Ga naar content

Menorca

Balearen vakantie - Wil je weg van het massatoerisme op de andere eilanden van de Balearen, dan is Menorca een leuke zonbestemming. Hier vind je diverse beschermde natuurgebieden en een vakantie op het eiland heeft dus meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Het is het groenste eiland van de Balearen, maar ook de meest authentiek gebleven vakantiebestemming van de archipel.

Vakantie op Menorca

Menorca is een mooie vakantiebestemming voor jong en oud. Volwassenen kunnen er heerlijk tot rust komen en het is een ideaal eiland voor een vakantie met kinderen. Het wordt vaak zelfs buggy eiland genoemd! Losse vliegtickets zijn te boeken via TUI Fly. Ben je op zoek naar een volledige zonvakantie op Menorca inclusief hotel, bekijk dan ook de last minutes en aanbiedingen voor Menorca op de website van TUI, want daar zitten vaak leuke deals tussen. Ben je vooral op zoek naar rust en kalmte, bekijk dan onze overige tips voor een heerlijke natuurvakantie op Menorca weg van de massa.

Natuur op Menorca

Het is een tamelijk rotsachtig eiland, met een overwegend heuvelachtig landschap, maar vele mooie stranden. De natuur op Menorca is grillig, met ravijnen, grotten en een ruige kustlijn. En tussen de rotsstranden en steile kliffen bevinden zich ook vele mooie verborgen plekjes, als idyllische baaien met zandstranden. Vooral het zuiden kenmerkt zich door ruige kloven. De natuur leent zich prima voor wandelingen, langs groene gebieden, stille vissersdorpjes en verdedigingstorens uit de Engelse tijd. Rondom het eiland kan men ideaal duiken en snorkelen.

Mooiste plekken Menorca

Wat zijn de mooiste plekjes, bijzondere plaatsen en natuurgebieden om te zien tijdens een vakantie of rondreis? Een overzicht van leuke bezienswaardigheden op Menorca:

1. Naveta des Tudons

Een van de bekendste bezienswaardigheden is het Naveta des Tudons monument, een megalithische grafsteen die lijkt op een omgekeerde boot. De redenen waarom dit graf zo populair is, zijn de ongewone vorm, maar ook de ouderdom: men denkt dat het dateert van 1200 tot 750 BC. De beste tijd om de graftombe te bezoeken is rond zonsondergang, je kan dan mooie foto's maken.

2. S'Albufera des Grau natuurpark

Het Parque Natural de s'Albufera des Grau is dé plek waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Hier heb je veel kans op het zien van vogels en je kan er heerlijk wandelen in de natuur. De Faro de Favaritx (de bekende vuurtoren) staat er zo idyllisch bij op de woeste rotsen, dat je deze bijzondere plaats op Menorca zeker moet bezoeken. 

Mooiste plekjes Menorca
Deel op Pinterest

3. Camí de Cavalls - Kustroute Menorca GR223

Wil je wandelen op Menorca? Dan hebben we deze tip voor jou. Langs de hele kust van Menorca ligt een wandelroute, de Camí de Cavalls. Dit eeuwenoude pad heeft een totale lengte van maar liefst 185 kilometer. Het zou al sinds de 13de eeuw in gebruik zijn, destijds vooral door paarden en ridders die langs de kust patrouilleerden - Camí de Cavalls komt van Camino de los Caballos, een Paardenpad. Menorca is immers historisch gezien altijd een strategisch gewilde plek geweest bij veroveraars.

Wandelen Menorca
Deel op Pinterest

Vandaag de dag voert het wandelpad in 20 etappes langs afwisselende plekken; mooie baaien, groene bossen, rotsen en stranden. Onderweg kan je tot rust komen in de vele lieflijke dorpen of genieten van een waanzinnig uitzicht bij een vuurtoren of wachttoren.

4. Mooiste stranden

Er zijn natuurlijk ook veel mooie stranden op Menorca! In het zuidwesten van het eiland liggen enkele prachtige baaitjes, met witte stranden en azuurblauwe zee, omgeven door grijze rotsen en groene vegetatie. Een van de mooiste plekken is zonder twijfel het zandstrand van Cala Turqueta. Een ander prachtig stand is Cala Macarelleta, een klein stukje verder naar het oosten. Helaas is het overdag vaak druk op de stranden, dus bezoek ze vroeg in de ochtend of in de avonduren.

Stranden Menorca
Deel op Pinterest

5. Mahón

De havenbaai van Mahón, tevens de hoofdstad en de plaats waar je met het vliegtuig landt, is de op een na grootste natuurlijke haven ter wereld; er liggen zelfs 3 eilanden in de langgerekte baai. Op de top van de Monte Toro, met 357 meter de hoogste heuvel van het eiland, waakt een groot Christusbeeld over het eiland. Vanaf Mahon kan je prachtig wandelen op Menorca.

Weetje: de naam "mayonaise" zou zijn oorsprong vinden in Mahon, maar daar is niet iedereen het over eens.

6. Druipsteengrotten en geisers

De twee belangrijkste trekpleisters tijdens een vakantie zijn de geisers en de grot van Cova Polida. De grot is uitsluitend via het water bereikbaar en herbergt ’s werelds meest indrukwekkende druipsteenformaties, tot meer dan 20 meter hoogte. Bufadors zijn geisers die zeewater de lucht in spuiten.

7. Dieren op Menorca

De dierenwereld op het eiland bestaat uit paarden, kleine dieren en heel veel vogels. In de lente en de herfst doen migrerende vogels Menorca aan om even op adem te komen tijdens hun lange trek. Zo kan je als vogelspotter lepelaars en honderden aalscholvers, futen, steltlopers en meer waarnemen vanaf de S’Albufera des Grau-moerassen, de kust en de kliffen in het zuiden. De lagune van S’Albufera heeft zowel zoutwatermoerassen als een zoetwatermeer. Alen en waterschildpadden leven in deze wateren. Meer zuidelijk is het Marisma de Son Bou een moerassig leefgebied voor wilde eenden en watervogels.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!