Ga naar content

Veluwezoom

Mooiste plekken Gelderland - Een on-Nederlands aanzien, zo kan je het landschap van Nationaal Park Veluwezoom wel omschrijven. Een heuvelachtig, glooiend landschap bezaaid met paarse heide wacht op jou. Dit schitterende stukje natuurschoon is onderdeel van de Veluwe. De Veluwezoom staat bekend om het reliëf, waardoor je telkens wordt verrast met mooi zicht over de omgeving.

Natuur Veluwezoom Nationaal Park

Het onwerkelijk mooie landschap van de Veluwezoom wordt gekenmerkt door eindeloze heidevelden, uitgestrekte bossen, stuifzand, maar ook door landgoederen en kastelen. Je kan je voorstellen dat dit een bijzondere omgeving is om te gaan wandelen of fietsen. Ook als je voor wilde dieren komt ben je bij de Veluwezoom aan het juiste adres. Veel voorkomende diersoorten op de Veluwezoom zijn edelherten, reeën, vossen, wilde zwijnen, dassen en Schotse hooglanders. Een waar paradijs dus voor liefhebbers van mooie landschappen en wild.

Mooiste plekken Veluwezoom

Hoewel het hele nationale park schitterend is, zijn er toch gebieden die je niet mag missen. Wat zijn de mooiste plekjes van de Veluwezoom?

1. De Posbank

Wellicht het mooiste plekje van de Veluwezoom is de Posbank. Deze heuvel met uitkijkpunt staat op 90 meter hoogte waardoor je schitterend uitzicht hebt over de Veluwe, het IJsseldal en de Achterhoek. Bij mooi weer kijk je tot aan Duitsland. Hoewel deze plek het hele jaar door adembenemend is, is het zeker een aanrader om het te bezoeken in augustus wanneer de heide paars gekleurd is. Je ziet dan een landschap dat je in Nederland niet voor mogelijkheid hield: een heuvelachtig landschap met paarse heide zorgt dat je je in een sprookje waant. Niet voor niets dat de Posbank als een van de mooiste heidegebieden in Nederland wordt gezien. 

mooiste plekken Veluwezoom
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

2. Schaapskudde Rheden

De Veluwezoom is bedeeld met schitterende heidevlaktes die ieder jaar weer volop in bloei staan. Deze bloei heeft de Veluwezoom te danken aan de Rhedense Schaapskudde die al sinds 1963 in het gebied graast. De kudde zorgt door het grazen dat de heide blijft terugkeren en dat het ecosysteem in balans blijft, want bloeiende heide betekent ook terugkerende reptielen, vogels en insecten. Een mooi verhaal en een mooi aanzicht, want het is best bijzonder om een kudde schapen middenin een heideveld te zien grazen. Onmisbaar tijdens een bezoek aan de Veluwezoom.

3. Landgoederen en kastelen

De heuvels van de Veluwezoom hebben al eeuwen een grote aantrekkingskracht op de mens. Niet gek dat tussen al het groen een heleboel landgoederen en kastelen verstopt zijn. Tijdens een bezoek aan de Veluwezoom is het leuk een kijkje te nemen bij een aantal landgoederen. Landgoed Beekhuizen staat bijvoorbeeld in een stukje Veluwezoom dat wordt getypeerd door water. Dit landgoed is gebouwd in een schitterende omgeving met beken en sprengen. Andere landgoederen en kastelen op de Veluwezoom zijn Kasteel Rozendaal, Landgoed Heuven, Kasteel Middachten, Kasteel Biljoen en Hof te Dieren.

4. Wildkijkhut De Elsberg in Dieren

Kom je naar de Veluwezoom om dieren te spotten? Dan is observatiehut De Elsberg een must visit voor jou. Neem je verrekijker mee en stel je verdekt op in de hut op de heide terwijl je speurt naar wilde zwijnen, hooglanders en edelherten. Vooral in de schemer heb je kans om dieren te zien. Van half september tot half oktober heb je vanuit De Elsberg zicht op edelherten die zich voor de bronst verzamelen. 

Deel op Pinterest

Activiteiten Veluwezoom

Genoeg te zien dus, maar wat is er te doen op de Veluwezoom? Wij zetten een aantal actieve uitjes op een rij.

1. Wandelen

Je kan je voorstellen dat de Veluwezoom met een oppervlak van 5000 vierkante meter genoeg opties biedt om te wandelen. Er is een uitgebreid netwerk aan wandelpaden opgezet voor ieder niveau en dit netwerk wordt nog altijd uitgebreid. Zo vind je korte gezinsroutes die toegankelijk zijn voor rolstoelen en buggy’s maar ook uitdagendere langere routes over de heuvels en de heide. Welke route je ook loopt, je krijgt een goed beeld van de schitterende landschappen, dieren en landgoederen in het gebied. Lees meer over wandelen in de Veluwezoom.

2. Fietsen en mountainbiken

Fietsen in dit gebied is een feestje. Dankzij de vele fietspaden en knooppunten in en rond de Veluwezoom kan je de tocht zo intensief maken als je zelf wil. Bekijk onze tips voor mooie fietsroutes op de Veluwezoom.

3. Met het gezin naar de Veluwezoom

De Veluwezoom biedt meer vermaak dan fietsen en wandelen. Je kunt een scala aan activiteiten ondernemen die leuk zijn voor de hele familie. Verken de Veluwezoom bijvoorbeeld per segway, e-scooter of e-mountainbike. Doe een gps-tocht, ga boogschieten of ga langlaufen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!