Ga naar content

Wandelen op Mallorca

Een wandelvakantie op Mallorca wint aan populariteit. Het berggebied in het westen, de Serra de Tramuntana, ligt ver weg van het toeristische deel van het eiland en is een fraai gebied om te wandelen op Mallorca. We laten specialist Henk van Wijngaarden van STAP Reizen aan het woord.

Hiking Mallorca

Mallorca heeft er veel aan gedaan om het populairste en beste wandeleiland van de Middellandse Zee te worden. Hoe klein de bergrug Serra de Tramuntana ook is, door zorgvuldig natuurbeheer behoort hij tot de mooiste mediterrane bergmassieven.

Nooit helemaal ontbost, nooit kaalgevreten door geiten, nooit helemaal leeggezogen door overmatig watergebruik, kortom, het gebied heeft nog steeds uitgestrekte zeedennenbossen, hellingen met dwergpalmen en verlaten graslanden. Bovendien is het eiland bezaaid met prachtig geplaveide voetpaden en oude pelgrimswegen. De noord- en noordoostkust hebben een paar prachtige kustwandelingen.

Wandelkaarten en wandelgidsen Mallorca

Wandelingen op Mallorca zijn er voor zowel lichtere wandelaars als stevige doorzetters. Vrijwel alle wandelroutes zijn uitstekend gemarkeerd. Toch is een goede wandelkaart en wandelgids aanbevolen, kijk bij Reisboekhandel De Zwerver voor een compleet overzicht van wandelkaarten en wandelgidsen van Mallorca.

1. Trektochten op Mallorca

De langeafstandsroute GR221 loopt van kaap Formentera in het noorden min of meer over de as van het gebergte naar de zuidwestpunt waar hij eindigt op het Drakeneiland Dragonera. Voor de hele GR221 trektocht moet je 6 tot 7 dagen uittrekken. Regel vooraf wel de overnachtingsplaatsen, het kan druk zijn in het klooster Lluc of in Valdemossa.

Wandelroutes Mallorca
Deel op Pinterest

Ook leuk is om delen van de route te lopen en die te combineren met enkele kust- en/of rondwandelingen. Wie meerdere dagen wil hiken op Mallorca zou zeker een georganiseerde wandelvakantie moeten overwegen: alles is dan netjes geregeld en je hebt zelf geen omkijken meer naar de rompslomp.

2. Rondwandelingen op Mallorca

  • De Tossal Verds, rondwandeling met typisch bergkarakter rond het stuwmeer Cuber en uitzicht op Gorg Blau.
  • De Galatzo (1029 m.) is een makkelijk toegankelijke bergtop, zowel te doen vanuit Puigpunyent of vanuit Estellencs, spectaculair uitzicht van de top, dikke kans op monniksgieren.
  • In het diepe dal rond Fornalutx en Biniaraix is het relaxt wandelen tussen sinaasappels en citroenen.
  • Van Valdemossa naar Deia loopt een klassieke lijnwandeling met spectaculaire afdaling over wonderlijk knap aangelegd voetpad.
  • Rond het indrukwekkende klooster Lluc kun je een rondwandeling in verschillende lengtes maken over grillige kalkhellingen en door steeneiken bossen.

3. Kustwandelingen op Mallorca

Hoe heerlijk is het om te hiken met zicht op zee? Een briesje in je haar, de zon op je gezicht en het kabbelen van het water als achtergrondgeluid.

Hiking langs de kust Mallorca
Deel op Pinterest

Enkele tips om te wandelen langs de kust.

  • De rondwandeling op het schiereiland Victoria boven Alcudia is een klassieker.
  • De wandeling van Balitx d'Avall naar Sa Calobra, een van de mooiste kustwandelingen in de Mediterranée.
  • De kaap Cala de Figuera vanuit Cala el Mago langs verscholen baai en stille strandjes naar de vuurtoren van Figuera.

4. Beste tijd om te wandelen op Mallorca

Wat is de beste periode om te wandelen op Mallorca? Zijn er bepaalde wandelmaanden? Qua temperatuur kan je op Mallorca eigenlijk het hele jaar door wandelen, met uitzondering van de te hete maanden juli en augustus. In de wintermaanden januari, februari en begin maart is de kans op zware regenbuien groot. Dus kom je uit op eind maart en april, de mooiste bloeimaand en oktober en november. Mei en september is het drukker op de paden, met kans op filevorming.

Tip

Mallorca is vooral favoriet bij Duitse wandelaars, vermijd dus de Duitse schoolvakanties!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henk van Wijngaarden
Geschreven door
Henk van Wijngaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!