Ga naar content

Krim in Oekraine

Vakantie Oekraïne - De Krim is het uitstekend stulpje schiereiland in het zuiden van Oekraine in de Zwarte Zee. Het is geologisch het oudste gebied van het land, ongekend rijk aan planten die alleen hier gevonden worden en voor meer dan 300 soorten vogels thuis- of doortrekbasis. In Oekraine woedt een conflict en op dit moment worden reizen naar de Krim geheel ontraden. Ga naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor meer informatie en reisadviezen.

Natuur in de Krim

De oorsprong van de Krim ligt in het uiterste zuiden: de Karadag vulkaan. Nu nog slechts een krater van 575 meter hoog, maar in de tijd van de dinosauriërs een machtige vuurspuwende vulkaan aan de oever van de verdwenen Tethys Zee. Karadag laat nog steeds zien dat het lange tijd volledig geïsoleerd was. Ruim 1700 plantensoorten in een gebied kleiner dan een Nederlandse provincie hebben hier stand gehouden of zich ontwikkeld. De natuur in de Krim is bijzonder gevarieerd; ruige kliffen, bossen met donzige eik, hopbeuk of naaldbomen en droge weiden wisselen elkaar af.

1. Yalta Forest Natuurreservaat

Aan de oostkust van de Krim ligt de bekende plaats Yalta en het Yalta Forest Natuurreservaat. Vanaf de kust bij Kaap Aiya oplopend tot aan het spectaculaire kalksteenplateau van Ai Petri. Onderweg komt de wandelaar grotten, watervallen, kliffen en uitgestrekte loof- en naaldbossen tegen. Roodkeelpieper, steppebuizerd en alpengierzwaluw zijn broedvogels in dit gebied. Even verderop ligt het Cape Martyan Reserve, bekende groeiplaats van meer dan 600 jaar oude jeneverbessen en donzige eiken. 

Natuur in de Krim
Deel op Pinterest

2. Vogels in de Krim

De Kerch steppe ligt op het schiereiland tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov. Aziatische jufferkranen bereiken hier hun meest westelijke verspreidingsgebied. Kleiner dan onze gewone kraanvogel en rondstappend als wat nuffige jonkvrouwen. Maar ook de grote trap laat hier nog geregeld zijn majestueuze dans zien. Met 18 kilo is de haan zwaargewicht onder de Europese vogels.

Vanaf Kerch kun je via Feodosija naar het noorden trekken. Een afwisselende rit met kliffen, zoutmoerassen en vooral uitgestrekte steppegebieden. Tussen eind april en eind mei verandert de Bagarova steppe in de bloementuin van Oekraïne. Sierlijk wuivende vedergrassen, oogverblindend rode tulpen, blauwe druifjes en paarse salie zijn maar enkele van de plantensoorten die juist dan in bloei staan. Let wel op waar je loopt, grote delen van het gebied zijn letterlijk ondergraven door siesels, grappige grondeekhoorns die je pas ziet als je er even de tijd voor neemt. Bij het minste alarm duiken ze direct weg om te ontkomen aan grijpgrage roofvogelklauwen.

3. Sivash

In het noordoosten van de Krim ligt Sivash, een uniek meren- en moerasgebied. Het roze meer, de zoutpannen, lagunes en rietmoerassen maken het tot een ongekend rijk gebied voor vogels. Oost-Europese en Aziatische soorten als de breedbekstrandloper en veldrietzanger komen hier voor. Een dag Sivash levert daarnaast zeker krooneenden, purperreigers, dwergaalscholvers en tientallen andere vogels op. 

Mooie plekken Krim
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!