Ga naar content

Mallorca

Een van de leukste eilanden in Europa! Daar staat het om bekend. Maar hoe is de natuur op Mallorca? En waar vind je de mooiste plekjes? Naturescanner geeft je een aantal tips voor een actieve vakantie en mooie gebieden om te zien.

Mooie plekjes op Mallorca

Mallorca is een eiland dat op zo'n 200 kilometer van de Spaanse kust in de Middellandse Zee ligt. Het is het grootste eiland van de Balearen archipel, waar ook Ibiza, Formentera en Menorca toe behoren. De zuidkust van Mallorca is volgebouwd met hotelcomplexen voor zonvakantie toeristen. Maar op slechts enkele kilometers daarvandaan in het binnenland vind je de rust en natuur van het authentieke Mallorca.

Wil je de allermooiste plekken op Mallorca ontdekken, dan is het in het noordwesten van het eiland dat zich de mooiste natuur ontvouwt. Mallorca is een autonome provincie van Spanje en er wordt dan ook Spaans en Catalaans gesproken. Palma de Mallorca is de hoofdstad van het eiland en ook het vertrekpunt voor een vakantie. De stad is immers het begin- en eindpunt van alle wegen en transportverbindingen.

Meest geboekt

Natuurvakantie op Mallorca

Mallorca staat bekend om de toeristische stranden, maar door de verscheidenheid aan landschappen is het ook uitermate geschikt voor een natuurvakantie. Het zuiden van het eiland is vooral besteed aan de zonvakantie toeristen. Liefhebbers van natuur zullen liever het binnenland intrekken waar een fraai landschap met lieflijke heuvels, olijfbomen en amandelbomen zich uitstrekt.

In het noordwesten van Mallorca vind je bijzonder mooie natuur: hier ligt het imposante bergmassief van Tramuntana, met als hoogste top de Puig Major. Een ideaal gebied om te wandelen op Mallorca. Het eiland staat tevens bekend als een topbestemming voor een fietsvakantie: steeds meer actieve reizigers gaan fietsen op Mallorca. Ook canyoning, caving en klimmen behoren tot de mogelijkheden.

Leuk overnachten

Landschap en natuur Mallorca

De natuur op Mallorca kenmerkt zich vooral door bergen (veelal in het westen), een aantal verrassend mooie natuurgebieden en twee stuwmeren (het Embassament de Cuber en Embassament des Gorg Blau). De Serra de Tramuntana bergketen loopt parallel aan de noordwestkust, met de berg Puig Major (1.445m) als hoogste punt. 

De noordoostkust is grotendeels opgebouwd uit twee baaien, de Badia de Pollença en de grotere Badia d'Alcudia. Dit gebied is eveneens ideaal om te wandelen in de natuur; prachtige vergezichten wisselen af met intieme baaitjes en ruige rotsformaties. Ook is er de mogelijkheid om het klooster Lluc te verkennen; een afgelegen pelgrimsoord met een internaat voor muzikaal begaafde jongens. 

Serra de Tramuntana
Deel op Pinterest

De oostkust is een bijna continue reeks van baaien en zandstranden. Het grootste deel van de zuidkust bestaat uit rotsen, onderbroken door stranden en baaien. In het binnenland ligt de vruchtbare vlakte die bekend staat als de Pla de Mallorca of kortweg Es Pla. Er zijn vier natuurreservaten: S’Albufera, Cala Mondragó, het eiland Sa Dragonera en de Serra de Na Burguesa.

De flora en fauna op Mallorca zijn zeer divers. Veel wilde planten en bloemen zijn beschermd en mogen niet geplukt worden. Bijzonder zijn de wilde, vaak eeuwenoude olijfbomen. Ook zijn er vele cactussoorten, waaronder de aloë met zijn geneeskrachtige werking. Maar de meest verrassende natuur op Mallorca bevindt zich misschien wel onder water. Een mooi voorbeeld zijn de Posidonia: uitgestrekte weilanden van zeegras die een thuis bieden aan zee-egels en plantenetende vissen.

Eleonora Valk

Vogelaars komen van heinde en ver naar het eiland voor het observeren van de majestueuze Eleonora valk. Met zijn kenmerkende slanke gestalte en elegante vlucht domineert deze roofvogel de lucht boven de kustlijn. Tijdens het broedseizoen stellen fotografen zich op bij de kliffen van Mallorca, waar ze getuige zijn van indrukwekkende luchtacrobatiek terwijl de Eleonora valk jaagt op trekvogels.

De dramatische achtergrond van de Middellandse Zee voegt een extra dimensie toe aan het bekijken van deze imposante roofvogel.

Niet toeristisch Mallorca

Wat zijn de mooiste gebieden en hoe vind je de beste plek op Mallorca? Een overzicht van onze mooiste plekjes en natuurparken om te fietsen en te wandelen.

1. Serra de Tramuntana - bergen op Mallorca

De majestueuze Serra de Tramuntana is een bijna 90 km lang gebergte in het noordwesten van Mallorca. Imposante rotswanden steken steil uit boven het mooie landschap en mooie paden nodigen de natuurliefhebber uit tot wandelen. Naast de Puig Major zijn ook de Puig de Galatzo, de Puig de Massanella en de Puig d'Es Teix hoge bergen in dit deel van het eiland. Wie minder goed ter been is kan het gebied ook met de auto of tijdens een mooie treinrit met een elektrische trein (van Palma de Mallorca naar Port de Soller) bewonderen.   

Natuur Mallorca
Bergen op Mallorca
Deel op Pinterest

2. Boquer vallei Mallorca

De Boquer vallei of Val de Boquer strekt zich uit tussen Port de Pollenca en Formentor. Vanaf de Avinguda Bocchoris in Port de Pollenca zijn er mooie korte wandelingen te maken langs de Cala Boquer. Het is een schitterend gebied om roofvogels en andere vogelsoorten te observeren. De beste tijd om hier te wandelen is het voorjaar of het najaar. In de zomer kan het best heet worden en er is slechts weinig schaduw in het natuurgebied. 

natuur mallorca
Deel op Pinterest

3. Albufera

Het Albufera natuurpark bevindt zich bij Ca'n Picafort. Voorheen was het gebied vooral populair om te vissen en te jagen, vandaag de dag is het een eldorado voor vogelaars, met 230 vogelsoorten. Er zijn tevens vijf wandelroutes om de natuur in het park op eigen houtje te bewonderen. Op zaterdagochtend is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een tocht onder begeleiding van een gids.

4. Grotten van Drach

De Grotten van Drach bij Porto Cristo zijn de mooiste grotten van Mallorca, met het grootste ondergrondse meer van Europa, Lake Martel. Met een bootje vaar je door de prachtige grotten en het eindigt met een kort concert door vier muzikanten op een boot. Deze bekende excursie op Mallorca wordt vaak gecombineerd met een tour in de bekende Parelfabriek.

Mooie plekjes Mallorca
Deel op Pinterest

Excursies op Mallorca

Overige bezienswaardigheden tijdens een natuurvakantie op Mallorca: Botanicactus, de botanische tuin in Santanyi (de grootste cactustuin van Europa), Coves dels Hams, Isla Dragonera etc.

Goedkope vakantie Mallorca

Mallorca is een betaalbare vakantiebestemming. Het hele jaar door kun je goedkoop vliegen naar Mallorca. Met Transavia vlieg je rechtstreeks vanaf verschillende Nederlandse luchthavens. Combineer dat met een sfeervolle, authentieke accommodatie. Het is tevens de beste bestemming in Europa voor een vakantie met kinderen.

Bestsellers TUI:

- Inturotel Esmeralda Park
- Splashworld Globales Bouganvilla
- RIU Playa Park

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!