Ga naar content

Natuur bij Alkmaar

Mooie plaatsen in Noord-Holland - De stad Alkmaar staat bekend als historisch en sfeervol, met een karakteristiek centrum waarin kleine kronkelende straatjes en grachten als een magneet voor toerisme werken. Ieder jaar lijkt het drukker te worden, met name bij de traditionele kaasmarkt op het Waagplein: een trekpleister in het hoogseizoen, waar bussen vol toeristen naar toe trekken.

Als natuurliefhebber heb je waarschijnlijk meer behoefte aan rust en ruimte. Trek erop uit in de stad en directe omgeving en je zult zien dat het Noord-Hollandse Alkmaar meer dan genoeg te bieden heeft als het gaat om natuur. Stille bossen, brede stranden en het hoogste duin van Nederland liggen allemaal op korte afstand rijden en daarmee is het een ideale uitvalsbasis om een citytrip te combineren met natuur.

Mooiste plekken in en bij Alkmaar

Wat te doen en wat te zien in Alkmaar? Ben jij ook altijd op zoek naar unieke plekjes en bijzondere natuur? Wij nemen je mee in onze zoektocht naar de mooiste stukken van Alkmaar, ver weg van de gebaande paden en naar plekjes in de stad en omgeving die alleen de locals kennen.

1. Natuur in de binnenstad

Verscholen in de smalle straatjes van Alkmaar is genoeg groen te vinden. De mooiste plekken vind je met name in d'Oude Stad, een historisch stukje Alkmaar onder andere bekend door de bloeiende handel en nijverheid in de 19e eeuw. Tegenwoordig is het nog steeds het leukste gedeelte van de binnenstad Alkmaar, je treft er bijzondere boetiekjes met uniek aanbod en gevels met lieflijke tuintjes. 

Rondom de binnenstad vind je meer natuur in de vorm van hofjes, stadsparken en plantsoenen. Op de Singel kan je heerlijk wandelen onder het bladerdek van monumentale bomen, over slingerende wandelpaadjes die je langs nog meer bewonderenswaardige architectuur leiden.

Onze favoriete stadsparken in Alkmaar:

 • Park Oosterhout: het grootste park en op een steenworp afstand van de binnenstad, heerlijk om te wandelen en jezelf even onder te dompelen in een oase van rust.
 • Victoriepark: klein maar ontzettend fijn parkje direct aan het Noord-Hollands Kanaal, hier pak je een terrasje bij 't IJkgebouw en tuur je heerlijk van je af over het water.
 • Westerhout en Alkmaarderhout: iets buiten het centrum, leuk om een overnachting bij in de buurt te boeken als je niet per se in de binnenstad hoeft te slapen.
Oosterhout in Alkmaar
Gitta Schermer
Deel op Pinterest

2. Bos bij Alkmaar

In de directe omgeving van Alkmaar zijn een aantal bossen het zeker waard om te bezoeken en een lekker dagje te gaan struinen en dwalen in de Noord-Hollandse natuur.

Zo is het Heilooërbos een geliefde plek voor veel Alkmaarders om samen met de hond te gaan wandelen. Het bos ligt op Landgoed Nijenburg en is relatief klein, toch kan je hier enkele uurtjes heerlijk slenteren over kronkelende wandelpaadjes en brede lanen. De wandelpaden lopen kriskras door het bos en wisselen zich af met de fraaie lanen, geflankeerd met oeroude bomen. Prachtig om te zien.

Een alternatief is om het bos bij Bergen en Schoorl op te zoeken. Met ongeveer 15 minuutjes rijden ben je al in een van deze lieflijke dorpjes, die ook zeker het bezoeken waard zijn. Vanuit de dorpen wandel je zo het Bergerbos of natuurgebied de Schoorlse Duinen in, beiden flinke bossen met diverse wandelroutes variërend van enkele uurtjes lopen tot dagtochten.

3. Strand bij Alkmaar

Al ligt Alkmaar niet direct aan de kust, toch is het een ideale bestemming voor strandvakantie in eigen land. Diverse leuke badplaatsen liggen op ongeveer 10 kilometer afstand en een dagje Nederlandse kustlijn kan prima gecombineerd worden met een stedentripje Alkmaar. Maar wat zijn de mooiste stranden in de buurt van Alkmaar? 

Een overzicht van kustbestemmingen:

 • Egmond aan Zee: 10 km afstand en is heerlijk om naar toe te fietsen vanuit Alkmaar.
 • Bergen aan Zee: 12 kilometer afstand is ook goed te doen op de fiets.
 • Schoorl aan Zee: 15 kilometer en alleen bereikbaar te voet of met de fiets.
 • Castricum aan Zee: 16 kilometer ten zuidwesten van Alkmaar.
 • Hargen aan Zee en Camperduin: 18 kilometer en het beste te doen met de auto.

Wil je liever toch niet zo ver moeten reizen voor een beetje beach vibe in Alkmaar? Dan is het stadstrand De Kade aan de gelijknamige Kanaalkade een ideale uitkomst. Voel het zand tussen je tenen terwijl je geniet van koude biertjes, fijne deuntjes en heerlijke barbecues op late zomeravonden.

4. Duinen bij Alkmaar

Vlakbij Alkmaar vind je de hoogste duinen van Nederland. Dus niet bang om een beetje te klimmen en dalen? Ga op verkenningstocht in een van de duingebieden nabij Alkmaar. Pak bijvoorbeeld de bus naar Schoorl waar je vanuit het dorpscentrum via het Klimduin zo de Schoorlse Duinen in loopt. 

Of trek erop uit in het gigantische Noordhollands Duinreservaat tussen Wijk aan Zee en Bergen. Het is een populair wandelgebied, maar je kunt er ook heerlijk fietsen. Het reservaat strekt zich uit over 5300 hectare aan bos- en duingebied en wordt onderverdeeld in drie delen: Noordelijk-, Midden- en Zuidelijk Noordhollands Duinreservaat.

Duingebied Schoorl
Gitta Schermer
Deel op Pinterest

5. Nog meer natuur bij Alkmaar

Overige mooie natuurplekken bij Alkmaar zijn onder andere de Oudorperpolder, waar je ontsnapt aan al het stedelijke en geniet van een panorama over weilanden met karakteristieke molens, kronkelende slootjes en kleine bruggetjes. Spot weidevogels of laat de hond uit en ontsnap even aan de drukte. 

Ook recreatiegebied het Geestmerambacht is een aanrader, deze plas ten noorden van Alkmaar is een geliefde plek om te wandelen, fietsen en een verfrissende duik te nemen. 's Zomers kan je hier overnachten met de camper of caravan.

Activiteiten in Alkmaar

Zoek je leuke dingen om te doen in de Alkmaarse natuur? Wees gerust, je treft hier genoeg avontuurlijke activiteiten voor een dagje uit. Huur bijvoorbeeld een bootje om de Alkmaarse grachten te verkennen. Of misschien nog wel leuker: ga suppen in de binnenstad of op het Geestmerambacht.

De stranden bij Alkmaar zijn ideaal om te (kite)surfen. De regio kent veel surfspots en surfscholen, een overzichtje:

 • Bij de Jongens uit Schoorl kun je leren golfsurfen.
 • Surfschool Bergen aan Zee organiseert naast lessen o.a. ook surfcamp.
 • Surfschool Castricum biedt lessen aan zowel privé als in groepsverband.
Doen in Alkmaar
Gitta Schermer
Deel op Pinterest

Fietsen en mountainbiken

Ook op het zadel kan je de omgeving prima verkennen. Baja Bikes biedt een leuke fietstour door het centrum van Alkmaar aan. Zo krijg je een goed overzicht van de stad alvorens je de natuur rondom in gaat.

In de Schoorlse Duinen liggen hele gave mountainbike routes. Het parcours staat bekend om zijn hoogteverschillen en variatie in type paden. Ook in Akersloot kan je mountainbiken en eventueel individuele lessen boeken.

Wandelen bij Alkmaar

Uiteraard zijn er ook tal van mooie wandelroutes. In de gids Netwerkwandelingen Kennemerland vind je 15 mooie wandelroutes tussen 6,5 en 15,5 km, in de omgeving.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!