronder de Salinas Grandes. De uitgestrekte witte oppervlakte contrasteert prachtig met de blauwe lucht. Op diverse plekken zoeken flamingo's hun heil bij azuurblauwe lagunes.

7. La Puna

Onbekend gebied. Slechts enkele reisorganisaties bieden reizen aan naar dit desolate landschap. Het is té onherbergzaam om op eigen houtje rond te reizen. Lees meer over La Puna in Argentinië.

8. Ischigualasto en Talampaya

Meer naar het zuiden liggen twee merkwaardige natuurgebieden. Lees meer over Ischigualasto en Talampaya

Rode rotsen Noord-Argentinië
© Naturescanner Gonnie
Deel op Pinterest

9. Campo de Piedra Pómez

Dit gebied, bij Antofagasta de la Sierra (Catamarca) ligt op ca. 3.000 meter boven de zeespiegel. Het werd gevormd door uitbarstingen van de vulkaan Cerro Blanco. Hierdoor ontstond "ignimbriet", een opeenstapeling van gesteenten, vulkaanas en puimsteen. De meest bizarre rotsformaties in witte en rode puimsteen zorgen voor een buitenaards landschap. Het gebied is te bereiken per 4WD (bij voorkeur met gids) vanaf El Peñon bij Antofagasta de la Sierra.

10. Paso de San Francisco

Een must see is de San Francisco Pas, een verbindingsweg tussen Argentinië en Chili over het Andesgebergte. Het hoogste punt ligt op 4.726 m. Zelden zie je zulke diversiteit aan landschappen op één weg. De route voert langs de Maricunga zoutvlakte, het Nevado Tres Cruces Nationaal Park en de Laguna Verde. Het decor wordt gevormd door imposante, met sneeuw bedekte vulkanen. 

Noord-Argentinie hoogtepunten
Deel op Pinterest

11. Museo Pachamama

Het "Museum van Moeder Aarde" in Amaicha del Valle is één van de grootste musea voor Indiaanse cultuur in Argentinië. Het museum werd vormgegeven door de kunstenaar Héctor Cruz.

Noord-Argentinië en Bolivia

Je reist niet elke dag naar Zuid-Amerika. Combineer twee of meer prachtige regio's in één reis.

Foto's van een rondreis in Noord-Argentinië

Bekijk in deze video prachtige foto's van Noord-Argentinië, gemaakt door Gonnie van Nellestijn tijdens een reis met Amedida Travel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!