Ga naar content

Menorca

Balearen vakantie - Wil je weg van het massatoerisme op de andere eilanden van de Balearen, dan is Menorca een leuke zonbestemming. Hier vind je diverse beschermde natuurgebieden en een vakantie staat dus in het teken van meer dan alleen zon, zee en strand. Het is het groenste eiland van de Balearen, maar ook de meest authentiek gebleven vakantiebestemming.

Vakantie op Menorca

Menorca is een mooie vakantiebestemming voor jong en oud. Volwassenen kunnen er heerlijk tot rust komen en het is een ideaal eiland voor een vakantie met kinderen. Menorca wordt het buggy eiland genoemd! Losse vliegtickets zijn te boeken via TUI Fly. Ben je op zoek naar een volledige zonvakantie op Menorca inclusief hotel, bekijk dan de last minutes en aanbiedingen voor Menorca op TUI.nl. Ben je vooral op zoek naar rust en kalmte, bekijk dan onze overige tips voor een heerlijke natuurvakantie op Menorca meer weg van de massa.

Natuur op Menorca

Menorca is een tamelijk rotsachtig eiland, met een overwegend heuvelachtig landschap, maar vele mooie stranden. De natuur op Menorca is grillig, met ravijnen, grotten en een ruige kustlijn. En tussen de rotsstranden en steile kliffen bevinden zich ook vele mooie verborgen plekjes, als idyllische baaien met zandstranden. De natuur leent zich prima voor wandelingen, langs groene gebieden, stille vissersdorpjes en verdedigingstorens uit de Engelse tijd. Rondom het eiland kan men ideaal duiken en snorkelen. Vooral het zuiden kenmerkt zich door ruige kloven.

Mooiste plekken Menorca

Wat zijn de mooiste plekjes op Menorca, bijzondere plaatsen en natuurgebieden om te zien tijdens een vakantie of rondreis? Een overzicht van leuke bezienswaardigheden op Menorca:

1. Naveta des Tudons

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Menorca is het Naveta des Tudons monument, een megalithische grafsteen die lijkt op een omgekeerde boot. De redenen waarom dit graf zo populair is, zijn de ongewone vorm, maar ook de ouderdom: men denkt dat het dateert van 1200 tot 750 BC. De beste tijd om de graftombe te bezoeken is rond zonsondergang, je kan dan mooie foto's maken.

2. S'Albufera des Grau natuurpark

Het Parque Natural de s'Albufera des Grau is dé plek waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Hier heb je veel kans op het zien van vogels en je kan er heerlijk wandelen in de natuur. De Faro de Favaritx (de bekende vuurtoren van Menorca) staat er zo idyllisch bij op de woeste rotsen, dat je deze plaats op Menorca zeker moet bezoeken. 

3. Mooiste stranden Menorca

Er zijn natuurlijk ook veel mooie stranden op Menorca! In het zuidwesten van het eiland liggen enkele prachtige baaitjes, met witte stranden en azuurblauwe zee, omgeven door grijze rotsen en groene vegetatie. Een van de mooiste plekken op Menorca is zonder twijfel het zandstrand van Cala Turqueta. Een ander prachtig stand is Cala Macarelleta, een klein stukje verder naar het oosten. Helaas is het overdag vaak druk op de stranden, dus bezoek ze vroeg in de ochtend of in de avonduren.

4. Mahón

De havenbaai van Mahón, tevens de hoofdstad van Menorca en de plaats waar je met het vliegtuig landt, is de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld; er liggen zelfs 3 eilanden in de langgerekte baai. Op de top van de Monte Toro, met 357 meter de hoogste heuvel van Menorca, waakt een groot Christusbeeld over het eiland. Vanaf Mahon kan je prachtig wandelen op Menorca.

5. Druipsteengrotten en geisers

De twee belangrijkste trekpleisters tijdens een vakantie op Menorca zijn de geisers en de grot van Cova Polida. De grot is uitsluitend via het water bereikbaar en herbergt ’s werelds meest indrukwekkende druipsteenformaties, tot meer dan 20 meter hoogte. Bufadors zijn geisers die zeewater de lucht in spuiten.

6. Dieren op Menorca

De dierenwereld op Menorca bestaat uit paarden, kleine dieren en heel veel vogels. In de lente en de herfst doen migrerende vogels Menorca aan om even op adem te komen tijdens hun lange trek. Zo kan je als vogelspotter lepelaars en honderden aalscholvers, futen, steltlopers en meer waarnemen vanaf de S’Albufera des Grau-moerassen, de kust en de kliffen in het zuiden. De lagune van S’Albufera heeft zowel zoutwatermoerassen als een zoetwatermeer. Alen en waterschildpadden leven in deze wateren. Meer zuidelijk is het Marisma de Son Bou een moerassig leefgebied voor wilde eenden en watervogels. Tip: op Menorca kan je heerlijke zeevruchten en vis eten.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!