Ga naar content

Natuur bij Apeldoorn

Apeldoorn, ook wel de Koninklijke stad in het groen genoemd, ligt te midden van Nederland's mooiste natuurgebieden. De stad kent prachtige stadsparken, royale landgoederen en talloos veel activiteiten voor de sportieve buitenliefhebber. Of je nu bezoeker of bewoner bent van Apeldoorn, hier is altijd wat te doen!

Mooiste plekken in Apeldoorn

Aan de rand van de provincie Gelderland ligt het stadje Apeldoorn diep verscholen in de mysterieuze bossen van de Veluwe. Ben je op zoek naar inspiratie voor een dagje uit of een weekendje weg in de natuur bij Apeldoorn? Hieronder nemen je mee in onze zoektocht naar de mooiste bezienswaardigheden en leuke plekken om te wandelen in Apeldoorn.

Overnachten in de natuur

1. Koninklijke stadsparken en paleistuinen

Apeldoorn heeft veel mooie stadsparken rondom het centrum, denk bijvoorbeeld aan het fotogenieke Oranjepark en het veelzijdige Berg & Bos. Andere aanraders zijn het Sprengenpark, Matenpark, Mheenpark en het kleine, maar toch wel leuke Beekpark. Natuurlijk mag Paleis het Loo met bijbehorende botanische tuinen ook niet ontbreken, hier kan je prima een middagje zoet zijn met struinen en dwalen door de 650 hectare grote paleistuinen die onderdeel zijn van Kroondomein het Loo.

Deel op Pinterest

2. Kroondomein het Loo

Het Paleispark is maar een klein gedeelte van het totale Kroondomein, wat in totaal ca. 10.400 hectare beslaat. Het is het grootste aaneengesloten landgoed in Nederland en staat al meer dan 300 jaar in directe verbinding met het Huis Oranje-Nassau.

De rijke geschiedenis vloeit voort in de cultuurhistorische elementen van het landgoed, met brede paden en charmante bossen waar edelherten en wilde zwijnen rondzwerven. Wandel- en fietsroutes doorkruisen elkaar over heide en door bos, variërend in lengte van 2 tot 20 kilometer. Het park, de rustieke bossen en uitgestrekte heidevelden zorgen voor een uniek gebied waar je als natuurliefhebber eindeloos van kan genieten

Overnachten op een vakantiepark

3. Kootwijkerzand en Radio Kootwijk

Op een steenworp afstand van Apeldoorn ligt Europa's grootste actieve zandverstuiving, ontdek het Kootwijkerzand. Het is ongeveer 20 minuten rijden, maar dat is niet erg aangezien de weg ernaartoe dwars door de bossen van het Kroondomein heen loopt. In Radio Kootwijk staat een bijzonder surrealistisch gebouw dat je eens in je leven gezien moet hebben en in het dorpje Kootwijk staat een uitkijktoren aan de rand van het stuifzandgebied, als je geluk hebt kan je vanaf hier goed wild spotten.

Deel op Pinterest

4. Loenen

Loenen ligt even ten zuiden van Apeldoorn. Hier vind je de hoogste waterval van Nederland met een verval van 15 meter. Diverse korte wandelingen, maar ook meerdaagse wandeltochten voeren langs deze plek. Onder meer het Trekvogelpad komt hierlangs.

Waterval Loenen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De bossen in deze omgeving stralen een mystieke, zelfs een beetje buitenlandse sfeer uit. Het landschap is licht glooiend en je wandelt of fietst dus over hobbels en heuvels.  

5. Veluwe

Niet op zijn minst is de ligging bij de Veluwe van groot belang. Neem een dagje de tijd om de Hoge Veluwe te bezoeken vanuit Hoenderloo, of verken de Veluwezoom

Nog meer mooie natuur bij Apeldoorn

Rondom Apeldoorn tref je nog veel meer mooie natuurgebieden, zoals 't Leesten, de Loenermark en het Beekbergerwoud. Wil je ook genieten van een waterrijk natuurgebied? Dan mag recreatiegebied Bussloo niet ontbreken tijdens je bezoek aan Apeldoorn. Boek via Hotels.nl een arrangement bij Thermen Bussloo of geniet simpelweg van één van de vele strandjes rondom de plas.

Fietsen bij Apeldoorn

Op je tweewieler langs kastelen, landgoederen en bossen, fietsen is een heerlijke manier om de omgeving te verkennen. Bij De Zwerver schaf je een handige stadsplattegrond en fietskaart aan van Apeldoorn en omgeving.

Nieuwsgierig naar meer aanraders in de omgeving? Check dan ook onze tips over andere mooie plaatsen in Gelderland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!