Ga naar content

Gobiwoestijn

De Gobiwoestijn is de grootste woestijn van Azië en strekt zich uit over het noorden van China en het zuiden van Mongolië. De Gobi is ongeveer 1.600 km op het langste punt. De grootste delen van de vierde grootste woestijn op aarde bestaan niet uit zandwoestijn zoals bijvoorbeeld de Sahara, maar uit rotsen. De woestijn wordt omgeven door het Altajgebergte en de graslanden van Mongolië in het noorden, de Taklamakanwoestijn in het westen, de Hexi Corridor en het Tibetplateau in het zuidwesten en de grote Chinese hoogvlakte in het zuidoosten.

Reis naar de Gobiwoestijn

Reizen in de Gobi is niet makkelijk. Vervoer vindt plaats op kamelen of met een jeep met privé-chauffeur. De woestijn kent vele valkuilen en op eigen houtje rondreizen in de Gobiwoestijn is niet aanbevolen. We raden aan om een georganiseerde reis te boeken.

Mooiste plekken in de Gobiwoestijn

Wat zijn de bezienswaardigheden van de Gobiwoestijn, de mooiste gebieden en plekken die je als reiziger moet bezoeken?

1. Bayanzag

Het is in de Gobiwoestijn dat men voor het eerst dinosauruseieren heeft gevonden, in Bayanzag in Mongolië. Daarnaast zijn er vele fossielen gevonden, van de velociraptor en van de eerste zoogdieren. Dit is een prachtig woestijngebied, dat ook welk "vlammende kliffen" of "Flaming Cliffs" genoemd wordt omwille van de roodoranje gloed van de rotsen.

Vlammende kliffen Gobi
Deel op Pinterest

2. Gobi Gurvansaikhan Nationaal Park

Gurvansaikhan (letterlijk vertaald de "3 schoonheden") is een natuurgebied in het zuiden van Mongolië, op de noordelijke rand van de Gobiwoestijn. Uitvalsbais is de plaats Dalanzadgad, dat per vliegtuig bereikbaar is vanaf Ulaanbaatar. Het nationaal park werd opgericht in 1993 en uitgebreid in 2000. Hiermee is het vandaag de dag het grootste nationaal park van het land. Verscheidene zeldzame planten en dieren komen hiervoor, waaronder de sneeuwpanter en de Gobikameel.

- Khongoryn Els

De Khongoryn Els of Khongoriin zandduinen staan bekend als de "Singing Sands". Het gebied ligt binnen het Gobi Gurvansaikhan Nationaal Park en reikt tot aan de voet van de Altaj bergen. De zandduinen zijn kurkdroog, maar gelukkig hebben de mongolen op diverse plekken bronnen geslagen, zodat dieren kunnen drinken en toeristen water kunnen bijvullen. De Khongoriin duinen lenen zich voor een mooie woestijntocht of het beklimmen van een duin. Bovenop zo’n zandduin heb je een schitterend vergezicht over de Gobiwoestijn.

- Yolyn Am

Een andere attractie binnen het Gurvansaikhan NP is Yolyn Am, een diepe en smalle bergvallei. De vallei staat vooral bekend om het zeer grote ijsveld gedurende het grootste deel van het jaar. In de winter is dit ijsveld kilometers lang en meters dik. Meestal is het ijs rond september gesmolten. De vallei is vernoemd naar de Lammergier (Yol in het Mongools), vandaar ook de vertaling "gierenvallei".

- Tsagaan Suvarga

De Tsagaan Suvarga mijn is een kopermijn in Zuid-Mongolië.  De omgeving staat voor prachtige rotsformaties in bijzondere kleuren. 

Tsagaan Suvarga
Deel op Pinterest

3. Dieren in de Gobiwoestijn

Ondanks de grote droogte, weten vele zoogdieren in de Gobi te overleven: de wilde kameel, de kropgazelle, de bunzing, het Przewalskipaard en de wilde ezel. Tijdens een reis met Your Planet kan je bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan een lokale familie, die een kamelenfokkerij runt. Uiteraard mag je zelf ook een tochtje op de rug van de kameel maken! Tevens zijn er veel roofvogels te zien en te fotograferen.

Meer over de mooiste gebieden in China en bekijk tips rondreis Mongolië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!