Ga naar content

Veluwezoom

Natuur in Nederland - Een on-Nederlands aanzien, zo kan je het landschap van Nationaal Park Veluwezoom wel omschrijven. Een heuvelachtig, glooiend landschap bezaaid met paarse heide wacht op jou. Dit schitterende stukje natuurschoon is onderdeel van de Veluwe. De Veluwezoom staat bekend om het reliëf, waardoor je telkens wordt verrast met mooi zicht over de omgeving.

Natuur Veluwezoom

Het onwerkelijk mooie landschap van de Veluwezoom wordt gekenmerkt door eindeloze heidevelden, uitgestrekte bossen, stuifzand, maar ook door landgoederen en kastelen. Je kan je voorstellen dat dit een bijzondere omgeving is om te gaan wandelen of fietsen. Ook als je voor wilde dieren komt ben je bij de Veluwezoom aan het juiste adres. Veel voorkomende diersoorten op de Veluwezoom zijn edelherten, reeën, vossen, wilde zwijnen, dassen en Schotse hooglanders. Een waar paradijs dus voor liefhebbers van mooie landschappen en wild.

Mooiste plekken Veluwezoom

Hoewel de hele Veluwezoom schitterend is, zijn er toch gebieden die je niet mag missen. Wat zijn de mooiste plekjes van de Veluwezoom?

De Posbank

Wellicht het mooiste plekje van de Veluwezoom is de Posbank. Deze heuvel met uitkijkpunt staat op 90 meter hoogte waardoor je schitterend uitzicht hebt over de Veluwe, het IJsseldal en de Achterhoek. Bij mooi weer kijk je tot aan Duitsland. Hoewel deze plek het hele jaar door adembenemend is, is het zeker een aanrader om het te bezoeken in augustus wanneer de heide paars gekleurd is. Je ziet dan een landschap dat je in Nederland niet voor mogelijkheid hield: een heuvelachtig landschap met paarse heide zorgt dat je je in een sprookje waant. Niet voor niets dat de Posbank ook wel een van de mooiste plekken in Nederland wordt genoemd.

Schaapskudde Rheden

De Veluwezoom is bedeeld met schitterende heidevlaktes die ieder jaar weer volop in bloei staan. Deze bloei heeft de Veluwezoom te danken aan de Rhedense Schaapskudde die al sinds 1963 in het gebied graast. De kudde zorgt door het grazen dat de heide blijft terugkeren en dat het ecosysteem in balans blijft, want bloeiende heide betekent ook terugkerende reptielen, vogels en insecten. Een mooi verhaal en een mooi aanzicht, want het is best bijzonder om een kudde schapen middenin een heideveld te zien grazen. Onmisbaar tijdens een bezoek aan de Veluwezoom.

Landgoederen en kastelen

De heuvels van de Veluwezoom hebben al eeuwen een grote aantrekkingskracht op de mens. Niet gek dat tussen al het groen een heleboel landgoederen en kastelen verstopt zijn. Tijdens een bezoek aan de Veluwezoom is het leuk een kijkje te nemen bij een aantal landgoederen. Landgoed Beekhuizen staat bijvoorbeeld in een stukje Veluwezoom dat wordt getypeerd door water. Dit landgoed is gebouwd in een schitterende omgeving met beken en sprengen. Andere landgoederen en kastelen op de Veluwezoom zijn Kasteel Rozendaal, Landgoed Heuven, Kasteel Middachten, Kasteel Biljoen en Hof te Dieren.

Wildkijkhut De Elsberg in Dieren

Kom je naar de Veluwezoom om dieren te spotten? Dan is observatiehut De Elsberg een must visit voor jou. Neem je verrekijker mee en stel je verdekt op in de hut op de heide terwijl je speurt naar wilde zwijnen, hooglanders en edelherten. Vooral in de schemer heb je kans om dieren te zien. Van half september tot half oktober heb je vanuit De Elsberg zicht op edelherten die zich voor de bronst verzamelen.

Activiteiten Veluwezoom

Genoeg te zien dus op de Veluwezoom, maar wat is er te doen? Wij zetten een aantal actieve uitjes op een rij.

Wandelen

Je kan je voorstellen dat de Veluwezoom met een oppervlak van 5000 vierkante meter genoeg opties biedt om te wandelen. Er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden opgezet voor ieder niveau en dit netwerk wordt nog altijd uitgebreid. Zo vind je korte gezinsroutes die toegankelijk zijn voor rolstoelen en buggy’s maar ook uitdagendere langere routes over de heuvels en de heide. Welke route je ook loopt, je krijgt een goed beeld van de schitterende landschappen, dieren en landgoederen in het gebied. Lees meer over wandelen in de Veluwezoom.

Fietsen op de Veluwezoom

Fietsen op de Veluwezoom is een feestje. Dankzij de vele fietspaden in en rond de Veluwezoom kan je de tocht zo intensief maken als je zelf wil. Enkele mooie fietsroutes zijn:

Fietsroute Posbank

Deze route is 46 kilometer lang. De gevarieerde route voert langs de Posbank, de heide, observatiepost Herikhuizen, maar ook langs de uiterwaarden van de IJssel en landgoederen. Een schitterende route die van alles een beetje meepakt. Perfect om een goed beeld te krijgen van de gevarieerde natuur in de Veluwezoom.

Fietsroute Kastelen en Landgoederen

De Veluwezoom is ook wel bekend als Gelders Arcadië vanwege de vele landgoederen en kastelen die in dit gebied te vinden zijn. Fiets met deze route langs een aantal van deze landgoederen zoals Kasteel Middachten, Kasteel Rosendael, Kasteel Doorwerth, Villa Sanoer en Huis Zypendaal. Wanneer je door de heuvels fietst en de landschappen in je opneemt, begrijp je wel waarom dit een aantrekkelijke plek is om je landhuis te vestigen. De route is 42 kilometer lang.

Fietsroute Watermolens

Gedurende de 40 kilometer lange tocht maak je kennis met de rol die water speelt in de Veluwezoom. Bezoek papierfabriek De Middelste Molen en bekijk bij de Loenense Waterval hoe korenmolens en papiermolens draaien. Deze route is ideaal voor mensen die de geschiedenis van het gebied willen combineren met het natuurschoon.

Natuurlijk zijn er nog veel meer routes op de fiets af te leggen door de Veluwezoom. De Zwerver biedt een handige fietskaart van de ANWB aan met allerlei routes door het gebied.

Mountainbiken Veluwezoom

De heuvelachtige landschappen van de Veluwezoom lenen zich uitstekend om te mountainbiken. Zie jij jezelf al scheuren over de heuvels, door het bos en langs de hei? Pak dan de mountainbikeroute op de Veluwezoom. Zwaar, maar erg mooi! Tussen de afdalingen, technische paden en pittige beklimmingen door geniet je namelijk van de flora en fauna van het gebied. Zo’n avontuurlijke route ga je niet snel meer vinden!

Met het gezin naar de Veluwezoom

De Veluwezoom biedt meer vermaak dan fietsen en wandelen. Je kunt een scala aan activiteiten ondernemen die leuk zijn voor de hele familie. Verken de Veluwezoom bijvoorbeeld per segway, e-scooter of e-mountainbike. Doe een gps-tocht, ga boogschieten of ga langlaufen!

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!