Ga naar content

Trekvogelpad

Wandelen in Nederland - Het Trekvogelpad, dat ook bekend staat als de LAW 2, is een langeafstandswandeling, die dwars door Nederland voert. De route is ontstaan door het aan elkaar verbinden van drie eerder bestaande lange afstandsroutes; het Waterlandpad, het Heuvelrugpad en het Gelrepad. Dit gebeurde ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de Vogelbescherming en om die reden is er ook zeer veel aandacht voor vogelgebieden op de route.

De route

Uiteraard kan het Trekvogelpad in twee richtingen gelopen worden. Het vangt aan bij het Zeeaquarium van Bergen aan Zee en voert over een lengte van 414 kilometer naar de andere kant van Nederland, naar het eindpunt bij het station Enschede. De route is herkenbaar aan de wit-rode markeringen, zoals de internationale langeafstandspaden. Bij Vorden kruist het pad het bekende Pieterpad.

Etappes van het Trekvogelpad

Zoals de meeste meerdaagse wandelroutes wordt ook het Trekvogelpad opgesplitst in etappes. Dit kan nog wel eens wijzigen (zo is er bij de laatste uitgave een natuurgebied bij Soesterberg toegevoegd), en sommige bronnen vermelden ook meer etappes, maar grosso modo zien deze delen er als volgt uit.

1 Bergen aan Zee - Alkmaar
2 Alkmaar - Spijkerboor
3 Spijkerboor - Amsterdam
4 Amsterdam - Weesp
5 Weesp - Hilversum
6 Hilversum - Soesterberg
7 Soesterberg - Doorn
8 Doorn - Rhenen
9 Rhenen - Ede
10 Ede - Hoenderloo
11 Hoenderloo - Brummen
12 Brummen - Vorden
13 Vorden - Eibergen
14 Eibergen - Usselo

De trektocht begint bij Bergen aan Zee, aan de Noordzeekust, waar je heerlijk uit kan waaien in de mooiste en hoogste duinen van Nederland en waar kust- en watervogels bij de vleet voorkomen. De route draait het binnenland in en je wandelt door de polders rond Alkmaar en langs schattige Hollandse dorpjes met oude molens. Het landschap lijkt ontleend aan een schilderij van een van de Hollandse meesters, met glinsterende beekjes en grote open luchten. Kieviten en grutto's zoeken naar eten in de weilanden. 

Trekvogelpad overnachten

Je daalt verder af naar de weidse landschappen van Laag Holland. Je komt binnen bij De Rijp, met een fraaie oude kerk en raadhuis. Via Purmurend loopt het Trekvogelpad richting Amsterdam langs natuurgebied het Twiske. Bij het Kure-Jan strand kan je een knuppelpad over het water nemen, prachtig! In Waterland kom je langs meertjes, sloten en oevers vol veldbloemen. Dit is een groot vogelparadijs! Wandel door enkele van de mooiste dorpen van Nederland, zoals Broek in Waterland, Ransdorp en Durgerdam. Je laat het waterrijke gebied achter voor Amsterdam, met en passant de imposante Oranjesluizen.

Trekvogelpad route
Deel op Pinterest

Na Amsterdam voert het langeafstandspad langs Het Gein, een riviertje tussen Driemond en Abcoude, en haar indrukwekkende boerderijen. Wandel door het mooie vestingstadje Weesp en langs het Naardermeer. Dit meer is een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland. Soorten als de lepelaar en purperreiger verschuilen zich in de moerassen of bij de oevers van de beekjes. Een prachtig natuurgebied op het Trekvogelpad!

Vanaf Naarden verandert het landschap en loop je richting de Utrechtse Heuvelrug. Forten en batterijen van de Hollandse Waterlinie voeren je mee door een woelig verleden. Het volgende deel gaat over de hogere zandgronden van het Gooi. Halverwege augustus kleurt de Zuiderheide prachtig paars. Steek de langste natuurbrug ter wereld over bij zanderij Crailo om vervolgens de bossen van de Utrechtse Heuvelrug in te lopen. Let op spechten, vliegenvangers en glanskoppen! Dichte bossen en heuvels zoals de Amerongse berg wisselen af met statige landgoederen en strak aangelegde tuinen.

Een zandverstuiving vind je bij de Soesterduinen, waarna het Trekvogelpad langs de Pyramide van Austerlitz loopt. Dennenbossen en loofbossen, nog meer zandverstuivingen en heidevelden bepalen het vervolg van het pad. Ook hier fraaie landgoederen en prachtige kastelen. Hoogtepunt in dit gebied is de natuur bij Amerongen, met de vogelrijke Amerongse Bovenpolder. Watervogels en weidevogels leven tussen de runderen en paarden op de drassige weilanden. 

© Wil Weerd
Deel op Pinterest

Een van de mooiste delen van het Trekvogelpad is de etappe vanaf het Kasteel Amerongen. De uiterwaarden van de Nederrijn zijn prachtig om te zien. Ook het Amerongse Bos hoeft niet onder te doen qua natuurschoon. Hike over de heuvels met bossen bij Elsterberg en geniet van de vergezichten van de Gelderse Vallei. 

In Rhenen geniet je vanaf de Grebbeberg van een fraai uitzicht over het rivierengebied. Ook ligt hier een mooi  natuurgebied, de Blauwe Kamer. Wij komen hier vaak om tot rust te komen en vogels te kijken. Meer dan 200 soorten werden geregistreerd en er lopen ook runderen en paarden vrij rond.

Wandeletappes Trekvogelpad
Blauwe Kamer
Deel op Pinterest

Volgende etappe is Ede. Wandel bij Kasteel Hoekelum door statige bossen en langs de uitgestrekte Ginkelse Heide, wat voor veel Edenaren een favoriet uitwaaiplekje is. Verder richting Arnhem kom je langs een veelzijdig natuurgebied, Planken Wambuis, waarna je dwars over de Hoge Veluwe trekt. Naast schitterende natuur heb je hier uiteraard de kans om wilde dieren zoals zwijnen of edelherten te zien. En een bezoek aan het Kröller-Müller Museum of Museonder is een welkome afwisseling op het wandelen.

Vanaf Hoenderloo wandel je langs de hoogste waterval van Nederland in Loenen.

Loenense waterval
Deel op Pinterest

Verwacht hier niet een bulderende massa water, maar het is wel een leuk plekje om te zien.

Vanaf Brummen volgt een bijzondere etappe van het Trekvogelpad. De uiterwaarden van de IJssel zijn rustgevend. Een veerpont brengt je over de rivier naar het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst. De prachtige oude boerderijen in deze plaats zijn beschermde monumenten. Na Bronkhorst voert de wandeling langs stille akkers, glinsterende beken en het coulisselandschap van de Achterhoek. Imposante boerderijen met hooibergen passen perfect in het Hollandse landschap. Landgoed Hackfort is een leuke stop op dit deel van de route.

Het volgende deel vangt aan bij het schitterende Kasteel Vorden, waar het Trekvogelpad de andere bekende route kruist, het Pieterpad. Het kasteel wordt regelmatig opengesteld voor het publiek en in het aangesloten restaurant kan je lekker eten. Niet alleen het gebouw is indrukwekkend om te zien, ook de oude bomen in de tuin mogen we niet onvermeld laten. De reuzeneik in het weiland is naar schatting misschien wel 400 jaar oud.

Vanaf Kasteel Vorden wandel je richting een ander kasteel, dat van Ruurlo. Het landschap onderweg is ook hier weer heel erg mooi. Akkers worden omlijst door robuuste bomen. Paarden en koeien kijken toe hoe wandelaars langs hun weiden struinen. Het Kasteel van Ruurlo dateert uit de 14de eeuw. Dit was onder andere de locatie in de verfilming van "De Zevensprong". Bezoek de Engelse landschapstuin en neem een kijkje in het museum naar het werk van Carel Willink, een Nederlandse schilder uit de 20ste eeuw. 

Trekvogelpad bezienswaardigheden
Deel op Pinterest

Vanaf het kasteel is het weer genieten van het lieflijke coulisselandschap met heggen en houtwallen. Na de stervormige vijver bij Borculo volgt een reeks van oude boerderijen. Aan vogelliefhebbers raden we aan om langs Hoeve Wollink te wandelen, waar het wemelt van onze gevleugelde vrienden.

De laatste etappe van het Trekvogelpad vangt aan in Eibergen. Het is een prachtig stuk, met mooie natuur. Het eerste deel van deze route gaat langs beken en watermolens, het tweede stuk wandel je over zompig veengebied en heide. Bijzonder mooi is de Mallumse Molen uit 1430.

Haaksbergerveen
Deel op Pinterest

Hoogtepunt is het Haaksbergerveen, waar natuurliefhebbers zich vergapen aan vele vogelsoorten, libellen en vlinders. Stap over de houten vlonder, dwars door het natuurgebied en geniet van al dat moois. Daarna volgt een mooie wandeling langs de Buurserbeek en het Buurserzand met haar jeneverbessen.

Overnachtingstips Haaksbergen

De hooilanden bij het Buurserzand vormen een bloemenparadijs, dat veel insecten, vogels en andere dieren lokt. Tot slot nog een laatste stukje door groene boerenweilanden, met wederom monumentale boerderijen. Het Trekvogelpad eindigt bij Usselo.

Al bij al een prachtige langeafstandsroute, iets te veel asfalt, maar een grote verscheidenheid aan landschappen, culturele bezienswaardigheden en natuur. Heb jij ook nog tips voor anderen, deel dan ook jouw ervaringen met het Trekvogelpad!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!