Ga naar content

Natuurgebied de Schoorlse Duinen

Even uitwaaien aan de kust? Tussen Schoorl en Bergen in de kop van Noord-Holland ligt het natuurgebied de Schoorlse Duinen, waar het heerlijk vertoeven is voor zowel wandelaars als fervente fietsers. De natuur in dit duingebied is zeer divers en ook nog eens erg toegankelijk: vanuit het dorpje Schoorl wandel je zo via het klimduin of langs het bezoekerscentrum het Nationaal Park de Schoorlse Duinen.

Hoogste duin van Nederland

Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Schoorl, daarom vertel ik jullie natuurlijk graag meer over al het natuurschoon rondom dit gezellige dorpje. Gelegen aan de voet van de hoogste duintoppen van Nederland, omringd door bos en de zee op zo'n 5 kilometer afstand, dit unieke stukje van Noord-Holland is voor mij altijd weer genieten. Het dorp kent een zeer relaxed sfeertje en heeft een prachtige omgeving. Vakantie in Schoorl is ideaal voor liefhebbers van rust en ruimte.

Bijzonder overnachten

De Schoorlse Duinen bezoeken

Ontdek ruige bossen, uitgestrekte heidevelden en indrukwekkend hoge duinen in dit sprookjesachtige natuurgebied. Nergens zijn de duinen breder dan hier en dankzij de grote variatie aan landschappen die het duin herbergt kun je hier veel bijzondere vogelsoorten aantreffen. Een natuurbestemming in eigen land waar wij als NatureScanners heel blij van worden.

Wat doen en zien bij de Schoorlse Duinen?

Wie een bezoek wil brengen aan het Schoorls duingebied kan het beste richting het Buitencentrum trekken, hier vind je genoeg parkeergelegenheid in de buurt en het informatie- en bezoekerscentrum is ook de ideale plek om iets te eten, drinken of wandel- en fietskaarten in te slaan. Ook hebben ze ontzettend veel leuke weetjes en handige tips voor het omliggende natuurgebied, zeker voor de natuurliefhebber met kleine kinderen is een bezoek aan deze locatie al een opzichzelfstaand avontuur. Hier kunnen kids heerlijk ravotten in het speelbos Zandspoor en wandelen over het blotevoetenpad.

Adres: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 in Schoorl.

Vakantieparken

1. Het duingebied

Wat is er precies zo bijzonder aan de natuur in het Schoorlse duingebied? Het breedste duingebied van Nederland ligt tussen zee en dorp in, met op sommige plekken een afstand van meer dan 5 kilometer. Ook springen hier in de herfst meer dan 100 verschillende soorten paddenstoelen uit de grond, waaronder een paar bijzondere soorten. 

Duingebied Schoorl
Deel op Pinterest

Schoorl zou ook het hoogste duin van Nederland hebben, met 53m hoog - maar dat is niet helemaal waar, het duin bij Groet (55m) is net ietsje hoger. Nochtans zijn de duinen van Schoorl bijzonder vanwege zijn hoogte en dit in combinatie met het dorp dat gelijk aan het duin grenst, zorgt ervoor dat het een heerlijke bestemming is voor een natuurreis in eigen land.

Een duin die je in ieder geval bezocht moet hebben is het Klimduin. Vanuit het dorp Schoorl rijst ineens een duin van 51 meter hoog op, indrukwekkend en niet te missen. Na een fikse beklimming wandel je verder het prachtige duin- en bosgebied in. Naar beneden rennen of rollen vanaf het duin is leuk voor jong en oud en brengt het kind in je naar boven!

Klimduin Schoorlse Duinen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De duinen van Schoorl zijn het hele jaar vrij toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Ook de hond mag mee en is meer dan welkom, maar let op: in verband met het broedseizoen moet de trouwe viervoeter vanaf maart t/m augustus aangelijnd worden.

2. Wandelen in de Schoorlse Duinen

Wandelaars hebben keuze uit diverse wandelroutes, hieronder stippen we de meest bekende aan. Wil je liever zelf een route uitstippelen? Kaarten van gemarkeerde wandelroutes kan je bij het buitencentrum in Schoorl aanschaffen, of nu alvast bij Reisboekhandel De Zwerver bestellen.

Wandelroutes 0km - 10km:

  • Geel: de Schoorlse Duinen is met 4.4km en een ideale korte wandeling voor jong en oud.
  • Zwart: de Roetroute brengt je 5km langs het duingebied waar enkele jaren geleden een natuurbrand woedde.
  • Blauw: het boswachterspad de Noordzeewandeling is 10km lang en loopt langs heide, duinen en kustlijn.

Wandelroutes 10km - 25km:

  • Paars: ontdek prachtige heidevelden en duinpartijen tijdens de Duinheidewandeling van 11km lang. Bekijk ook onze andere aanbevolen heide wandelingen.
  • Groen: de Boomplanterstocht loopt door de oudste bossen van het duingebied en is 12km lang
  • Wit: het avontuurlijke boswachterspad de Stuifduinentocht is 17km lang, hier heeft de natuur vrij spel.
  • Rood: loop over de hoogste duinenrij van Schoorl tijdens de Duintoppentocht van 23km lang.

3. Fietsen in de Schoorlse Duinen

Fietsers zullen blij worden van de fietspaden in het Schoorls duingebied, deze zijn goed onderhouden en heerlijk breed, waardoor je alle ruimte hebt om met de fiets de Schoorlse Duinen te bedwingen. Het is af en toe flink klimmen en dalen, maar de prachtige uitzichten rondom maken dat het de inspanning meer dan waard is.

Het strand van Schoorl is alleen te voet of met de fiets te bereiken. Voor een dagje strand kun je dus heerlijk een fietstochtje naar de kust inplannen waarbij je onderweg geen auto's tegenkomt en op bestemming ook geen overvolle parkeerterreinen waarbij het al filerijden is voor de slagbomen. Omdat het toch een stukje wandelen is, zouden wij dit persoonlijk met de fiets doen.

Deel op Pinterest

Mountainbiken in Schoorl behoort ook tot de mogelijkheden. De mountainbikeroute begint bij de parkeerplaats aan de Schoorlse Duinweg en is te herkennen aan gemarkeerde houten palen met het logo van een fiets erin gebrand. Het parcours is 15km lang en slingert over smalle zandpaadjes over verschillende hoogtes heen, waarbij je regelmatig het geasfalteerde fietspad oversteekt en hiermee de route kan verlengen of verkorten. Het is voor zowel  beginnend als gevorderde mountainbikers goed te doen.

Tip: onderweg stoppen voor een kopje koffie met appelgebak bij bospaviljoen de Berenkuil, gelegen op een kruispunt van fiets- en wandelpaden en een begrip voor iedereen uit de regio

Wil je meer weten over natuurgebieden in Noord-Holland? Check dan ook mijn overige tips.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!