Ga naar content

Hoge Veluwe

Natuurgebieden in Gelderland - Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een van de grootste en mooiste natuurgebieden in Nederland, met ruim 5400 hectare bossen, grasvelden, heide, vennen en stuifzand. Vanuit verschillende dorpen rond het natuurgebied kan je de omgeving verkennen; Otterlo, Lunteren, Apeldoorn, Ede of Kootwijk bijvoorbeeld.

Nationaal Park Hoge Veluwe

Dankzij de centrale ligging is het nationaal park dé plek in Nederland om een dagje of weekendje uit te waaien in de natuur. Wat zijn de mooiste plekken? Hieronder geven we een overzicht van mooie plekjes om te zien. In het hele park zijn routes uitgestippeld, die vooral populair zijn om te fietsen en te mountainbiken.

Nationaal Park Hoge Veluwe
Deel op Pinterest

Fietsen op de Hoge Veluwe is erg leuk, omdat het park gratis witte leenfietsen beschikbaar stelt om van het ene naar het andere punt te rijden. Hou wel rekening met een entreekaartje voor het park, dat is niet gratis.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Hoe is het landschap op de Hoge Veluwe en wat zijn de mooiste plekken om te ontdekken? Er is altijd wat te doen en te beleven op de Veluwe. Er worden tal van activiteiten en excursies met gids georganiseerd en je kan er natuurlijk ook altijd terecht om te fietsen en te wandelen op eigen houtje. Kinderen kunnen zich van harte vermaken in de natuur; klimmen in bomen en heerlijk stoeien op de zandduinen.

1. Ingangen Hoge Veluwe

Het nationaal park heeft 3 ingangen en dat kan bepalend zijn voor het uitzoeken van een overnachting bij de Hoge Veluwe. De drukst bezochte entree bevindt zich bij Otterlo, in het westen van het park. Het adres is Houtkampweg 9 in Otterlo. Op dezelfde hoogte, maar dan in het oosten, ligt de entree bij Hoenderloo. Het adres is Houtkampweg 13 in Hoenderloo. In dit dorp vind je veel toeristische faciliteiten en verscheidene campings en vakantieparken. Meer naar het zuiden ligt de entree van Schaarsbergen, aan de Koningsweg 17.

2. Natuur Hoge Veluwe

Nederland's bekendste nationale park kent een grote diversiteit aan dieren en planten. Het landschap kan grofweg ingedeeld worden in:
- Stuifzand
- Grasvlakten en heidevelden
- Bossen: loofbossen en naaldbomen.

Natuur Hoge Veluwe
Deel op Pinterest

De bekendste bomen in het gebied zijn de vliegdennen. Deze alleenstaande dennen zijn door blootstelling aan de wind vooral in de breedte gegroeid: hun aparte vorm is dan ook een geliefd object om te fotograferen. Daarnaast herbergt het Hoge Veluwe park zeldzame planten, zoals het gentiaanblauwtje en de kleine schorseneer.

Op de uitgestrekte stuifzandvlakte waan je je heel even in een ver land: de begroeiing is er schaars en in het zand zie je pootafdrukken van allerlei diersoorten.

De heide bestaat uit natte hei en droge hei. Een bekend gebied is het Deelense Veld.

3. Dieren Hoge Veluwe

Vanaf observatieposten zijn, vooral rond ochtend- en avondschemering, de Grote Vier te zien: edelherten, wilde zwijnen, reeën en moeflons. Helaas gaat het park pas rond 9 uur open voor het grote publiek, al worden er wel excursies georganiseerd om de dieren ook in de ochtend te observeren.

Dieren Hoge Veluwe
Deel op Pinterest

Kies je ervoor om in de avond wild te spotten, neem dan tijdig plaats bij een van de wildobservatieposten, het kan behoorlijk druk zijn. Lees meer over edelherten op de Hoge Veluwe. In het park komen ook andere dieren voor, zoals heikikkers, vossen, ringslangen, boommarters en dassen. Ca. 100 vogelsoorten kunnen geobserveerd worden.

4. Museonder

In het Museonder kunnen kinderen en volwassenen een kijkje nemen in een museum over de ondergrondse wereld. Stap zeker ook even het winkeltje binnen; hier zijn mooie natuurboeken en knuffels te koop.

5. Kröller-Müller Museum

Midden in het park van de Hoge Veluwe staat het indrukwekkende Kröller-Müller, met vele mooie moderne kunstobjecten: schilderijen van onder meer Van Gogh, Ensor, Mondriaan, Monet, Picasso, Toorop en meer. De Beeldentuin laat je kennismaken met prachtige buitenkunst. Kinderen en volwassen vermaken zich graag op het kunstwerk "Jardin d'émail" van Jean Dubuffet.

6. Fietsroutes Hoge Veluwe

Vanaf de ingang bij Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen kun je gebruik maken van witte fietsen om de Hoge Veluwe te verkennen. Het gebruik van de fietsen is inbegrepen in de entreeprijs van het nationaal park en je hoeft dus niks extra te betalen om gebruik te maken van deze fietsen. 

Aanrader: huur eens een tandem! Met zijn tweeën fiets je nog veel sneller van de ene naar de andere plek en het is lachen geblazen om dit een keer te doen. Reserveer op drukke dagen wel van tevoren. Voor deze fietsen betaal je wel wat extra. Rondom de Hoge Veluwe zijn nog veel andere fietsroutes waarvoor je geen entree hoeft te betalen.

7. Jachthuis Sint Hubertus

Breng tevens een bezoek aan het Jachthuis Sint Hubertus, een gebouw dat in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller gebouwd werd door Berlage en enkele andere kunstenaars. 

Highlights Hoge Veluwe
Deel op Pinterest

8. Excursies Hoge Veluwe

Naast de vele fiets- en wandelroutes die je op eigen houtje kunt verkennen, worden er in alle seizoenen van het jaar tal van georganiseerde activiteiten en excursies aangeboden in en bij het bezoekerscentrum van de Hoge Veluwe (in het centrum van het park).

Wandelingen voor jong en oud, educatieve activiteiten, zoals films en tentoonstellingen, maar ook actieve sportevenementen en GPS-tochten. Tijdens de vakanties en in het weekend worden er leuke tours voor kinderen georganiseerd. Klik hier voor een volledig overzicht van activiteiten op de Hoge Veluwe en lees meer over wandelen Hoge Veluwe.

Wie actief wil genieten van de Hoge Veluwe in al haar facetten; wandelen, fietsen, cultuur snuiven in de musea en vroeg opstaan om wilde dieren te zien, kan best een weekendje Hoge Veluwe boeken, er is genoeg te doen!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!