Ga naar content

Kazachstan

Kazachstan, land van steppes, meren en bergen. Met een kromme teen aan Europa vastgehaakt, maar verder geheel gelegen in Centraal-Azië. Een land op het kruispunt van volkeren, maar ook van trekvogels tussen het Midden-Oosten, India en Siberië. Kazachstan geldt vaak als een van de bestemmingen van een Zijderoute reis. Voor velen een verrassend vakantieland voor een natuurreis: ontdek dus snel de natuur in Kazachstan.

Natuur in Kazachstan

Natuurreizen bezoeken vanuit Almaty vaak de mooiste plekken van Kazachstan: gebieden als de steenwoestijn van de Charyn Canyon en de Taukum woestijn. Oostelijke kraagtrap, steppearend, rode woestijnvink en jufferkraanvogels zijn slechts enkele van de vele vogelsoorten die voorkomen in de natuur van Kazachstan. Kazachstan was ook eens het land van onmetelijke kuddes Saïga antilopen en Djeiran gazellen. Jacht heeft deze bijzondere grazers bijna op de rand van uitsterven gebracht. Pas twintig jaar geleden begon men met bescherming en waar mogelijk herintroductie.

Natuur in Kazachstan
Deel op Pinterest

Het resultaat mocht er zijn: steeds meer dieren kwamen voor op de steppes van Kazachstan. In mei 2015 werd een groot aantal saïga-antilopen in Kazachstan getroffen door een mysterieuze epidemie, waardoor in één keer ca. 40% van de Kazachse populatie is overleden. Nu leven er naar schatting nog ca. 134.000 saïgas. Ook andere bedreigde diersoorten, zoals het argalischaap en het sneeuwluipaard, komen voor in Kazachstan.

Mooiste plekken in Kazachstan

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Kazachstan? Een overzicht van bezienswaardigheden en mooie plekken om te bezoeken tijdens een rondreis in Kazachstan.

1. Charyn Canyon

De Charyn Canyon in Kazachstan is een onbeschrijfelijk mooie canyon. Charyn is een 154 kilometer lange kloof, gevormd door de Charyn rivier en bevindt zich op 200 km van de plaats Almaty, in het noordelijke deel van het Tien Shan gebergte. Het maakt deel uit van het gelijknamige Charyn National Park. Op sommige plekken zijn de steile rotswanden wel 300 meter hoog. Bekende bezienswaardigheid is de "Valley of Castles": een verzameling van merkwaardige rotsformaties.

Deel op Pinterest

2. Aksu Djabagly National Park

Aksu Djabagly Nationaal Park is het grootste natuurreservaat van Kazachstan, een UNESCO biosfeerreservaat en ook een van de mooiste plekken in het land. Paardrijden, wandelen, vogels spotten, bloemen kijken, het kan er allemaal. Het gebied ligt in de westelijke regio van de Tian Shan bergen op het meest westelijke deel van de Talas Alatau bergkam. De natuur in het hele gebied is adembenemend mooi. Een van de voornaamste hoogtepunten is de Aksu Canyon, een 15 km lange kloof, op sommige plaatsen wel 500 meter diep. Maar ook grotten, fossielen en prehistorische rotstekeningen zijn belangrijke bezienswaardigheden.

Natuurgebieden Kazachstan
Deel op Pinterest

Ruim 1.200 soorten bloemen komen er voor, 42 soorten zoogdieren (waaronder het met uitsterven bedreigde sneeuwluipaard) en 238 vogelsoorten. In het natuurpark kan je paardrijden of wandelen op de 8 km lange Kshi Kaindy Pass. Ook de 15 km lange Topshak Ranger Route is de moeite: deze voert langs gletsjers en weiden. De Koksai Gorge Route voert je 8 km lang langs watervallen en meren. De Zhabagly Village Route is 6 km lang en gaat door dichte bossen, langs de Kshi-Kaindy Waterfall en velden vol tulpen.

3. Meren in Kazachstan

Als stapstenen in een onmetelijke steppe liggen diverse grotere en kleinere merengebieden verspreid over Kazachstan. Vanuit Siberië is de eerste stopplaats het Tengizmeer in het Korgalzhyn Nature Reserve, ten zuidwesten van de nieuwe hoofdstad van Kazachstan, Astana. Flamingo, kroeskoppelikaan en reuzenzwartkopmeeuwen kiezen hier voor het open water, kluten speuren liever in de ondiepere plassen.

Meren Kazachstan
Deel op Pinterest

In zuidelijk Kazachstan ligt nog een merencomplex: Lake Balkhash of Balkasjmeer, een door een eiland in twee delen gesplitst meer, dat deels zout, deel zoet is. Strandlopers, plevieren en ruiters komen hier rusten op hun route langs de bergen richting hun overwinteringsgebieden. In het uiterste zuidoosten, op 130 km van Almaty en op 2.000 meter hoogte, ligt het mooie Kaindy Lake (Jezioro Kaindy), een 400 meter lang meer. Dode bomen steken boven het azuurblauwe water uit en leveren fraaie plaatjes op. Ook in de omgeving is de natuur betoverend mooi.

4. Bergen Kazachstan

Kazachstan wordt bijna in de tang genomen tussen de scharen van twee bergruggen. Het oude, en meer afgeslepen Altaj gebergte in het oosten en het tot zeven kilometer hoge Tian Shan gebergte in het zuiden. Onze tuintjes verschieten in voorjaar en zomer van kleur door tulpen die juist hier hun oorsprong hebben. De meest bekende is Tulipa greigii. Bekende vindplaatsen voor deze en andere bolgewassen liggen o.a. oostelijk van Almaty in het Merke ravijn en het Aksu Djabagly reservaat.

Bozjyra
Deel op Pinterest

Zuidoostelijk van Almaty ligt het hoge Tian Shan gebergte, tot ruim 2500 meter begroeid met uitgestrekte sparrenbossen, jeneverbesstruwelen en alpenweides. Op deze hoogte leeft het Kaukasisch Berghoen, verwant aan onze korhoenders. Grootste vogels is hier de botten etende lammergier, één van de kleinste is het struikhaantje die in de Tian Shan sparren naar voedsel zoekt.

Gebergtes Kazachstan
Deel op Pinterest

Het Altaj gebergte (een Turkse naam voor Gouden Bergen) is leefgebied van de zeer bedreigde argalischapen. Dit bijzondere dier lijkt meer op een wollige pony met een schapenkop dan op onze boerderijschapen. Door de jacht zijn er slechts kleine populaties zijn er van over.

Reis Kazachstan

Van alle centraal Aziatische landen is een rondreis in Kazachstan mogelijk wel het makkelijkst te realiseren. Er zijn diverse, gespecialiseerde of algemene, reisorganisaties die aantrekkelijke groepsreizen naar Kazachstan hebben, maar individueel is er ook veel mogelijk. Bekijk onze aanbevelingen voor een reis naar Kazachstan en combineer eventueel met andere landen tijdens een reis langs de Zijderoute.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!