Ga naar content

Veluwezoom

Een on-Nederlands aanzien, zo kan je het landschap van Nationaal Park Veluwezoom wel omschrijven. Een heuvelachtig, glooiend landschap bezaaid met paarse heide wacht op jou. Dit schitterende stukje natuurschoon is onderdeel van de Veluwe.

De Veluwezoom staat bekend om het reliëf, waardoor je telkens wordt verrast met mooi zicht over de omgeving. Daarnaast is ook de IJsselvallei met haar unieke uiterwaarden en middeleeuwse Hanzesteden makkelijk te bereiken. 

Natuur Veluwezoom Nationaal Park

De mooie natuur van de Veluwezoom wordt gekenmerkt door eindeloze heidevelden, uitgestrekte bossen, stuifzand, maar ook door landgoederen en kastelen. Je kan je voorstellen dat dit een bijzondere omgeving is om te wandelen of fietsen.

Ook als je voor wilde dieren komt, zit je goed in het natuurgebied. Veel voorkomende diersoorten zijn edelherten, reeën, vossen, wilde zwijnen, dassen en Schotse hooglanders. Een waar paradijs dus voor liefhebbers van mooie plekjes in het bos met veel wildlife.

Overnachtingstip

Mooiste plekken Veluwezoom

Hoewel het hele nationale park schitterend is, zijn er toch gebieden die je niet mag missen. Wat zijn de mooiste plekjes van de Veluwezoom? Kies jij voor de hoogtepunten of wil je juist de onontdekte plekken verkennen? 

1. De Posbank

Wellicht het mooiste plekje van de Veluwezoom is de Posbank. Deze heuvel met uitkijkpunt bevindt zich op 90 meter hoogte, waardoor je schitterend uitzicht hebt over de Veluwe, het IJsseldal en de Achterhoek. Bij mooi weer kijk je tot aan Duitsland. Hoewel deze plek het hele jaar door adembenemend is, is het zeker aanbevolen om het te bezoeken in augustus wanneer de heide paars gekleurd is. Je ziet dan een vergezicht dat je in Nederland niet voor mogelijkheid hield: een heuvelachtig landschap met paarse heide zorgt dat je je in een sprookje waant. Niet voor niets dat de Posbank als een van de mooiste heidegebieden in Nederland wordt bestempeld. 

mooiste plekken Veluwezoom
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Je kunt je inbeelden dat een van de meest betoverende plekken in Nederland soms overrompeld wordt door bezoekers. Wil je de drukte vermijden, ga dan vroeg in de ochtend of eind van de middag. Onze natuur is kwetsbaar, dus blijf op de gebaande paden en trap geen heide of andere planten plat.

2. Schaapskudde Rheden

De Veluwezoom is bedeeld met schitterende heidevlaktes die ieder jaar weer volop in bloei staan. Deze bloei heeft het deels te danken aan de Rhedense Schaapskudde die al sinds 1963 in het gebied graast. De kudde zorgt door het grazen dat de heide blijft terugkeren en dat het ecosysteem in balans blijft, want bloeiende heide betekent ook terugkerende reptielen, vogels en insecten.

Deel op Pinterest

Een mooi verhaal en een mooi aanzicht, want het is best bijzonder om een kudde schapen middenin een heideveld te zien grazen. Onmisbaar tijdens een bezoek aan de regio.

3. Beken en sprengen in het bos

Het landschap op dit deel van de Veluwe kenmerkt zich naast heuveltjes ook door de vele sprengen en beken. Beken zijn natuurlijke waterlopen, sprengen zijn door de mens aangelegd. De sprengen op de Veluwezoom vinden hun oorsprong ten tijde van de water- en papiermolens die in de omgeving in bedrijvigheid waren. De Vrijenbergerspreng is zo'n spreng, die aangelegd werd om het Apeldoorns Kanaal van water te voorzien voor de scheepvaart. (bron Natuurmonumenten). 

Veluwe spreng
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Loenense Waterval

In die Vrijenbergerspreng zijn watervalletjes aangelegd. De hoogste waterval van Nederland stroomt over aangelegde trappen met 15 meter naar beneden. Sommigen doen er lacherig over omdat het een kunstmatige waterval is, toch is dit een pittoresk en idyllisch plekje midden in het uitgestrekte bos.

Parallel aan de spreng waarin de Loenense waterval ligt, loopt een mooi fiets- en wandelpad. Je rijdt of wandelt een heel eind langs het water en passeert meerdere watervalletjes en het Nationaal Ereveld Loenen.

Loenense Waterval
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als je er met de auto heen wilt, kun je bijvoorbeeld parkeren bij Hotel de Vrijenberg of Europarcs Beekbergen.

5. Landgoederen en kastelen

De heuvels in de omgeving hebben al eeuwen een grote aantrekkingskracht op de mens. Niet gek dat tussen al het groen een heleboel landgoederen en kastelen verstopt zijn. Tijdens een bezoek is het leuk een kijkje te nemen bij een aantal landgoederen.

Landgoed Beekhuizen staat bijvoorbeeld in een stukje Veluwezoom dat wordt getypeerd door water. Dit landgoed is gebouwd in een schitterende omgeving met beken en sprengen. Andere landgoederen en kastelen op de Veluwezoom zijn Kasteel Rozendaal, Landgoed Heuven, Kasteel Middachten, Kasteel Biljoen en Hof te Dieren.

6. Wildkijkhut De Elsberg in Dieren

Kom je naar de Veluwezoom om dieren te spotten? Dan is observatiehut De Elsberg een must visit voor jou. Neem je verrekijker mee en stel je verdekt op in de hut op de heide terwijl je speurt naar wilde zwijnen, hooglanders en edelherten. Vooral in de schemer heb je kans om dieren te zien. Van half september tot half oktober heb je vanuit De Elsberg zicht op edelherten die zich voor de bronst verzamelen. 

Deel op Pinterest

7. Het Deelerwoud

Een voor velen onontdekt plekje is het Deelerwoud. Dit natuurgebied ligt verscholen tussen de Hoge Veluwe en de Veluwezoom en is het rijk van herten en reeën. 

Hertjes en Reeën Deelerwoud
© Naturescanner Monique Hovens
Deel op Pinterest

8. Hanzesteden en mooie dorpen

Wil je een dagje wat anders, maak dan een autorit langs historische steden en dorpjes in de omgeving. Op slechts 25 minuten vanaf Coldenhove ligt het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst. Wil je helemaal een authentiek gevoel ervaren, neem dan het pontje over de IJssel.

Bronkhorst lijkt wel een museumstadje, maar dat is het niet. De met riet bedekte boerderijen zijn allemaal bewoond De parkeerplaats bevindt zich buiten het dorp en je kunt dus alleen te voet slenteren door de straten met kinderkopjes. 

Bronkhorst
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Ook Hanzesteden Zutphen en Doesburg liggen langs de IJssel en zijn een stopje waard.

Activiteiten Veluwezoom

Genoeg te zien dus, maar wat is er te doen op de Veluwezoom? Wij zetten een aantal actieve uitjes op een rij.

1. Wandelen

Je kan je voorstellen dat de Veluwezoom met een oppervlak van 5000 vierkante meter genoeg opties biedt om te wandelen. Er is een uitgebreid netwerk aan paden opgezet voor ieder niveau en dit netwerk wordt elk jaar nog uitgebreid.

Zo vind je korte gezinsroutes die toegankelijk zijn voor rolstoelen en buggy’s maar ook uitdagendere langere routes over de heuvels en de heide. Welke route je ook loopt, je krijgt een goed beeld van de schitterende biotopen, dieren en landgoederen in het gebied. Lees meer over wandelen in de Veluwezoom.

2. Fietsen en mountainbiken

Fietsen in de regio is een feestje. Dankzij de vele fietspaden en knooppunten in en rond de Veluwezoom kan je de tocht zo intensief maken als je zelf wil. De vele hobbels en heuvels maken de rit extra leuk. Bekijk onze tips voor mooie fietsroutes op de Veluwezoom.

3. Met het gezin naar de Veluwezoom

De Veluwezoom biedt meer vermaak dan fietsen en wandelen. Je kunt een scala aan activiteiten ondernemen die leuk zijn voor de hele familie. Verken de Veluwezoom bijvoorbeeld per segway, e-scooter of e-mountainbike. Doe een gps-tocht, ga boogschieten of ga langlaufen! En vaak is gewoon een wandeling in het bos en wat creativiteit nog het allerleukste om jouw kind kennis te laten maken met onze mooie natuur!

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Handig

Tip. Wil je nog meer leuke plaatsen ontdekken, check dan ook de overige tips over mooiste plekken Gelderland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!