Ga naar content

Trekking in Ecuador

Ecuador is een zeer veelzijdig land en dit gevarieerde landschap leent zich uitstekend voor een wandelreis. Houd er bij wandeltochten in de highlands van Ecuador wel rekening mee dat je last kan krijgen van hoogteziekteverschijnselen. Drink dus veel water. Naturescanner geeft je een aantal ideeën voor een trektocht in Ecuador, de mooiste wandelgebieden en leuke tips voor een wandelvakantie.

Mooiste wandelgebieden Ecuador

Waar wandelen in Ecuador? Wat zijn de mooiste routes en gebieden voor een trekking? Van jungle trails tot wandelroutes door het hooggebergte, Ecuador heeft het allemaal. Populaire dagtochten zijn de hikes over goed gemarkeerde paden van het Pasochoa reservaat bij Quito, de Quilotoa Loop, trekkingen naar het kratermeer van Cuicocha en trektochten op de hellingen van de Cotopaxi en de Chimborazo. Ook een tocht over de oude Incatrail naar de ruïnes van Ingapirca is een favoriet.

Jungletrekking

In het lagergelegen en dichtbegroeide Amazonewoud worden tal van begeleide wandelexcursies aangeboden. Bij een verblijf in een ecolodge in het oerwoud is meestal een wandeltocht inbegrepen, of los te boeken. Onder begeleiding van een ervaring gids trek je in de jungle op zoek naar bijzondere dieren en planten. Lees bijvoorbeeld meer over onze avonturen in Yasuni.

Hiken in de Andes

De trektochten in de Andes variëren van korte wandelingen rond berghutten tot bergbeklimmingen en hikes naar afgelegen gebieden en vulkaantoppen. De zwaardere trekkingen in de bergen vormen een flinke uitdaging. Hou rekening met de grote hoogte en dus het risico op hoogteziekte.

1. Cuicocha kratermeer

Een van de bekendste hikes is de tocht rond het kratermeer van Cuicocha, in het noorden van Ecuador. Deze wandeltocht neemt 4 tot 6 uur in beslag. Prachtige vergezichten over het donkerblauwe water in de krater en de omliggende bergen.

2. Wandelen bij Quito

De hoofdstad Quito biedt 14 vulkanen en tal van valleien binnen een uur afstand. Volg de Avenue of the Volcanoes en het avontuur kan beginnen! Enkele tochten van 4-6 uur zijn Yanacocha (regenwoud ten noordwesten van Quito), Mindo (watervallen en regenwoud), Ilaló (gedoofde vulkaan bij Tumbaco) en Rumiñahui (moeilijke klim vanaf Lake Limpiopungo naar drie pieken).

Wandelen bij Quito
Deel op Pinterest

3. Cotopaxi trekking

Het bekendste pad op de Cotopaxi vulkaan is de route vanaf de parkeerplaats naar de José Rivas hut, op ca. 4.800 meter hoogte. Het is een tamelijk korte wandeling, maar zwaar door de hoogte. De beloning is fantastisch: een schitterend vergezicht over de hoogvlakte van Ecuador. In het omliggende nationale park zijn nog verscheidene andere mooie wandelroutes.

4. Quilotoa meer

Er zijn tal van mooie wandelingen te maken rond Lake Quilotoa, een van de mooiste meren van Ecuador. Riksja Ecuador biedt een individuele bouwsteen met wandeling naar het knalblauwe kratermeer.

5. Chimborazo trekking

Op de route tussen Baños en Riobamba kan je een beklimming van de Chimborazo ondernemen. Deze 6.310 meter hoge vulkaan staat bekend als de "Coloso de los Andes". De normale wandelroute gaat tot een hoogte van 5.000 meter, maar echte avonturiers kunnen tot de top klimmen. Liefhebbers kunnen de afdaling per mountainbike doen.

Chimborazo trekking
Deel op Pinterest

6. Ingapirca Inca Trail

Wandel door afgelegen riviervalleien, langs bergen en lokale gemeenschappen, om tenslotte de Incaruïnes van Incapirca te bereiken. Deze tocht wordt vaak uitgevoerd onder begeleiding van een lokale gids.

7. El Cajas National Park

Op 45 minuten rijden vanaf het koloniale stadje Cuenca in het zuiden van Ecuador, ligt dit schitterende nationale park. Je kan een lange wandeltocht ondernemen door de vele valleien, langs enkele van de ruim 200 meren en bijzondere rotsformaties. Tevens staat dit park bekend om haar mooie mossen en quinoabossen.

8. Cerro Mandango

In het uiterste zuiden van Ecuador kan je een mooie tocht maken naar de Mandango. Vanaf Vilcabamba wandel je door bossen naar hoger gelegen gebieden.

9. Wandelen op de Galapagos eilanden

Niet alleen het vasteland van Ecuador is fantastisch voor trektochten. Reis zeker af naar de Galapagos en verken dit natuurschoon te voet. Klim bijvoorbeeld naar de top van de Sierra Negra vulkaan.

Wandelen op de Galapagos eilanden
Deel op Pinterest

Of wandel de korte trail op Bartolomé Island, waar je na 114 treden geniet van waanzinnig uitzicht over het eiland.

Beste tijd wandelen in Ecuador

Wat is de beste periode om te wandelen in Ecuador? Hou er rekening mee dat het land een nat en een droog seizoen heeft. Het weer in de Andes is meestal zeer goed van juni tot september en redelijk goed in december en januari. De oostelijke flanken hebben last van regen van de Amazone in juni en augustus. Langs de Stille Oceaan zijn februari tot mei de natste maanden.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!