Ga naar content

De Altiplano

De Altiplano hoogvlakte strekt zich uit over Bolivia, Noord-Chili en Peru. Wij beschrijven hier een reis over de Altiplano in Chili zoals wij hem zelf hebben gemaakt. Dit is een aanbevolen route, maar als je een reis op maat laat samenstellen zijn er ook andere opties. Voor ons is dit een van de mooiste reizen die we ooit gemaakt hebben.

Met een huurauto over de Altiplano

Hoe reizen in Noord-Chili? De Altiplano hoogvlakte van Noord-Chili kan je best verkennen met een huurauto. Diverse Latijns-Amerika specialisten bieden deze self drive over de Altiplano in Chili aan als individuele rondreis. Het is een heel avontuur om met een 4WD over de hoogvlakte te rijden. Zo moesten we diverse keren rivieren over steken en zelf benzine bijvullen met een trechter.

4WD rondreis Altiplano
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het heeft weinig zin om de reis zelf te regelen, want de tarieven van maatwerk reizen zijn voordeliger dan wanneer je zelf een jeep (4WD) gaat huren in Calama. Bovendien kunnen deze ervaren reisorganisaties je bijstaan in geval van problemen en kennen zij het gebied als geen ander om je te adviseren over de mooiste route in het noorden van Chili. 

Mooiste plekken Noord-Chili

Een rondreis over de Altiplano kan je prima combineren met de overige mooie gebieden in Noord-Chili.

1. San Pedro de Atacama

Besteed tijdens een reis naar de Altiplano zeker enkele dagen in San Pedro de Atacama, uitvalsbasis voor de Atacama woestijn. Hiervandaan kan je deelnemen aan diverse excursies naar de zoutvlakten, geisers en woestijn. Een van de opties is een tour naar de adembenemende Salar de Uyuni in Bolvia

Zicht vanaf de Atacama op Bolivia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Ghost towns Noord-Chili

Via de Panamericana voert een lange weg langs de ghost towns van Humberstone en Santa Laura. Zeker een stop waard om mooie plaatjes te maken van oude, roestige fabrieken en schooltjes, waar de tijd lijkt stil te staan. Bij Huara rijd je het binnenland in. Maak zeker een tussenstop bij de wereldberoemde geoglyfen van Pintados: ongeveer 1000 jaar oude tekeningen met stenen op de heuvelhellingen.

3. Tussen de kust en de Altiplano

Tussen de kust en de Altiplano stijg je maar liefst 4000 meter, waardoor verschillende biotopen elkaar in snel tempo afwisselen. Je rijdt tijdens deze rit door een grote diversiteit aan landschappen: dorre hellingen bezaaid met grillige cactussen, intens rood gekleurde bergen, eindeloze grasvlaktes... Op grote hoogte kom je in een waanzinnig landschap, een compleet ongerept natuurgebied waar slechts een immense dierenwereld thuishoort. In het laatste bewoonde dorpje van Colchane kun je overnachten bij de lokale bevolking. Hier spreekt men uitsluitend Spaans en drinkt men coca-thee. 

Mossen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Self drive Altiplano

Vanaf Colchane steek je de hoogvlakte of Altiplano over en is de kans klein dat je nog andere toeristen tegenkomt. Met sneeuw bedekte vulkanen vormen het decor van een immense leegte, waar kuddes vicuña's en alpaca's grazen op gifgroene weides. Een adembenemende natuurreis die je nooit meer los zal laten!

5. Salar de Surire zoutvlakte

Bij de zoutvlakte van Salar de Surire heb je de bewoonde wereld voorgoed achter je gelaten. De witte zoutpannen schitteren onder de zon. Af en toe springen enkele vicuna’s over de weg, in het zoutmeer behouden flamingo’s trots hun evenwicht en in de verte dartelen nandoes, kleine struisvogelachtigen, tussen de grassen. Verderop weerspiegelen (sommige nog actieve) vulkanen in de helderblauwe meren. Veel activiteiten zijn hier niet mogelijk, want de hoogte eist zijn tol: elke beweging kost veel inspanning. Her en der op de hoogvlakte zie je kleine groene oases, waar de inheemse bevolking kuddes met honderden lama’s en wollige alpaca’s laat grazen. De zeldzame vegetatie bestaat uit eindeloze grassteppen, knoestige quenorbomen en merkwaardige knalgroene mossen, de llareta.

6. Lauca National Park

Bij het einde van deze reis over de Altiplano in Noord-Chili, kom je bij de Parinacota vulkaan op de grens met Bolivia. De twee indrukwekkende kegels van de tweelingvulkaan worden samen de Payachata genoemd. De Parinacota is een perfect kegelvormige vulkaan met besneeuwde top. De berg is meer dan 6000 meter hoog. Beide bergtoppen leveren wondermooie foto’s op als achtergronddecor van het Lago Chungara. 

Lauca National Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het meer is een dieren- en vogelparadijs; naast flamingo’s treft men er gekuifde eenden, condors, nandoes, kuddes vicunas en guanaco’s, op hun hoede voor eventuele poema’s. Vanaf de Boliviaanse grens leidt een weg naar Arica bij de kust. Al is dit een drukke handelsroute, de natuur is prachtig. In Putre zijn voldoende hotels om te overnachten. Vanaf daar voert de snel dalende weg door een indrukwekkende vallei met steile zandhellingen en groene oases in het dal.

Voor ervaren bergbeklimmers zijn er mogelijkheden om in meerdere dagen naar de top van de Parinacota vulkaan te trekken. Lees meer over andere gebieden en de natuur in Chili.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!