Ga naar content

Chimborazo vulkaan

Rondreis in Ecuador - Een kolossaal massief tekent zich steeds duidelijker af tegen de horizon naarmate we van Ambato richting de Chimborazo vulkaan rijden. Groene graslandschappen met grazende alpaca's maken plaats voor kale vlaktes wanneer we de grens van 4.000 meter overschrijden. Het kleurrijke zand en de losse graspollen herinneren ons aan eerdere plekken die we bezochten in de Andes. Dit is het leefgebied van vicuña's.

Hoogste berg

De Chimborazo vulkaan is 6.310 meter hoog. Het is de hoogste vulkaan in de Andes en, als men bergen zou meten vanaf het middelpunt van de aarde (ipv de afstand vanaf zeeniveau), dan zou dit de hoogste berg ter wereld zijn; de Chimborazo ligt verder van het middelpunt van de wereld verwijderd dan de Mount Everest.

Vicuña's

Vicuña's zijn kameelachtigen, die op veel plekken in de Andes voorkomen. Deze prachtige zoogdieren weten goed te overleven op grote hoogte. In dit gebied waren ze ooit uitgestorven. Inca's beschermden de dieren en gebruikten uitsluitend de zachte wol, maar de Spaanse kolonisten hadden hen bijna uitgeroeid. Gelukkig zijn ze vandaag de dag beschermd in de meeste Zuid-Amerikaanse natuurgebieden. Op de Chimborazo werden ze weer uitgezet en komen hier nu weer in grote aantallen voor. De vacht valt vaak niet op in het bruine landschap. Kijk dus goed om je heen, wanneer je er op let zie je overal kuddes lopen. Met geluk zie je ook vosjes, caracara's en condors. 

Vicuña's
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wat te doen en te zien bij de Chimborazo?

Wij bezochten de besneeuwde Andesreus met de auto tijdens een rondreis door Ecuador. We hebben niet heel veel tijd voor genomen om het gebied te verkennen, helaas is er vaak een gebrek aan tijd. Je kunt er bijvoorbeeld erg mooi wandelen en fietsen en als je hier wel de tijd voor hebt is het leuk om daar meerdere dagen voor uit te trekken.

1. Wandelen

Vanaf het bezoekerscentrum voert een 8 kilometer lange weg naar de op 4.800 meter hoogte gelegen Refugio Hermanos Carrel. Het bruingele gesteente maakt plaats voor roodgrijs puin en grote lavablokken liggen verspreid in het landschap. In de hut kan je iets drinken of eten. Met gewone wandelkleren kan je nog 200 meter verder de berg op hiken, daar begint het ijs. Vanaf dat punt heb je een andere, aangepaste uitrusting en een gids nodig om de Chimborazo te beklimmen

Deel op Pinterest

Ook verscheidene wandelpaden op lager gelegen hellingen of in de buurt van de vulkaan vormen een mooie tussenstop voor een trekking. 

2. Mountainbiken

Je ziet met regelmaat mountainbikers de vulkaanhellingen trotseren. Meestal denk ik dan bij mezelf, "Ah daar heb je weer zo'n gekke Hollander". Maar wel bewonderswaardig hoor. Het is een pittige klim, en dat op grote hoogte. Het landschap onderweg, de vogels en andere dieren die je ziet en de prestatie vormen een fantastische beloning voor het fietsen op de Chimborazo.

Bijzonder overnachten bij Chimborazo vulkaan

Ecuador is een land met prachtige accommodaties. Een van de mooiste lodges bevindt zich hier in dit park.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!