Ga naar content

Natuur bij Amersfoort

Mooiste plekken Nederland - Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat Amersfoort een fantastische stad is. Zowel doorgewinterde stedentrippers als natuurfanaten zullen zich hier thuis voelen want de stad biedt de perfecte mix tussen het bruisende stadsleven en de rust van de natuur. Je bent in Amersfoort altijd dichtbij groen. Onze favoriete getaways en actieve uitjes rond Amersfoort delen we graag met jou.

1. Bos Birkhoven

Op een kwartiertje rijden of halfuurtje fietsen van het centrum ligt bos Birkhoven. Een fijne plek om de natuur in te trekken met de hond. Maak een wandeling langs de bosvijver tussen de dennen, berken en eiken door. Aan het eind van de vijver loop je zo de rododendrontuin in die je op de foto ziet. Geweldig in de lentemaanden. Beklim de uitzichtheuvel voor mooi zicht op de vijver en omliggende bomen. Ook kun je een kijkje nemen in het pinetum waar je diverse soorten naaldbomen ziet. Van baby boompjes tot reuzen. Leuk feitje: Birkhoven grenst aan Dierenpark Amersfoort waardoor je als je de juiste weg pakt de wolven van dichtbij kunt zien en de apen kunt horen gillen. Kijk ook niet gek op als je een dino hoort grommen!

Bos Birkhoven Amersfoort
Manou 't Lam||Kom zeker in het voorjaar als de rododendrons in bloei staan

2. Soesterduinen

Steek je vanuit Bos Birkhoven de weg over, dan kom je in een nieuw stukje bos wat onze persoonlijke favoriet is: het Monnikenbos. Als je hier 's ochtends vroeg een wandeling maakt heb je best kans om een nieuwsgierige ree tegen te komen. Het Monnikenbos voert je door diverse kleine paadjes naar een open heidevlakte en als je verder doorwandelt kom je in de Soesterduinen. Deze grote zandverstuiving is het perfecte decor voor een picknick. Maar je kunt er ook omheen wandelen of mountainbiken. Lees meer over de Soesterduinen.

3. Utrechtse Heuvelrug

Bovengenoemde natuurgebieden horen hier ook al bij, maar er is nog veel meer te beleven op de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied is ontzettend gevarieerd met bossen, zandvlaktes, heide, graslanden en diverse heuvels met geweldig uitzicht. Pak de auto en reis in zo’n 20 minuten naar de Pyramide van Austerlitz. Erg mooi in de herfst wanneer je over het rood oranje bladerendek kijkt. In dit gebied liggen ook de Kaapse Bossen, Lage Vuursche, de Leersumse plassen en vele andere geweldige bosrijke gebieden om te wandelen en fietsen. Al onze tips vind je op de inspiratiepagina over de Utrechtse Heuvelrug.

4. De Schammer en Bloeidaal

Dit gebied bij Leusden was ooit een wild stukje natuur met rietlanden, beken en moeraslanden. Toen de mens er wat te zeggen kreeg veranderde dit landschap in akkerland en weiland. Gelukkig krijgt de natuur nu weer een kans, want sinds de herinrichting van het gebied bloeit en leeft er van alles. Vooral voor vogelaars is het een paradijsje. Hoewel het een klein gebied is en je er zo doorheen wandelt kun je er toch uren zoet zijn bij het vogelobservatiescherm. Vanuit hier heb je kans op het spotten van de ijsvogel, lepelaar, blauwborst, tureluur en vele andere soorten. Er is zelfs eens een flamingo gespot. In het gebied zijn drie wandelroutes: Het Beekdal van 2,5 km, Het Venster van 5 km en De Blauwborst van 2,3 km. Leuk feitje over het vogelkijkscherm: vandalen kalkten het scherm telkens vol met graffiti en om daarmee af te rekenen is in 2020 aan een kunstenaar gevraagd het scherm op te knappen. Tegenwoordig is het scherm een waar kunstwerk met graffiti vogels.

Vogels kijken de Schammer
Vogels kijken bij de Schammer. Heb jij het geluk om een ijsvogel te spotten?||Manou 't Lam

5. Loosdrechtse Plassen

Voor de waterliefhebbers zijn de Loosdrechtse Plassen op zo’n halfuur rijden een top idee. Hier kun je een bootje huren en het meer verkennen. Maar nog leuker is om met een kano of sup op pad te gaan. Wanneer je het grote meer over bent gestoken en de kleine slootjes in gaat, zijn motorboten verboden. Het is er super rustig en groen. Niet voor niks dat dit een van de mooiste sup plekken van Nederland is.

6. Nationaal Landschap Arkemheen Eemland

Natuurgebieden Arkemheen en Eemland zijn bijzondere stukjes polderland waar je typische Hollandse vergezichten ervaart. Het grasland is een belangrijke plek voor weidevogels om te broeden en te eten. Dit maakt het gebied dan ook super voor vogelspotters. Het behoud van het gebied gaat niet vanzelf. Boeren helpen mee om het gebied leefbaar te houden voor weidevogels. Zo hebben zij greppels en plas drassen met veel voedsel aangelegd speciaal voor de vogels. In het broedseizoen wordt het maaien uitgesteld of om de nesten heen gemaaid. Het is geweldig om door de weilanden te fietsen, wandelen of varen met de Eemlijn. Geniet van de grazende koeien en de opvliegende grutto’s, kieviten en andere weidevogels. Vergeet je verrekijker en weidevogelgids niet!

7. Veluwe - Ginkelse Hei

Iets verder rijden van Amersfoort vind je de schitterende natuur van de Veluwe. Het dichtstbijzijnde plekje dat we willen tippen is de Ginkelse Heide in Ede waar je in een half uur naartoe rijdt. Vooral in augustus en vroeg in september wanneer de heide bloeit is dit een mooie plek om te wandelen en fietsen. Als je er toch bent kun je ook de andere natuur bij Ede gaan verkennen.

Ginkelse hei
De Ginkelse Heide||Manou 't Lam

8. Parken Amersfoort

Uiteraard zijn er ook een aantal stadsparken in Amersfoort. Niet zo wild, wel leuk voor een kort blokje om of voor een picknick. Een mooi groot park is het park in Schothorst. Centraal staat Landgoed Schothorst met een koetshuis, boerderij en oranjerie. Hieromheen is een grote tuin gebouwd inclusief vlindertuin, rosarium en natuurspeelplaats. Vogelsoorten zoals de groene specht en de bosuil vinden het hier erg fijn. Ook leuk is Klein Zwitserland, gelegen op het hoogste punt van Amersfoort. Daardoor heb je tijdens je boswandeling op sommige plekken mooi zicht over de stad. Het is een honden-losloopgebied dus de viervoeter kan lekker mee.

9. Stedentrip Amersfoort

Het centrum van Amersfoort is ook ontzettend interessant. Een combinatie tussen een stedentrip en het verkennen van de natuur is daarom een aanrader. Amersfoort is een middeleeuwse stad en kent een oud centrum met grachten, gezellige pleinen en terrasjes en restanten van de oude stadsmuur. Tijdens een bezoek aan Amersfoort loop je op het ene moment langs de bekende Koppelpoort, vervolgens bezoek je het Mondriaan Museum, lunch je op de Hof, maak je een sup- of kanotochtje over de grachten en 's avonds schuif je aan bij een van de vele alternatieve restaurantjes. Ook kun je er heerlijk (vintage) shoppen in de Krommestraat, haal je je boodschappen bij streekwinkel Het Lokaal en wandel je door De Nieuwe Stad waar allerlei start-ups gevestigd zijn. Wij zijn fan! Jij straks ook?

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!