Ga naar content

Natuur in Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland. Dat betekent grote variatie aan flora en fauna. De natuur in Gelderland behoort dankzij de Veluwe voor velen tot de mooiste van Nederland. Uiteraard vertellen we je daar meer over, maar we laten je ook wat alternatieve bestemmingen en minder druk bezochte delen van de provincie zien. Maak kennis met enkele van de mooiste plekjes!

Vakantie in Gelderland

Op deze pagina geven we je een overzicht van bezienswaardigheden en leukste vakantietips voor een weekendje of weekje weg in Gelderland. Een leuk verblijf hoort daar natuurlijk ook bij. Bij onderstaande aanbieders vind je vast jouw ideale vakantiepark, vakantiehuis of hotel om te vertoeven in de natuur. 

Mooiste plekken Gelderland

Weet jij wat de mooiste natuurgebieden in Gelderland zijn? We nemen je mee van de Veluwe tot de Achterhoek en van de Betuwe tot de IJsselvallei. Verken deze mooie veelzijdige provincie met onze tips!

1. Veluwe

Oh zo bekend en oh zo mooi! Wij begrijpen dat je hét hoogtepunt niet wil overslaan tijdens een vakantie in Gelderland. Je kan weken vullen met alle prachtige natuurgebieden en leuke activiteiten op de Veluwe, dus overweeg ook eens langere tijd hier te verblijven. Dit kan in een van de bijzondere overnachtingen op de Veluwe. Ons kantoor staat op de Veluwe en dus hebben we genoeg tips voor mooie natuurgebieden, bekend én onbekend.

Welke gebieden zijn de moeite waard?

 • Hoge Veluwe NP - Bossen, heide, vennen, stuifzand en vele wilde dieren zoals het edelhert en wild zwijn. Zeer geliefd en daardoor ook vaak druk. Je hebt tickets nodig om het park te bezoeken.
 • Deelerwoud - Gratis alternatief voor de Hoge Veluwe, met veel wild maar zonder de mensen. In tegenstelling tot de Hoge Veluwe heeft het Deelerwoud geen openingstijden, je kan dus vroeg op pad om dieren te spotten.
 • Leuvenumse bossen - Voor ons een van de grootste verrassingen van de Veluwe, prachtig in de herfst! Door het bos loopt een schitterende beek die de kleurrijke bomen in de herfst perfect weerspiegelt. Misschien schiet er wel een ijsvogeltje voorbij?
Natuur in Gelderland
© Naturescanner
Deel op Pinterest
 • Speulderbos - Een van de mooiste bossen van Nederland. De kronkelende boomstammen laten het bos bijna dansen. In combinatie met de hoogteverschillen is dit werkelijk een bijzondere plek voor een boswandeling.
 • Kootwijkerzand - Uitgestrekte zandvlakte waar je eindeloos kan struinen. Kies je eigen pad! Wist je dat je hier naast edelherten, wilde zwijnen en damherten ook met geluk de Europese bizon kan spotten?
 • Wekeromse zand - Zandvlakte waar wij graag komen, vlakbij ons kantoor in Lunteren. Hier heb je kans om moeflons te spotten.
 • Planken Wambuis - Wild spotten in een prachtige omgeving van heidevelden, bossen, beukenlanen en zand. Wij spotten een wild zwijn, zo op het pad!
 • Veluwezoom NP - Bekend om de prachtige heidevelden zoals de Posbank. Het heuvelachtige landschap geeft je het idee ver van huis te zijn. Extra mooi in de bloeitijd van de heide van half augustus tot half september.
Nationale Parken in Gelderland
Deel op Pinterest

Meer tips krijg je op onze pagina over natuur op de Veluwe.

2. Achterhoek

Wat Gelderland zo leuk maakt is de variatie aan landschappen. De Achterhoek is totaal anders dan de Veluwe maar ook zo ontzettend fijn voor een rustgevend weekendje weg. Hier geniet je van de rust, de weidsheid van het landschap en de knusse dorpjes.

Mooiste plekken in Gelderland
Deel op Pinterest

De natuur wordt gekenmerkt door het coulisselandschap, rustig kabbelende beekjes, bossen en landgoederen. Het goede leven begint hier. Bekijk alle tips voor de leukste plekken in de Achterhoek.

3. Montferland

Heuvels in Nederland, die vind je alleen in Zuid-Limburg, toch? Fout! Ook in Gelderland kan je heerlijk wandelen door het heuvellandschap. Montferland ligt nog in de Achterhoek, maar we willen het toch even apart noemen omdat het voor Nederlandse begrippen zo uniek is. Rijd naar de grens van Gelderland en Duitsland en verwonder je over het unieke glooiende landschap in de streek. Zeker het Bergherbos is een favoriet. Hier wandel je door de bomen, over heuveltjes met telkens prachtige uitzichten over het heuvelland. De wandeling naar de 21 meter hoge uitkijktoren is zeker de moeite waard!

4. Betuwe

Welkom in de fruitstreek van Nederland, de Betuwe! Je vindt deze boeiende streek in het zuiden van Gelderland. Hier staat alles in het teken van fruit. Wanneer de bomen in het voorjaar in bloei staan trekken veel mensen naar de Betuwe voor een wandeling, fietstocht of picknick tussen de prachtige bloesem. Het is een van de beste bloesemlocaties in Nederland. Nadat de bloesem is uitgebloeid komt het fruit aan de bomen. Dat betekent pauze nemen van je fiets- of wandeltocht met vers geplukte kersen, appels en peren! 

Zoelen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar er is meer dan alleen fruit in de Betuwe. Je maakt prachtige wandel- en fietstochten langs de Waal, Nederrijn of de Lek, of je springt in je kano of op je sup en verkent de rivieren vanaf het water! Ook vind je in de Betuwe veel sporen van de geschiedenis in de vorm van kastelen, forten, landgoederen en molens. Landgoed Mariënwaard is bijvoorbeeld in alle seizoenen prachtig, ook met een laagje sneeuw erover. Bovendien is Fort Vuren een aanrader voor de liefhebbers van geschiedenis én bijzondere overnachtingen. Hier heb je namelijk de kans om te overnachten in het fort of te glampen aan de rivier.

5. Overasseltse en Hatertse Vennen

Wij bezochten dit vennengebied nabij Nijmegen tijdens een Naturescanner uitje en waren positief verrast. Het natuurpark is bezaaid met vennetjes en rivierduinen en daartussen prachtige heidevelden. Wij waren er in de herfst toen de bomen in vuur en vlam stonden en de enorme paddenstoelen uit de grond kwamen. 

Mooiste plekjes Gelderland
Deel op Pinterest

Maar ook in andere seizoenen is het een feest om hier te wandelen. In de zomer zie je vele insecten zoals libellen en in de nazomer staat de heide in bloei. 's Winters wandel (of schaats!) je dan weer door een bevroren winterwonderland. Kies een van de twee wandelroutes en verken het gebied. Dit is trouwens pas een van de mooie natuurgebieden bij Nijmegen in de buurt. Lees ook onze andere tips.

6. IJsselvallei

De IJssel loopt als een ader door Gelderland heen. De Gelderse IJsselvallei loopt grofweg van Hattem tot Arnhem. Aan de oevers van de rivier liggen de mooiste natuurgebieden, knusse dorpjes en mooie steden. Een wandeling of fietstocht maken langs de rivier is dan ook een van de must do's in de provincie. Bovendien is het er op de warme dagen lekker vertoeven aan het water. 

Natuur in Gelderland
Deel op Pinterest

Door het droogvallen en overstromen van de uiterwaarden is het landschap in de IJsselvallei ontzettend dynamisch. Dit trekt veel leven aan! Houd je ogen open voor de kwartelkoning, lepelaar, rietgors en slechtvalk. In de zomer staan de weides vol met kleurrijke bloemen, wat weer insecten aantrekt. De rood-witte koeien zorgen ervoor dat het grasland keurig op maat blijft. De IJsselvallei leeft, bezoek hem zelf!

7. Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer behoort officieel tot de Utrechtse Heuvelrug, maar dat is niet helemaal eerlijk. De helft van dit vogelrijke gebied ligt namelijk in Gelderland! De Blauwe Kamer is een groene oase die gekenmerkt wordt door water, vogels en bloemen. De voornaamste trekpleister zijn dan ook de vogels. Misschien spot jij vanaf de uitkijktoren wel een lepelaar, ijsvogel of visarend? 

Dieren spotten Gelderland
Deel op Pinterest

Daarnaast grazen Galloway runderen en konikpaarden vrij rond om het gebied te onderhouden en je hebt kans om bevers en vossen te spotten. De Blauwe Kamer is ook erg leuk in combinatie met een bezoek aan Rhenen (20 min fietsen).

8. Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland

Nog zo'n vogelrijk gebied op de grens met Utrecht, de bijzondere polder van Arkemheen. Hier kom je naartoe om in alle rust de vogels te horen kwetteren, fluiten en kwaken. Boeren slaan hier de handen ineen met natuurorganisaties en vrijwilligers om te zorgen dat hun land aantrekkelijk is voor vogels. Zo hebben zij speciale voedselplassen aangelegd en maaien ze in de broedtijd om de nesten heen of stellen ze dit uit. 

Vogels kijken Gelderland
Deel op Pinterest

De resultaten mogen er zijn! Het goede beheer van deze polder trekt ontzettend veel vogels aan waardoor het voor de vogelaar een feest is hier door de verrekijker te turen. In het voorjaar zie je met geluk de jonge weidevogels op avontuur gaan terwijl je in de winter grote groepen steltlopers, ganzen en eenden spot. Enkele gave soorten die je met geluk ziet zijn de zeearend, roerdomp, koekoek, kemphaan, steenuil en blauwborst.

9. Mooie steden en dorpen

Natuur combineren met cultuur, dat is heel goed mogelijk in Gelderland. We raden het je zelfs aan want dankzij Hanzesteden zoals Doesburg, Elburg en Zutphen, studentenstad Nijmegen en prachtige plaatsen op de Veluwe zoals Apeldoorn, Ermelo en Otterlo valt er genoeg te beleven. Psst geheime tip: ons kantoor staat in het bosrijke Lunteren. Een rustig dorp met prachtige plekken om te ontdekken. Sla de natuur in Lunteren daarom niet over tijdens jouw vakantie.

Leuke plaatsen Gelderland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen in Gelderland

Al wandelend het Gelderse landschap verkennen is ontzettend leuk. Je kan kiezen voor een korte rondwandeling of dagwandeling maar ook voor meerdaagse tochten waarbij je echt de focus legt op slow travel. Zie het landschap langzaam veranderen.

Fietsen in Gelderland

Misschien ben je wel een fietsfan, ook dan kan je uit de voeten! Vanuit het zadel is Gelderland ook prachtig. Voordeel is dat je meer kilometers kan afleggen en dus meer kan zien van het prachtige landschap. Wat denk je van onderstaande fietsroutes?

 • Ga heerlijk fietsen op de Veluwe. Ontdek de bossen, stuifzandvlaktes en wilde dieren uit het zadel.
 • Fietsroute Winterswijk (45 km). Lekker trappen door het coulisselandschap van de Achterhoek. 
 • Fietsroute tussen de bloesem (47 km). Neemt je mee door de (bloeiende) boomgaarden van de Betuwe maar ook langs interessante stadjes zoals Culemborg, Buren en Beesd.
 • Langs Rijn en IJssel (52 km). Prachtige route langs de rivieren. Neem de tijd om even af te stappen bij de vele kastelen en landgoederen onderweg.
 • Fietsroute rond Radio Kootwijk (55 km). Met prachtige highlights onderweg zoals het Kootwijkerzand, boswachterij Speulderbos en de Hoog Buurlose Heide. 
Fietsen in Gelderland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Langeafstandsroutes
Ook op de fiets heb je de mogelijkheid meerdere dagen onderweg te zijn in Gelderland. Dankzij het fietsknooppuntennetwerk in Gelderland kan je eenvoudig helemaal je eigen weg kiezen. Stel je eigen LAW samen langs de Hanzesteden, over de Veluwe, door de Achterhoek of langs de IJssel. En wist je dat je het Pieterpad ook kan fietsen?

Bijzonder overnachten

Als het goed is weet je nu waar jouw Gelderland reis naartoe gaat. Maar waar slaap je dan? Zoek een leuke accommodatie voordat je vertrekt! Kijk eens bij onze bijzondere overnachtingen in Gelderland. Hier vind je alles van kasteelhotels tot tiny houses, boomhutten en glampings. Hieronder alvast enkele gave overnachtingen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!