Ga naar content

El Cajas Nationaal Park

Ecuador - Beeld je in; een natuurgebied met hoge, soms spitse, dan weer afgeronde bergtoppen. Honderden donkere meertjes en poelen, omringd door de kenmerkende páramo van de Andes en vaak gehuld in dichte mist. Cajas Nationaal Park is een mysterieus - we zouden zelfs het woord somber durven gebruiken - natuurpark. 

Deze mystieke sfeer geeft een bijzonder gevoel en wat mij betreft maakt het Cajas absoluut een bezoek waard tijdens je rondreis door Ecuador.

Natuur in Cajas Nationaal Park

Het nationale park ligt op 4.000 meter hoogte en heeft een zeer grote biodiversiteit. Door de hoge ligging en het Andesklimaat komen er veel bijzondere dieren en plantensoorten voor in Cajas. Hoewel wij tijdens onze wandelingen weinig dieren hebben gespot, hebben we wel genoten van de vele mooie bloemen. 

Deel op Pinterest

De ruim 200 meren zijn ook prachtig om te zien en vormen een trekpleister voor vele vogelsoorten. In het natuurgebied komt de reuzenkolibrie - de grootste soort ter wereld - voor en wordt ook met regelmaat de majestueuze Andescondor gesignaleerd. Onder de zoogdieren rekenen we vleermuizen, poema's, wasberen, vossen, stinkdieren, stekelvarkens en een aantal knaagdieren.

Polylepis bos

Ook vind je hier een van de hoogste bossen ter wereld, een polylepis (papierboom) bos. De bruinoranje stammen van deze bomen zijn soms schilferig, soms glad, en kronkelen alle richtingen op. Dit geeft een wandeling door zo'n bos een sprookjesachtig gevoel. 

Deel op Pinterest

Wandelen in Cajas Nationaal Park

De hoofdweg van Cuenca naar Guayaquil voert door het noorden van het park. Langs deze weg ligt het bezoekerscentrum, waarvandaan verscheidene wandelpaden vertrekken, met name route 1, 2 en 3.

Wij wandelden route 1 en daar deden we ca. 3 uur over. Er zijn ook wandelroutes in het zuiden van het park. Om die te bereiken kan je onder meer de weg naar Laguna Llaviucu nemen.

Wees wel gewaarschuwd voor het risico op verdwalen. Het weer is in Cajas erg wisselvallig en in een mum van tijd kan een dikke laag mist over het natuurgebied trekken. De paden zijn niet overal even goed aangegeven en dus kan je erg snel verdwalen. Het park is immens groot en er zijn al vaker mensen verdwaald geraakt. Omdat we hier op grote hoogte vertoeven wordt het 's nachts ook nog eens zeer koud, dus neem voldoende kleding, water en proviand mee.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!