Ga naar content

Oekraïne natuur

Ondanks dat Oekraine, het grootste land van Europa, de meest verborgen hotspot voor natuur in Europa is, wordt het tegenwoordig als reisbestemming vermeden wegens de conflicten. Momenteel geldt helaas een negatief reisadvies voor het hele land. Ga naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie en reisadviezen alvorens je een reis naar Oekraïne wilt plannen.

Mooiste plekken in Oekraïne

In Oekraïne ontmoeten Azië, Europa en de Zwarte Zee elkaar. De onmetelijke Russische steppe steekt hier zijn vingers uit naar de Karpaten en de Kaukasus. Donau, Dnjestr en Dnjepr stromen dwars door het land en worden op veel plaatsen nog omzoomd door maagdelijk moeras en bos. Oekraïne was lange tijd afgesloten voor het westen maar zet nu haar deuren wijd open. Het EK in 2012 heeft bijgedragen aan de naamsbekendheid van het land, maar slechts weinigen weten dat de natuur in Oekraine het tot een ideale bestemming maakt voor een natuurvakantie.

De natuur in het uitgestrekte Oekraïne is imposant. Alleen in het stroomgebied van de Donau komen al 1400 soorten planten voor en op de Krim zijn meer dan 300 soorten vogels genoteerd. Het zijn vooral de aantallen waarin alles aanwezig is, grote vluchten kroeskoppelikanen en enorme kolonies roodpootvalken zijn hier gewoon. Liefhebbers kunnen ook de Marble Cave bezoeken, een van de meest indrukwekkende grotten ter wereld.

Natuurgebieden Oekraïne

Wat zijn de mooiste gebieden in de Oekraïne? Welke mooie plekjes moet je gezien hebben tijdens een rondreis, mits de situatie veilig is?

1. Krim, parel van de Oekraïne

Het vlaggenschip van Oekraine was ooit zeker de Krim, schiereiland en met recht de Russische Rivièra genoemd. Direct achter de luxueuze villa’s langs het strand van de Zwarte Zee en de Golf van Azov begint het beboste heuvelland. Bebouwing ontbreekt en voor roofvogels als de slangenarend, sakervalk en slechtvalk is dit een ideaal gebied. Voor verdere informatie zie onze pagina over dit gebied.

Mooiste plekken Oekraine
Deel op Pinterest

2. Wuivend vedergras op de steppen

In de tijd van de grote invasie van de Mongoolse horden was Oekraïne voor bijna de helft bedekt met onmetelijke steppes. Veel hiervan is omgezet in eentonige tarwevelden maar op een aantal plaatsen is de steppe nog zoals vroeger. Een goed voorbeeld is het het Askania Nova Biosfeer Reservaat, net ten noorden van het Krim schiereiland. Saiga antilopen en Przewalskipaarden krijgen hier de kans om opnieuw grote kuddes te vormen.

3. Dnjepr en Dnjestr, levensader van Oekraïne

Twee machtige rivieren die beiden met een grote delta uitmonden in de Zwarte Zee. Populier en wilgenbossen geven het blauwe water een groene omlijsting. Rietvelden bieden broedgelegenheid aan baardmannetjes, wouwaapjes en buidelmezen. Langs het water vissen ralreigers, kwakken, zwarte ibis en purperreiger. Over het water scheren vorkstaartplevieren en witwangsterns. Dwergaalscholvers laten zien dat het gebied rijk is aan vis. Al deze bijzondere vogels zijn met fluisterbootexcursies goed te zien.

4. Karpaten, Midden-Europese bergen

In het uiterste zuidwesten van Oekraïne liggen de Karpaten (die je ook in o.a. Polen en Roemenie vindt) met Hoverla als hoogste top (2061 m). Oeroude bossen gaan over in de moerassen langs de bovenloop van de Dnjestr rivier. Thuisbasis van schreeuwarend, steenarenden maar ook van de bruine beer, lynx en wolf. De combinatie met levendige authentieke cultuur (schaapherders, muziek en klederdracht, van A tot Z eten verbouwen en inmaken) en ongereptheid maken de Oekraïense Karpaten tot een must-see.

Natuur in Oekraïne
Deel op Pinterest

5. Polyskyi , middeleeuws landschap

In het uiterste noorden van Oekraïne, tegen de grens met Wit-Rusland, kun je tijdens je Oekraine vakantie een bezoek brengen aan Polyskyi, een arcadisch landschap met oude dorpjes, bossen, rivieren en meren. Oekraïners noemen Polyskyi een vogelgebied bij uitstek. De zeer zeldzame bastaardarend komt hier voor maar ook auerhoenders en slangenarenden kunnen gezien worden.

6. Tunnel of Love

In het noordwesten van Oekraïne bevindt zich de plaats Klevan, met een prachtig kasteel uit de 15de eeuw. Nabij het kasteel kan je een ritje maken door de Tunnel of Love, een compleet door bomen omzoomde spoorweg. Je kan er ook te voet doorheen wandelen.

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!