Ga naar content

Hoge Veluwe

Natuur in Nederland - Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een van de grootste en mooiste natuurgebieden in Nederland, met ruim 5400 hectare bossen, grasvelden, heide, vennen en stuifzand.

De Hoge Veluwe

Dankzij de centrale ligging is het nationaal park de Hoge Veluwe dé plek in Nederland om een dagje of weekendje uit te waaien in de natuur. In het hele park zijn routes uitgestippeld, die vooral populair zijn bij de vele fietsers en mountainbikers. Fietsen op de Hoge Veluwe is bijzonder leuk, want er zijn ook gratis witte leenfietsen beschikbaar om van het ene naar het andere punt te rijden. Hou wel rekening met een entreekaartje voor het park.

Natuur

Hoe is de natuur op de Hoge Veluwe en wat zijn de mooiste plekken om te ontdekken? Nederland's bekendste nationaal park kent een grote diversiteit aan dieren en planten. Grasvlakten, stuifzand en heidevelden wisselen af met loofbossen en naaldbomen. De bekendste bomen in het gebied zijn de vliegdennen. Deze alleenstaande dennen zijn door blootstelling aan de wind vooral in de breedte gegroeid: hun aparte vorm is dan ook een geliefd object om te fotograferen. Daarnaast herbergt het Hoge Veluwe park zeldzame planten, zoals het gentiaanblauwtje en de kleine schorseneer. Op de uitgestrekte stuifzandvlakte waan je je heel even in een ver land: de begroeiing is er schaars en in het zand zie je pootafdrukken van allerlei diersoorten.

Dieren Hoge Veluwe

Welke dieren leven er op de Hoge Veluwe? Vanaf observatieposten zijn er, vooral rond ochtend- en avondschemering, edelherten, wilde zwijnen en moeflons te zien. Helaas gaat het park pas rond 9 uur open voor het grote publiek, al worden er wel excursies georganiseerd om de dieren ook in de ochtend te observeren. In het gebied leven ook tapuiten, heikikkers, ringslangen, boommarters en dassen.

Activiteiten Hoge Veluwe

Er is altijd wat te doen en te beleven op de Hoge Veluwe. Er worden tal van activiteiten en excursies georganiseerd en je kan er natuurlijk ook altijd terecht om te fietsen en te wandelen. Kinderen kunnen zich van harte vermaken in de natuur; klimmen in bomen en heerlijk stoeien op de zandduinen.

1. Fietsen Hoge Veluwe

Vanaf de ingang bij Otterlo, Hoenderlo en Schaarsbergen kun je gebruik maken van witte fietsen om de Hoge Veluwe te verkennen. Het gebruik van de fietsen is inbegrepen in de entreeprijs van het nationaal park. Wat ook leuk is: een tandem huren! Met zijn tweeën fiets je nog veel sneller van de ene naar de andere plek. Reserveer op drukke dagen wel van tevoren.

2. Museonder

In het Museonder kunnen kinderen en volwassenen een kijkje nemen in een museum over de ondergrondse wereld. Stap zeker ook even het winkeltje bij het Museonder binnen; hier zijn mooie natuurboeken en knuffels te koop.

3. Kröller-Müller Museum

Midden in het park van de Hoge Veluwe staat het indrukwekkende Kröller-Müller, met vele mooie moderne kunstobjecten: schilderijen van onder meer Van Gogh, Ensor, Mondriaan, Monet, Picasso, Toorop en meer. De Beeldentuin laat je kennismaken met prachtige buitenkunst. Kinderen en volwassen vermaken zich graag op het kunstwerk "Jardin d'émail" van Jean Dubuffet.

4. Jachthuis Sint Hubertus

Breng tevens een bezoek aan het Jachthuis Sint Hubertus, een gebouw dat in opdracht van het echtpaar Kröller-Müller gebouwd werd door Berlage en enkele andere kunstenaars.

5. Excursies Hoge Veluwe

Naast de vele fiets- en wandelroutes die je op eigen houtje kunt verkennen, worden er in alle seizoenen van het jaar tal van activiteiten georganiseerd in en bij het bezoekerscentrum van de Hoge Veluwe (in het centrum van het park).

Wandelingen voor jong en oud, educatieve activiteiten zoals films en tentoonstellingen, maar ook actieve sportevenementen en GPS-tochten. Tijdens de vakanties en in het weekend worden er leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Klik hier voor een volledig overzicht van activiteiten op de Hoge Veluwe en lees meer over wandelen Hoge Veluwe.

Wie actief wilt genieten van de Hoge Veluwe in al haar facetten; wandelen, fietsen, cultuur snuiven in de musea en vroeg opstaan om wilde dieren te zien, kan best een weekendje Hoge Veluwe boeken, er is genoeg te doen!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!