Ga naar content

Natuur bij Otterlo

Veluwe - Voor veel toeristen is Otterlo een gezellig dorp aan de rand van Nederland's bekendste natuurgebied en vormt het de uitvalsbasis van de Veluwe. Wandelen en fietsen staan hier op het programma van de dag, want aan natuur is er geen gebrek. En in de avond is het goed vertoeven in een van de gezellige restaurants en hotels.

Mooiste plekken bij Otterlo

Ons kantoor ligt op ca. 20 minuten van Otterlo en dit is dus bekend terrein voor ons. Toch blijft het veelzijdige landschap en de diversiteit aan grote en kleinere natuurparken ons steeds weer verbazen. Hoe is de natuur bij Otterlo? Wat is er te zien en te doen in de omgeving? Graag delen we onze tips voor mooie plekjes om te verkennen tijdens een weekend of langere vakantie in Otterlo, de bezienswaardigheden en activiteiten. En natuurlijk geven ook tips voor bijzondere overnachtingen!

1. Hoge Veluwe

Wanneer je een weekendje in Otterlo verblijft of voor langere tijd op vakantie bent in de omgeving, dan kan een bezoek aan het alom bekende natuurpark niet ontbreken. De Hoge Veluwe biedt een brede waaier aan activiteiten. Ga wandelen over de vele paden en waan jezelf even in de savanne van Afrika. Neem deel aan een excursie met gids en leer alles over dier en plant.

Deel op Pinterest

Even genoeg van natuur, snuif dan cultuur en bezoek het Kröller-Müller Museum. Het Museum herbergt bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Van Gogh. Ook andere beroemde kunstenaars, zoals Pablo Picasso en Piet Mondriaan zijn vertegenwoordigd met enkele van hun bekende werken. Daarnaast heeft het Museum een gigantische beeldentuin met 160 sculpturen, wat erg leuk is voor kinderen.

Ook in het Museonder kunnen de kleinsten hun geluk niet op en leren ze alles over natuur en dieren in de buurt van Otterlo. Tijdens een bezoek aan het nationale park kan je gebruik maken van de witte leenfietsen die verspreid door het park staan.

Van tevoren reserveren? Kijk dan voor tickets met gratis annuleringsopties op Tiqets.nl.

Meer leuke slaapplekken in de omgeving van Otterlo:

2. Kootwijkerzand

Otterlo en Hoenderloo zijn met elkaar verbonden door de N304. Hier stopt officieel het nationale park van de Hoge Veluwe. Maar denk niet dat de mooie natuur hier ophoudt. Neem zeker de tijd om het Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van Europa, te verkennen. Bij het aanzicht van dit soort bezienswaardigheden in Radio Kootwijk lijkt het even of je in een ander tijdperk bent beland.

Deel op Pinterest

3. Otterlose Bos

Vanaf de parkeerplaats op de kruising van de Weversteeg en Onderlangs, tegenover Carnegie Cottage, kan je een prachtige en zeer afwisselende wandelroute volgen. Volg de rode markering en wandel over heidegebied, door bossen en over stuwwallen.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Door de hoogteverschillen wandel je dan weer over hellende paden, dan weer tussen de wallen in, door het Otterlose Bos. Je kunt het verder verlengen naar het Mosselse zand - een prachtige zandverstuiving - en zelfs helemaal tot bij Planken Wambuis, zie meer hieronder. 

4. Mosselse Zand

Minder bekend en minder groot dan het Wekeromse Zand, maar ook hier is het heerlijk om rond te dwalen op de zandverstuiving. Het Mosselse Zand ligt net onder Europarcs De Wije Werelt, met het Oerrr bos voor de kleinsten. Een wat langere wandeling voert vanaf de parkeerplaats langs Onderlangs, en ook vanaf Planken Wambuis is de verstuiving toegankelijk. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf camping de Wije Werelt is er een leuke tocht in het Otterlose Buurtbos opgezet voor kinderen. Het begint bij een OERRR natuurspeeltuin, waarna de kids allerhande opdrachten in de natuur kunnen doen. Ook voor mensen zonder kind zijn hier leuke wandelroutes.

5. Wekeromse Zand

Minder bekend dan het Kootwijkerzand is een ander stuifgebied in de buurt van Otterlo. Het Wekeromse Zand, bij het gelijknamige dorp, is een klein, maar prachtig natuurgebied met zandverstuiving, glooiende duinen en sparrenbossen. Neem picknickmand en - kleed mee, want het is hier heerlijk rustig zitten.

Wekeromse Zand
Deel op Pinterest

En kinderen kunnen zich uren vermaken in het zand. In de omgeving werden grafheuvels en restanten van vroege nederzettingen gevonden. 

6. Ginkelse Hei

Verder naar het zuiden, in de buurt van Ede, ligt het natuurgebied Ginkelse Heide. Prachtig gebied om te wandelen, vooral als de heide paars kleurt in augustus. Plan even tijd in om het natuurcentrum te bezoeken. Hier kun je ook een wildsafari op de Veluwe doen, waarbij je met de boswachter vanuit een wildkansel kijkt of je edelherten of everzwijnen kunt zien. 

Ginkelse Hei
Deel op Pinterest

7. Planken Wambuis

Tussen Otterlo en Ede ligt de Mossel, een landbouwenclave op de Veluwe, en het hierboven benoemde Mosselse Zand. Het is hier heerlijk om te fietsen en te wandelen. Boerderij Mossel biedt de mogelijkheid om thee of iets fris te drinken en je kan hier ook overnachten in een trekkershut. Het ligt op het gebied van Planken Wambuis. Dit is ook bereikbaar vanaf de grote weg tussen Arnhem en Ede, maar je kan dus ook helemaal wandelen vanaf Otterlo.

© naturescanner
Deel op Pinterest

Het is een van mijn favoriete plekken om wild te spotten in de vroege uurtjes of avondschemering; je ziet hier met regelmaat reeën en wilde zwijnen, met veel geluk een edelhert!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!