Ga naar content

Formentera

Mooiste eilanden Balearen - Houd jij van de flora en fauna op Ibiza maar vind je de grote resorts en feesten maar niks? Dan is het kleine broertje Formentera een verademing voor jou. 

Het kleinste eiland van de Balearen heeft als je het ons vraagt de mooiste witte zandstranden van de eilandengroep. En het belangrijkste: hier vind je totale rust! Formentera onderscheidt zichzelf als een vakantiebestemming voor rustzoekers en gezinnen met kinderen. Wij geven je alle tips voor een natuurvakantie.

Natuur Formentera

Een groot deel van het eiland wordt ingenomen door de 69 kilometer lange kuststrook, met parelwitte stranden aan een fonkelende blauwe zee. Mooie baaitjes vind je over het hele eiland. Verder naar het binnenland zie je het landschap veranderen. Hier is het eiland groener door de pijnbomen, jeneverbessen en coniferen die er groeien.

Wat betreft wildlife is Formentera vooral interessant voor vogelaars. Het eiland is door de ligging tussen Europa en Afrika een belangrijke stopplaats voor trekvogels. Zo vind je er zeldzame pijlstormvogels, maar ook flamingo's, kluten, bergeenden en nog zo'n 200 andere soorten. Verder staat het eiland bekend om de kleurrijke Pityusenhagedis, die op zowel Formentera als Ibiza veelvuldig voorkomt.

Daarnaast komen er 600 bloemen- en plantensoorten voor, waaronder 17 inheemse soorten orchideeën. In de bossen groeit de typische maquis en de zeldzame aardbeiboom, in de duinen tref je een diversiteit aan grassen en duinbloemen. Tip: download de meest interessante Nederlandstalige brochures op de officiële website van Formentera

Orchideeen op Formentera
© Formentera
Deel op Pinterest

Ibiza Formentera combinatiereis

Formentera is nog niet door de massa ontdekt mede omdat het niet zo gemakkelijk te bereiken is als Mallorca en Ibiza. Het eiland heeft namelijk geen vliegveld. Hoe kom je dan op Formentera? Pak de boot vanaf Ibiza. In iets meer dan een half uur vaar je van Ibiza naar de haven van La Savina op Formentera. De veerboten gaan meerdere keren per dag heen en weer. Het is dan ook mogelijk om tijdens een vakantie op Ibiza een dag naar Formentera te reizen.

Alleen de boottocht is al geweldig, want onderweg vaar je door de heldere blauwe wateren van Ses Salines park. Kijk goed om je heen want je kunt hier bijzondere vogelsoorten spotten. Je maakt de overtocht nog specialer door met een zeilboot te varen! Een zeiltocht met een klein groepje mensen waarbij je ook tijd krijgt om te snorkelen en suppen vind je bij GetYourGuide:

Mooiste plekken Formentera

De allermooiste plekjes op Formentera, waar vind je die? Zorg dat je tijdens een wandeling of fietstocht over het eiland deze pareltjes niet overslaat:

1. Natuurpark Ses Salines

Voluit Parc Natural Ses Salines d'Eivissa i Formentera is het op een na grootste beschermde zeegebied van het Spaanse Middellandse zeegebied. Dit natuurpark strekt zich uit van zuidelijk Ibiza tot noordelijk Formentera. In het gebied liggen vele kleine eilandjes in het water. Het stuk zee tussen de eilanden is een paradijs voor flora en fauna. Het is in 1999 opgericht om het ecosysteem te beschermen. Zo worden bedreigde soorten en gebieden hersteld.

2. Natuurreservaat Es Freus

In natuurpark Ses Salines ligt het beschermde zeegebied Es Freus. Het gebied is zo goed beschermd dat je er alleen met een vergunning mag duiken. Als je dan eenmaal toestemming hebt geniet je van een van de meest bijzondere stukjes onderwaterwereld van Europa. Bewonder de vele soorten zeedieren, kleurrijke koralen, onderwatergrotten, wrakken en de ontzettend belangrijke zeegrasvelden Posidonia Oceania. Deze planten leveren zuurstof, houden de vispopulatie op peil en houden het water schoon en helder. Wie hier mag duiken kan dit echt als voorrecht zien dus we willen je vragen om dit met respect te doen.

3. Zoutmeren

Een andere highlight in Ses Salines park zijn de spectaculaire zoutmeren van Formentera. Hoewel er al tientallen jaren geen zout meer wordt gewonnen, is het een interessante plek om te bezoeken. Het water in de meren heeft een surrealistische roze tot rode kleur en zeker als je tijdens de zonsondergang gaat kijken, kun je een spektakel aan kleuren verwachten. Tegenwoordig vinden vogels dit een fantastische plek om te leven, in de wintermaanden zie je hier grote groepen flamingo's. 

Formentera flamingo's
© Jose A. Arribas Beni
Deel op Pinterest

4. Dorpjes

Formentera is rijk aan schattige dorpen met witte huisjes, gekleurde deuren en geurige bloemen. Wanneer je met de boot aankomt in Formentera loop je gelijk havenplaats La Savina in. Dit is een erg toeristische plaats, daar moet je van houden. Wij reizen liever verder naar gezellige 'hoofdstad' Sant Francesc, het creatieve en vrije Sant Ferran of Pilar de la Mola waar van juni tot oktober twee keer per week een hippiemarkt georganiseerd wordt. Leuke plek om je souvenirs te shoppen.

5. Mooiste stranden Formentera

Bij de mooiste plekken van het eiland horen natuurlijk de parelwitte zandstranden. Wij nemen je graag mee naar de mooie stranden van Formentera.

Playa Cavall d’en Borràs
Relaxen met je tenen in het zand met jeneverbessen op de achtergrond. Dat is toch wel bijzonder. Het kan op Playa Cavall d'en Borràs. Het strand is gelegen in het noordwesten vlakbij het populaire Playa Ses Illetes en op loopafstand van havenplaats La Savina. Het wilde strandlandschap met bos en duinen en eilandjes voor de kust maken het een idyllische plek om te zonnebaden. Mensen met kinderen vinden hier een ideaal strand dankzij rustig en ondiep water. Groot voordeel van dit strand is dat het er vrijwel altijd rustig is, ook in het hoogseizoen. 

Vogels Formentera
© Jordi Serapio
Deel op Pinterest

Playa Es Pujols
Dit strand in noordoost Formentera kun je zien als het toeristische centrum. Het is een levendige badplaats met allerlei restaurants, hotels, winkeltjes en ijssalons. Hoewel het druk is, is het strand schoon en het water helder en je hebt uitzicht op de eilandjes voor de kust. Ook staan hier de typische strandhuisjes (escars). Dit stand is ook interessant als je wil windsurfen. Het is een van de beste plekken van Formentera om dit te doen

Playa Sa Roqueta
Op slechts 5 minuten fietsen van Es Pujols ligt dit afgelegen, rustige strand. Het is een goed alternatief voor het drukkere Es Pujols. Je geniet van de hagelwitte stranden in rust maar zit toch vlakbij de levendige boulevard. 

Playa Migjorn
Dit is de naam van de kustlijn in het zuiden, waar je maar liefst uit zes kilometer zandstrand kunt kiezen. De stranden hier worden gekenmerkt door baaitjes met rotsen. Het is een fijne bestemming als je op zoek bent naar rustige stranden. De zee is hier erg fijn om in te zwemmen dankzij een perfecte zandbodem die tot ver in zee loopt. Migjorn is daardoor een leuke en veilige plek met kinderen. Ook zijn er hotels en gezellige strandtentjes vlakbij.

Playa Cala Saona
In het westen van Formentera ligt het enige zandstrand tussen de rotsachtige kliffen, Playa Cala Saona. Het is een klein maar indrukwekkend strand. Op dit strand kun je fantastisch watersporten beoefenen. Ga hier paddle boarden, kajakken of snorkelen. Je kunt ook onderwatergrotten bezoeken bij de kliffen van Punta Rasa. Door de ligging in het westen is dit een van de beste plekken van het eiland om de zonsondergang te bewonderen.

Playa Ses Illetes
Dit is zonder twijfel het meest iconische strand van het eiland. Het is al eens uitgeroepen tot mooiste strand ter wereld. Niet gek, want op dit strand waan je je in een tropisch paradijs. Een wit zandstrand met een rustige, ondiepe felblauwe zee. De definitie van een bounty strand. Geniet van uitzicht op de eilandjes voor de kust. Doordat dit een bekend strand is, zal het hier drukker zijn dan op andere stranden. Maar aangezien het strand 1,4 kilometer lang is heb je altijd wel een fijn plekje, ook op de drukke zomerdagen.

Playa ses illetes
Deel op Pinterest

Playa Llevant
Vanuit het strand van Ses Illetes loop je in iets meer dan vijf minuten naar Platja de Llevant waardoor dit een mooi alternatief is voor Ses Illetes. Het is er minder druk en je hebt geen bebouwing. Niet alleen het strand zelf is mooi, ook de omgeving is om bij weg te dromen. Alleen uitgestrekte begroeide duinen, houten vlonders om over te steken en uitzicht op het eiland Isla de Espalmador. Fijn dus om hier naartoe te ontsnappen wanneer Illetes toch wat druk blijkt.

6. Watersport op Formentera

Duiken, snorkelen, kanoën, kajakken, zeilen, kitesurfen, windsurfen en zwemmen. Formentera is er een perfect eiland voor. Bij de vele stranden zijn de mogelijkheden voor watersport eindeloos. Bij Es Pujols is het bijvoorbeeld fijn windsurfen. Kajakken op Formentera is dankzij het fijne klimaat en de toegankelijke wateren goed voor beginners en gevorderden. Peddel langs de stranden of zoek de rotsachtige ruige gebieden op. Wil je gaan zeilen? Beginners kunnen in de zomer fijn oefenen op het rustige water terwijl gevorderden de uitdaging kunnen zoeken in de wintermaanden.

Duiken op Formentera

Rustig en helder water maken Formentera een perfecte bestemming voor duikers. Of je nu een doopduik gaat doen of voor de duizendste keer in zee duikt. Wat kan je verwachten? Langzaam aflopende witte zandbodems en rotsbodems met variatie aan flora en fauna. Dankzij het goede ecosysteem is het water kraakhelder. Zeesterren, zeepaardjes, vissen, kleurrijk koraal en vele andere verrassingen kom je tegen tijdens een duiksessie. Interessante duikplaatsen zijn het beschermde Es Freus, de grotten van Guillem, Mariana Platform, Punta Prima, Punta de Sa Gavina, Es Racó, de kliffen van Es Banc, Rocabella en El Arco.

7. Vogels op Formentera

Vogels verdienen een extra vermelding, want hoewel je niet veel wilde dieren kunt spotten op Formentera is het wel het leefgebied van ongeveer 210 vogelsoorten. 

Dankzij de gunstige ligging tussen Europa en Afrika (trekroute van vogels) is dit de plek bij uitstek voor vogelaars. Vogels spotten op Formentera doe je het best in het voor- en najaar wanneer de vogels op doortocht zijn. Op de eilanden in zeegebied Es Freus vind je het toevluchtsoord voor vele zeevogels. Zo vinden de Scopoli’s pijlstormvogel, vale pijlstormvogel, Audouins meeuw, strandplevier, steltkluut, bergeend en meer soorten daar een fijn onderkomen. Deze vogels kan je met geluk ook al zien als je met de boot vanaf Ibiza komt. 

meeuwen Formentera
© Jordi Serapio
Deel op PinterestEen ander mooi vogelgebied op Formentera zijn de zoutmeren vlakbij haven La Savina. Hier leven flamingo’s, kluten en bergeenden. De geoorde fuut is de meest voorkomende soort, eind zomer en in de herfst zitten er soms duizenden. 

Ook La Mola, het hoogst gelegen deel van het eiland met kliffen is een leuke vogelspot. Tijdens een wandeling langs vijgenbomen, gewassen en wijngaarden kun je op zoek naar de distelvink, hop, klauwier en tapuit. In de kalkstenen rotsen van La Mola zitten gaten waar de vale pijlstormvogel graag nestelt.

Bij Es Cap de Barbaria zie je veel open ruimtes die vogels zoals de kortteenleeuwerik, griel en Theklaleeuwerik erg fijn vinden. In de lente hoor en zie je zangvogels zoals tapuit, duinpieper, dwergarend en kiekendief. Ben je in maart of april op Formentera? Dan is het een aanrader om een keer 's nachts op pad te gaan. Je kunt dan de pijlstormvogels horen krijsen onder een indrukwekkende fonkelende sterrenhemel.

Vogels op Formentera
© Formentera
Deel op Pinterest

8. Fietsen en wandelen

De korte afstanden op het eiland maken Formentera een uitstekende bestemming om op de fiets of lopend te verkennen. Er zijn meer dan 30 groene routes (rutas verdes) die over het eiland voeren. Dit zijn de mooiste wandel- en fietsroutes van het eiland. Van 15 minuten wandelen (8 min fietsen) tot meer dan drie uur wandelen (een uur fietsen). Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Op de website van Formentera.es vind je alle rutas verdes op een rij.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!