Ga naar content

Pracht van de Posbank

Natuur in Nederland - Slingerende weggetjes brengen je door een donker bos langzaamaan naar boven, de wind doet het lichtgekleurde bladerdek zachtjes ritselen en verschillende vogels zingen hun lied. Steeds kom je een beetje hoger, heuveltje op en af, tot dat de bomen ineens plaatsmaken voor enorme heidevelden bespikkeld met paarse bloemetjes.

Tot zo ver als het oog reikt, kijk je uit over heuvels, bossen en heide. Je bent op de Posbank, één van de mooiste plekken in ons land en een hoogtepunt op de Veluwe, midden in het hart van Nationaal Park Veluwezoom.

Natuur bij de Posbank

De Posbank zelf is een monumentale stenen bank, gelegen op een 90 meter hoge heuvel en bekend als uitkijkpunt over het omliggende landschap. Toch staat de De Posbank meer bekend als het heuvelachtige natuurgebied rondom de heuvel waar de bank op staat, al heet dit gebied eigenlijk het Herikhuizerveld – vernoemd naar de historische boerderij Herikhuizen, dat tegenwoordig een wildobservatiepost is.

Hoe is de natuur bij de Posbank? Verbluffend mooi, in elk jaargetij. Op een heldere dag kijk je tot zo ver als 20 kilometer uit over het Herikhuizerveld, met al zijn hoogteverschillen en de stad Arnhem op de achtergrond. Het landschap wisselt tussen heidevelden, dennenbossen, schilderachtige dalletjes en meanderende wandelpaden.

De schoonheid van de omliggende streek maakt van deze willekeurige stenen bank een natuurbestemming waar je toch minstens eens in je leven geweest moet zijn. Op NatureScanner zetten we alvast alle tips voor een dagje Posbank voor je op een rijtje:

Historie van de Posbank

Vlakheid, weidsheid en weilanden zijn typerend voor het Nederlandse landschap, toch zal je daar niets van zien bij De Posbank en Nationaal Park de Veluwezoom. Hier vind je vooral hoogteverschillen, met diepe delen en hoogtepunten. Heuvels met hoogte tot wel 110 meter, een sterk afwijkend landschapsbeeld ten opzichte van de rest van Nederland.

Hoe is dit zo ontstaan? De heuvels die je hier ziet zijn eigenlijk stuwwallen, gevormd door opstuwend ijs vanuit gletsjers tijdens diverse ijstijden. Dankzij opwarming smolt het ijs en bleef een heuvelachtig landschap van opgeschoven zand en stenen achter, zoals we het vandaag de dag kennen.

Bezienswaardigheden bij de Posbank

Wat zijn de mooiste plekken bij de Posbank? Een overzicht van leuke locaties om te bezoeken, bezienswaardigheden en activiteiten:

1. Paviljoen de Posbank

In 2002 heeft Natuurmonumenten een volledig duurzaam gerealiseerd theehuis (Paviljoen De Posbank) laten bouwen nabij het uitkijkpunt. Hier kan je heerlijk genieten van een lunch of borrel, op steenworp afstand van verschillende wandelpaden. Ideaal om te bezoeken als start van een mooie wandeling, of als afsluiter van een dagje struinen door de natuur.

2. Bezoekerscentrum Veluwezoom

Aan de voet van het Nationaal Park de Veluwezoom kan je een bezoek brengen aan het Bezoekerscentrum (Heuvenseweg 5a, te Rheden), waar je o.a. via het lokale activiteitenbureau VeluweActief tal van excursies kan boeken. In het bezoekerscentrum vind je een bron van verwondering en informatievoorziening, met het gehele jaar door wisselende exposities, een leuke souvenirshop en tekenhoekje met kinderkuil waar de kids spelenderwijze meer kunnen leren over de natuur.

De aangrenzende Brasserie Veluwezoom is ideaal voor een hapje en een drankje, terwijl de kinderen zich vermaken in de bijbehorende boomgaard met speeltoestellen. Daarnaast liggen in de directe omgeving van het Veluwetransferium ook een bijenstal, schaapskooi en de Rhedense Schaapskudde. In de nabijgelegen velden staan ook ponies en paarden.

TIP: aan het begin van de groene wandelroute (bij de schaapskooi) tref je een klim- en klauterpad speciaal voor kinderen.

3. Educatieve tuin van het IVN

Leuk voor jong en oud is de educatieve tuin van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Deze tuin wordt onderhouden door leden en is elke dag vrij toegankelijk voor publiek. Je mag zelf rondstruinen of je kunt aansluiten bij een rondleiding van een aanwezige gids. De tuin bestaat uit een kruidentuin, vlindertuin, cultuurgewassen, diverse wilde- en inheemse planten, een vijver en een klein marktplaatsje waar je voor weinig zelf ook wilde planten aan kan schaffen. Erg leuk als je groene vingers hebt en op zoek bent naar wat inspiratie om de natuur naar je eigen tuin te brengen.

4. Wild op de Posbank

Neem je verrekijker mee naar de Posbank en je hebt een redelijke kans om vanaf het uitkijkpunt wild te kunnen spotten. Vooral rond schemering dient zich de mogelijkheid voor om een edelhert, ree of wild zwijn te spotten. Voor de geluksvogel wil de vos, das of boommarter zich ook nog wel eens tonen. Tenslotte leven hier nog veel kleine meer diersoorten, zoals reptielen en insecten die de Veluwezoom familie compleet maken.

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!