Mongolië
Hou je van natuurreizen, ongerepte gebieden en verlatenheid? Dan is een rondreis in Mongolië wat voor jou! Mongolië bepaalde eens de wereldgeschiedenis tijdens de grote veroveringen van Dzjengis Khan. Nu is het de trotse hoeder van een immens land. De natuur in Mongolië wordt afgesloten van het westen door het Altajgebergte, van Siberië door het Sayangebergte en van China door de Gobiwoestijn. Daartussen alles wat een natuurreiziger zoekt: steppes, alpenweiden, meren en woestijnen.
Rondreis Mongolië: een en al natuur!
De natuur in Mongolië is op zijn minst gezegd indrukwekkend: immense vlaktes, uitgestrekte woestijnen en steppes, steppemeren, naaldbossen en imposante gebergtes, die het leefgebied vormen van tal van bijzondere dieren en vogels. Vaak staat het land als eindbestemming van de Transmongolië Express op het programma, toch is ook een rondreis van twee of drie weken in de natuur van Mongolië een absolute aanrader. Tijdens een natuurreis in Mongolië geven de eindeloze vlaktes een onmiskenbaar rustgevend gevoel.
De Himalaya houdt de regen uit het zuiden tegen, waardoor er slechts weinig planten groeien. Toch zijn er veel verschillende habitats, waar merkwaardige dieren weten te overleven. Het sneeuwluipaard, wilde kamelen, de gobibeer, het Argalischaap en de Przewalskipaarden om maar enkelen te noemen. En voor vogelaars is Mongolië ook een paradijs: er komen enorm veel bijzondere vogels voor. Het klimaat kent enorme extremen. In de winter kan het wel -50 graden worden en in de zomer wel tot +50 graden. De beste temperaturen tref je in de lente.
Bezienswaardigheden in Mongolië
Wat zijn de mooiste plekken in Mongolië? Er zijn veel mooie gebieden om te zien. Om te bepalen waar de rondreis heen gaat is het echter ook interessant om rekening te houden met de dieren die je kan zien in de verschillende natuurgebieden. Een overzicht van mooiste plekjes in Mongolië:
1. Kraanvogels in Gun-Galuut
Het grootste deel van Mongolië bestaat uit steppe. Golvende vlaktes Siberisch vedergras en op enkele plaatsen doorsneden door rivieren. De Mongoolse steppe is het gebied waar zes zeldzame kraanvogelsoorten voorkomen. In het Gun-Galuut Nature Reserve, op 150 km van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar, broeden jaarlijks nog enkele paren zeldzame witnekkraanvogels. Jufferkraanvogels zijn nog het meest voorkomend en kunnen op allerlei plaatsen gezien worden.
2. Steenarenden in het Altajgebergte
In het westen van Mongolië is de natuur wellicht nog het meest indrukwekkend: hier bereiken de bergen van Altai een hoogte van meer dan 4.400 meter. Dit woeste landschap is het leefgebied van de steenarend, van groot belang als jachtvogel voor de Kazakh Nomaden.
In het Altai Tavan Bogd National Park leeft nog een kleine populatie sneeuwluipaarden samen met hun prooi, het argalischaap. Het gebied is bereikbaar vanaf de stad Ölgii en ligt op ruim 1600 kilometer westelijk van Ulaanbaatar. In de lagere hellingbossen kunnen Siberische muskusherten en laplanduilen gezien worden.
3. Watervogels in Mongolië
Er is een zeker risico om thuis te komen van een reis naar Mongolië met verhalen over kroeskoppelikanen in het Khar-Us Nuur Nationaal Park in de buurt van de plaats Khovd. Ze zullen thuis denken dat je teveel gegiste paardenmelk (kumis) hebt gedronken. Maar nee hoor, het is waar! Mongolië behoort met de grote westelijke meren tot de toplocaties voor vogels van wetlands. Zwaangans, witbandzeearend en woestijnplevier vinden hier, tussen de steppen en de bergen, een uitstekende broedgelegenheid.
4. Paarden op de steppe
Het bekendste dier van de steppe blijft echter het wilde Przewalskipaard (Takhi). In het Khustain Nuruu National Park, (zuid)westelijk van Ulaanbaatar, is een fokprogramma gestart om deze voorouder van de Mongoolse paarden een nieuwe kans te geven.
Dit op een haar na uitgestorven, ontembare paard is hier nu weer op de steppe te vinden. Doordat dit gebied exclusief eigendom was van de laatste Mongoolse Khan (heerser) is zowel de grassteppe als de overgang naar een met berken beboste steppe vrijwel intact gebleven. Kuddes Mongoolse witstaartgazellen komen hier ook nog veelvuldig voor.
5. Gobiwoestijn
De Gobiwoestijn was eens een tropisch, vochtige savanne. Zonder mensen of andere zoogdieren, maar bevolkt door een rijke variatie aan reuzenreptielen. Nu is het een gortdroog gebied met zandduinen en rotsen. De dinosauriërs zijn als fossielen teruggevonden. Wilde kamelen en ezels hebben hun plaats ingenomen. In de Gobiwoestijn, westelijk van Dalanzadgad ligt het goed bereikbare Gobi Gurvansaikhan Nationaal Park. Hier werden tal van fossielen en dino-eieren gevonden. Bekende locaties in de Gobi zijn de Zingende Duinen van Khongoryn Els, de Flaming Cliffs van Bayanzag en de ijskloof Yolyn Am. Djeiran gazelles en ralkranen (koerlans) zijn in het open gebied geregeld te zien.
6. Terkhiin meer
Een hoogtepunt tijdens een natuurreis naar Mongolië is ook het Terkhiin Tsagaan Nuur meer, met haar donkerblauwe water. Het "Grote witte meer" zoals Terkhiin ook genoemd wordt, wordt omringd door vulkanen. Er zijn prachtige wandelingen te maken in deze mooie omgeving.
Reis naar Mongolië
Het toerisme in Mongolië is zich pas de laatste jaren gaan ontwikkelen. Accommodaties zijn sober en wegen zijn beperkt tot enkele hoofdroutes. Maar laat dat geen reden zijn om deze fantastische natuurbestemming links te laten liggen. Veel toeristen bezoeken het land als onderdeel van een reis met de Transmongolie Express, maar je kunt ook overwegen om een unieke reis naar Mongolië te maken zonder combinatie met Rusland. Bekijk dus zeker onze reistips voor leuke groepsreizen naar Mongolie en reizen op maat.