Ga naar content

Planken Wambuis

Natuur bij Ede - Planken Wambuis is eigendom van Natuurmonumenten en nodigt uit tot een heerlijk dagje in de natuur. Tijdens het wandelen op de Planken Wambuis heb je veel kans op het zien van wilde dieren, zoals reeën en wilde zwijnen. Bekijk onze tips voor een rondwandeling langs mooie plekjes of een tocht naar de Mossel en het Mosselse Zand.

Natuurschoon en weidse vergezichten

Planken Wambuis ligt in het zuidelijke deel van de Veluwe. Op de weg tussen Arnhem en Ede, de Verlengde Arnhemseweg (N224), wijzen waarschuwingsborden de automobilist op overstekend wild. De kans om hier bij schemertijd een overstekend hert of zwijn te zien is namelijk erg groot. Voorzichtig rijden is dus de boodschap.

Mosselse Zand
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Nog beter is het om te parkeren tegenover het gelijknamige Restaurant Planken Wambuis en de mooie natuur te voet te verkennen. Het gebied is vanaf verschillende toegangswegen bereikbaar met auto of fiets. Verblijf je bij een van de vakantieparken in Otterlo, dan kan je daarvandaan wandelen naar Planken Wambuis.

Natuur Planken Wambuis

Wat is er te zien en hoe is de natuur bij Planken Wambuis? Het landschap biedt een afwisseling van heide, stuifzand, bos en weiden. Grote grazers zijn nodig om de variatie in het landschap te behouden. Want dit is ook belangrijk voor de kleinere soorten die hier voorkomen.

Voor de mens zijn er tal van mogelijkheden om van de natuur te genieten. Verschillende routes voor ruiters, fietsers en wandelaars doorkruisen het gebied. Je kunt zelf een route bepalen of een van de uitgezette routes volgen. De bezienswaardigheden van Planken Wambuis op een rij:

1. Heide

Absoluut kenmerkend zijn de enorme heidevelden die zich hier uitstrekken. Bezoek je het gebied eind augustus, begin september, dan kleurt het natuurgebied volledig paars.

Heide Planken Wambuis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Bossen en beukenlanen

Een ander typisch beeld van Planken Wambuis zijn de statige beukenlanen die de verschillende plekken met elkaar verbinden.  Vooral in het zuidelijke deel rond de Puthei en Oud-Reemsterhei liggen prachtige lanen met oude beuken.
Wanneer je het gebied vanaf Otterlo betreedt kan je wandelen in het Otterlose Buurtbos en het Roekelse Bos. 

Beuken Planken Wambuis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Wilde dieren

Planken Wambuis is een van de beste plekken op de Veluwe om wilde dieren te zien. Edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen en dassen laten zich geregeld vastleggen op foto. Op de heide en weilanden grazen uitgezette runderen en paarden. Samen met edelherten zorgen deze voor variatie. De wroetende zwijnen, schapen en wilde pony's voorkomen dat bepaalde gebieden dichtgroeien met bos.

Zwijn bij Planken Wambuis
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Anderzijds is verjonging van het bos op sommige plekken juist weer een wens en daarom heeft Natuurmonumenten recent nog nieuwe wildrasters aangebracht, op plaatsen waar men de jonge bomen juist een kans wil bieden om te groeien.

Het leefgebied voor de dieren bij Planken Wambuis is helaas vrij beperkt. Daarom is de organisatie ook druk in de weer met het aanleggen van verbindingswegen en ecoducten, waarbij ze zich kunnen verspreiden naar de Hoge Veluwe, Wolfheze en de uiterwaarden van de Rijn.

Naast de Nederlandse Big Five komen er in het natuurpark ook veel vogels voor. De veldleeuwerik is een graag geziene gast, die vanuit de lucht het territorium in de gaten houdt. 

4. Wildwal bij Reemsterveld

Nabij het Reemsterveld werd recentelijk een nieuwe wildwal gebouwd. Met onze zoon gaan we hier geregeld kijken of we een zwijntje of reeën zien voorbijkomen. 

Wildwal bij Reemsterveld
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Mosselse Veld

Op het Mosselse veld grazen uitgezette New Forest pony's en Spaanse Sayagueasa runderen. Neem plaats bij het Uitzichtpunt Valenberg en fotografeer de grazende dieren. Met een beetje geluk verschijnt ook een wild zwijn, een ree of edelhert voor de lens! 

6. Boerderij Mossel

De boerderij en theeschenkerij Mossel vormt een welkome pauzeplek tijdens een wandeling of fietstocht bij de Mossel en de Planken Wambuis. Op het terras is het genieten van een heerlijk pilsje of een kopje koffie. De oorspronkelijke schaapskooi was meer dan honderd jaar oud, maar is helaas in 2016 afgebrand. Daarna is deze weer opgebouwd. 

Theeschenkerij de Mossel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Overnachten op de Mossel? Dat kan hier. De boerderij fungeert als groepsaccommodatie voor groepen tot 28 personen. Daarnaast is er een Pipowagen waar je met 4 personen in kunt slapen. Lees meer over overnachtingen op de site van Boerderij de Mossel.

7. Mosselse Zand

Dicht bij Otterlo ligt het Mosselse Zand, een weidse zandverstuiving. Kinderen kunnen hier naar hartenlust rondrennen terwijl volwassenen de broedende nachtzwaluwen, boomleeuweriken, tapuiten en duinpiepers spotten.

Mosselse Zand
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Speelnatuur van OERRR

Wanneer je met kinderen gaat wandelen bij Planken Wambuis, vertrek dan vanaf de Noordkant van het gebied. Bij vakantiepark de Wije Werelt is een leuke binnenspeeltuin. Maar nog leuker is de natuurspeelplek in open lucht aan de andere kant van de weg. Hier kunnen ze zich lekker uitleven met de waterpomp, boomhutten en klauterbomen!

Parkeren Planken Wambuis

Waar parkeren? Je kunt je auto kwijt bij Restaurant Planken Wambuis, aan de overzijde van de weg is er een speciale parkeergelegenheid voor wandelaars. Het kan aan beide zijden van de N224 - Verlengde Arnhemseweg, maar als je bij het restaurant gaat staan is het wel netjes om daar ook een hapje te eten.

Er zijn ook verschillende parkeerplaatsen langs de Harderwijkerweg (N310). Bij EuroParcs Resort de Wije Werelt, net onder Otterlo, is een grote parkeerruimte aanwezig.

Wandelen Planken Wambuis

Er lopen verschillende wandelroutes door het gebied, maar je kunt ook makkelijk zelf een route uitstippelen.

- Vanaf Restaurant Planken Wambuis naar de Mossel. Wandel je vanaf de N224 alsmaar rechtdoor, dan kom je langs bossen en heide, uitzichtpunt voorbij het Mosselse Veld en Theeschenkerij en Boerderij de Mossel. Loop je nog verder noordwaarts, dan kom je bij het Mosselse Zand.
- Vanaf De Wije Werelt naar het zuiden.
- Gele route vanaf Restaurant Planken Wambuis. Vanaf de overzijde van de weg begint een rondwandeling rond de Oud Reemsterhei. 8 km goed bewegwijzerd pad met gele stip.
Blauwe route vanaf de Parkeerplaats Oud Reemst (ook 8 km) voert een bijna gelijkaardig pad een rondje langs heide en bossen.

Nog meer tips? Lees meer over wandelen op de Veluwe.

Fietsen Planken Wambuis

Zowel vlakke paden voor recreatieve fietsers als uitdagende mountainbike paden doorkruisen het gebied. Met de fiets kan je langere afstanden overbruggen en dan is een rondje Veluwe vanaf Otterlo of vanaf Hoenderloo bijvoorbeeld een leuke optie. Op de betreffende pagina's geven we tips voor overnachtingen in deze dorpen op de Veluwe.

Fietsen Planken Wambuis
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!