Ga naar content

Natuur bij Otterlo

Veluwe - Voor veel toeristen is Otterlo, een gezellig dorp aan de rand van Nederland's bekendste natuurgebied en vormt het de uitvalsbasis van de Veluwe. Wandelen en fietsen staan hier op het programma van de dag, want aan natuur is er geen gebrek. En in de avond is het goed vertoeven in een van de gezellige restaurants en hotels.

Mooiste plekken bij Otterlo

Ons kantoor ligt op ca. 20 minuten van Otterlo en dit is dus bekend terrein voor ons. Toch blijft het veelzijdige landschap en de diversiteit aan grote en kleinere natuurparken ons steeds weer verbazen. Hoe is de natuur bij Otterlo? Wat is er te zien en te doen in de omgeving? Graag delen we onze tips voor mooie plekjes om te verkennen tijdens een weekend of langere vakantie in Otterlo, de bezienswaardigheden en activiteiten. En natuurlijk geven ook tips voor bijzondere overnachtingen!

1. Hoge Veluwe

Wanneer je een weekend of langer in Otterlo verblijft, dan kan een bezoek aan het alom bekende natuurpark niet ontbreken. De Hoge Veluwe biedt een brede waaier aan activiteiten. Ga wandelen over de vele paden en waan jezelf even in de savanne van Afrika. Neem deel aan een excursie met gids en leer alles over dier en plant.

Even genoeg van natuur, snuif dan cultuur en bezoek het Kröller-Müller Museum. Het Museum herbergt bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Van Gogh. Ook andere beroemde kunstenaars, zoals Pablo Picasso en Piet Mondriaan zijn vertegenwoordigd met enkele van hun bekende werken. Daarnaast heeft het Museum een gigantische beeldentuin met 160 sculpturen, wat erg leuk is voor kinderen.

Ook in het Museonder kunnen de kleinsten hun geluk niet op en leren ze alles over natuur en dieren in de buurt van Otterlo. Tijdens een bezoek aan het nationale park kan je gebruik maken van de witte leenfietsen die verspreid door het park staan.

Van tevoren reserveren? Kijk dan voor tickets met gratis annuleringsopties op Tiqets.nl.

Meer leuke slaapplekken in de omgeving van Otterlo:

2. Kootwijkerzand

Otterlo en Hoenderloo zijn met elkaar verbonden door de N304. Hier stopt officieel het nationale park van de Hoge Veluwe. Maar denk niet dat de mooie natuur hier ophoudt. Neem zeker de tijd om het Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van Europa, te verkennen. Bij het aanzicht van dit soort bezienswaardigheden in Radio Kootwijk lijkt het even of je in een ander tijdperk bent beland.

3. Wekeromse Zand

Minder bekend dan het Kootwijkerzand is een ander stuifgebied in de buurt van Otterlo. Het Wekeromse Zand, bij het gelijknamige dorp, is een klein, maar prachtig natuurgebied met zandverstuiving, glooiende duinen en sparrenbossen. Neem picknickmand en - kleed mee, want het is hier heerlijk rustig zitten. En kinderen kunnen zich uren vermaken in het zand. In de omgeving werden grafheuvels en restanten van vroege nederzettingen gevonden. 

© Naturescanner

4. Ginkelse Hei

Verder naar het zuiden, in de buurt van Ede, ligt het natuurgebied Ginkelse Heide. Prachtig gebied om te wandelen, vooral als de heide paars kleurt in augustus. Plan even tijd in om het natuurcentrum te bezoeken. Hier kun je ook een wildsafari op de Veluwe doen, waarbij je met de boswachter vanuit een wildkansel kijkt of je edelherten of everzwijnen kunt zien. 

© Naturescanner

5. De Mossel en Planken Wambuis

Tussen Otterlo en Ede ligt de Mossel, een landbouwenclave op de Veluwe, waar je prachtig kunt fietsen en wandelen. Boerderij Mossel biedt de mogelijkheid om thee of iets fris te drinken en je kan hier ook overnachten in een trekkershut. Het ligt op het gebied van Planken Wambuis. Het is een van mijn favoriete plekken om wild te spotten in de vroege uurtjes of avondschemering; je ziet hier met regelmaat reeën en wilde zwijnen, met veel geluk een edelhert!

Vanaf camping de Wije Werelt is er een leuke tocht in het Otterlose Buurtbos opgezet voor kinderen. Het begint bij een OERRR natuurspeeltuin, waarna de kids allerhande opdrachten in de natuur kunnen doen. Ook voor mensen zonder kind zijn hier leuke wandelroutes. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!