Ga naar content

Wandelen op de Veluwezoom

De natuur op de Veluwezoom nodigt uit om te voet verkend te worden. De heidevelden, zandvlaktes en bossen zijn een paradijs voor wandelaars. Gelukkig zijn er genoeg wandelpaden in het gebied om je dagen te vermaken.

Mooiste wandelroutes Veluwezoom

Een hike op de Veluwezoom kan je zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wil. Met het gezin een kleine wandeling maken of in de wandelschoenen stappen voor een forse hike over de heuvels. Een aantal mooie wandelroutes op de Veluwezoom op een rij.

1. Wandelen vanaf Landal Coldenhove

Het vakantiepark Landal Coldenhove heeft een centrale ligging in het nationaal park en is daarmee een prima uitvalsbasis om de omgeving te voet te verkennen. Bij de receptie liggen allerlei routes, waaronder een pad voor gezinnen met kinderen vanaf de camping. Je komt dan voorbij het huisje van Bollo en een wildobservatiepost.

Wat langere wandelingen voeren door de mooie bossen rond het Landal Park. Hier stromen sprengen en beken langs dikke beuken. Aangelegde trappen zorgen voor watervalletjes en de hobbels in het landschap zijn een leuke variatie voor jong en oud. 

Deel op Pinterest

Vertrekpunten: Receptie en camping Coldenhove

2. Familieroute uitzichtpunt Schaapskooi

Nog meer wandelen met het gezin op de Veluwezoom? Dan is deze route ook een leuke optie. Slechts 2,5 kilometer wandelen maar wel langs indrukwekkende stopplekken. Je wandelt van het bezoekerscentrum van landgoed Heuven langs de schaapskooi en tot op de heide. Ook geschikt voor buggy’s, rolstoelen en scootmobiels. De allerjongsten en alleroudsten kunnen dus mee. Het pad eindigt bij de wildobservatiepost Herikhuizen, daarna wandel je  dezelfde route terug.

Afstand 2,5 km. 
Vertrekpunt
Heuvenseweg 5a - Rheden

3. Edelherttrail

De Edelherttrail is een nieuwe langeafstands wandelroute die start op de Veluwe. Deze voert over een afstand van 370 kilometer van de Veluwe naar Monschau. De insteek van het pad is om de natuur te beleven vanuit de ogen van een edelhert. Daarom wandel je dus vaak dwars door natuurgebieden en langs ecologische verbindingszones, zoals ecoducten en andere doorgangen.

4. Wandelroute Sprengen

Een 7 kilometer lange hike vanuit Laag-Soeren, die je meeneemt door het waterrijke gebied van de Veluwezoom. Hier bevond zich ooit het eerste kuuroord van Nederland. Volg de bruine pijlen om de hele route te lopen. 

Wandelroute Soeren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Wandelroute Herikhuizen

Kom jij vooral naar de Veluwezoom om te genieten van schitterende vergezichten? Dan is deze 'uitzichtenroute' (10 km) de wandelroute voor jou. Je moet wel houden van een aantal pittige beklimmingen en onverharde paden.

Vooral vroeg in het voorjaar en in augustus is deze wandelroute een feest; in het voorjaar kleurt de gaspeldoorn geel en in augustus is de heide paars. Je wandelt bij deze route ook over de Posbank, waar je kan genieten van een hapje en een drankje in het restaurant. De start van de route is bij Buitenplaats Beekhuizen. 

Wandelgebieden Veluwezoom
Posbank
Deel op Pinterest

6. Bronstroute Veluwezoom

Een bijzondere wandeling van 8 kilometer die je meevoert naar de bronstplekken van edelherten. Deze route is het hele jaar door mooi, maar extra speciaal tijdens de bronsttijd, tussen half september en half oktober. Hoe mooi is het als je tijdens jouw hike een edelhert hoort burlen? Niet getreurd als je geen edelherten ziet, op deze route heb je ook kans om hooglanders en wilde zwijnen te spotten.

7. Trage Tocht Dieren

Stevige wandeling van 17 kilometer die begint in de heuvelachtige bossen van Hof te Dieren en Hagenau. De tocht brengt je door dennen- en berkenbossen, de Onzalige Bossen, kasteel Middachten en je sluit af op de typerende beukenlanen van de Veluwezoom. Een gevarieerde hike in de zwaardere klasse. Fijn voor de gevorderde wandelaars die wel van een uitdaging houden. Onderweg kan je even rusten bij de Carolineberg. 

Wandelen bij de Veluwezoom
Deel op Pinterest

8. NS wandeling Veluwezoom

Een geweldige manier om duurzaam te genieten van al het natuurschoon in de omgeving. Kom met het openbaar vervoer naar station Dieren en volg vanaf hier de NS wandelroute. Deze leidt je door de Onzalige Bossen, de Posbank, de Zijpenberg en tot slot naar Rheden of Velp. De route tot Rheden is 11 km, tot Velp 15 km.

Op pad in de natuur

Dit is slechts een greep uit de routes die je kunt lopen. Reisboekenhandel De Zwerver heeft een handige wandelgids van de Veluwezoom waarin 15 wandelroutes worden uitgelicht. Handig voor onderweg. Op zoek naar nog meer routes? Het bezoekerscentrum op de Veluwezoom kan je informeren over alle opties. De komende tijd wordt het wandelnetwerk zelfs nog uitgebreid. Houd deze pagina in de gaten voor updates over wandelroutes op de Veluwezoom.

Wil je graag nog meer weten over wandelingen in deze omgeving? Check dan zeker ook onze tips over wandelen op de Veluwe.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!