Ga naar content

Bandia reservaat

Senegal vakantie - Wie ooit in Zuid-Afrika, Kenia of Tanzania is geweest, zal in Bandia niet dezelfde ervaring krijgen. Dit is een relatief klein reservaat, met geïmporteerde dieren. Toch is een excursie naar het gebied zeker de moeite als je het mij vraagt. Als is het om een aantal bijzondere soorten antilopen en vogels te zien.

Bereikbaarheid

Bandia heeft een ideale ligging dicht bij de Senegalese hoofdstad Dakar en de populaire badplaats Saly. Ook het nieuwe RIU Baobab hotel in Thiès biedt excursies aan naar het reservaat. Met een dik uur ben je dan al ter plekke.

Rondrit in Bandia

Zodra je door de poort heen rijdt kom je op de parkeerplaats, waarvandaan de jeeps vertrekken en waar je een laatste toiletstop kunt maken. Met een andere auto mag je er niet in. Zodra de safaritruck of jeep het park in rijdt, krijg je in eerste instantie even een dierentuin gevoel. Achter hekken zitten struisvogels, schildpadden en hyena's. 

Bandia hyena
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dit gevoel verdwijnt al snel als de auto verder het natuurreservaat in rijdt. Het is weliswaar een redelijk klein park, maar de natuur is prachtig en het geeft zeker het idee van een mini safari. Tussen het struikgewas zien we de eerste parelhoentjes en in het gebladerte spot ik een ijsvogel. 

ijsvogel in Senegal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bij een poel staan West-Afrikaanse antilopen. Ze lijken sterk op hun zuidelijke soortgenoten, zoals de kudu en roanantilope. De kudu's hebben leuke wit-zwarte pootjes, dat heb ik niet eerder gezien. Ook enkele impala's lopen aan ons voorbij. Er leven ca. 60 giraffen in het park; tussen de dunne boomstammen vallen ze ondanks hun lengte niet altijd meteen op. 

Giraf in Bandia
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Opvallender zijn de twee neushoorns, die stof doen opwaaien terwijl ze met hun hoorns tegen elkaar aan stoten. Tussendoor zien we nog wat zebra's en apen. Heel mooi vind ik de bosbuffels (African forest buffalo) die voorbij strompelen. Deze buffels leven alleen in landen rond de evenaar en zijn met hun oranje oren en onderbuik heel anders dan de waterbuffels die we in Zuid-Afrika en Namibië zagen.

bosbuffels
Naturescanner
Deel op Pinterest

Zoals tijdens elke safari moet je constant alert zijn, want overal valt wel wat te zien. Kijk dus zeker ook tussen de boomkruinen voor vogels en reptielen. Deze steppevaraan had ik zo kunnen missen als iemand in de groep hem niet had aangewezen!

Savannah monitor steppevaraan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Opvallender zijn de agamen in bonte kleuren die regelmatig voorbij schieten. Af en toe ontbreekt er een staartje, maar dan schijnt hen niet te deren.

Vogels in Bandia

Senegal is een paradijs voor vogelaars, en dat is zeker ook het Bandia Natuurreservaat! Tussen de takken zien we felgekleurde scharrelaars, roodsnaveltokken en groene kakelaars. De gele wevertjes zijn alom aanwezig. Die zijn druk in de weer met het maken van hun bolle nestjes en vliegen constant af en aan met een hoop lawaai. 

Wevers in Senegal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Struisvogels zijn er ook. Met een beetje geluk zie je een kuiken tussen de lange poten van de ouders lopen. Super schattig!

Natuur in Bandia

De natuur in Bandia heeft zeker wat weg van natuurparken in Oost- en Zuid-Afrika. Het vormt een soort overgang tussen woestijn en bos. Een typisch Afrikaans landschap dus, met rode zandwegen en laag struikgewas. Ook de dikke baobabs die zo kenmerkend zijn voor Senegal zijn hier veelvuldig aanwezig. 

Deel op Pinterest

Aan het einde van de tour kan je een drankje doen in de bar-restaurant of souvenirs shoppen in de winkel. Het terras kijkt uit op een poel met krokodillen. Ook wemelt het hier van de wevers. Wandel even door naar het einde van het terras, hier zie je nog meer vogels tussen de bomen.

Excursie Bandia

Bij de meeste hotels en resorts in Senegal kan je een dagexcursie of tour naar Bandia boeken. Wie nooit eerder een echte safari heeft beleefd, zal in het park in zijn nopjes zijn. Anderen met meer reiservaring zullen vinden dat het te veel weg heeft van de Beekse Bergen, omdat er op een kleine oppervlakte heel veel dieren leven die verder niet (meer) in het wild in Senegal voorkomen.

Pumba
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelf vond ik een tour in Bandia super leuk, ondanks mijn eerdere echte safari ervaringen. Niet alleen zie je weer eens een aantal grote zoogdieren, ook is het park rijk aan schitterende vogelsoorten en mooie reptielen. En zoals ik eerder schreef zijn de buffels en antilopen anders dan elders in Afrika, en dat vond ik heel bijzonder. Twijfel je nog, dan zou ik zeker zeggen, doen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!