Ga naar content

Suppen in Nederland

Mooiste plekken om te suppen - Het enige wat je nodig hebt om te kunnen suppen is een board, een peddel en een gebied met veel water. Laat Nederland nou precies een waterland zijn. Je hoeft dus helemaal niet ver van huis om een mooi sup avontuur te beleven. Beginners kunnen oefenen met tochtjes op de grachten en in rustige natuurgebieden terwijl pro’s de golven op zee trotseren. Op de mooie wateren in eigen land kunnen suppers zich dus helemaal uitleven. Wij delen de allermooiste sup plekken in Nederland.

Mooiste plekken om te suppen in Nederland

Suppen door de grachten van oude steden, door natuurgebieden, op zee… Waar je voorkeur ook naar uitgaat, het kan in eigen land. Hieronder onze aanraders.

1. Suppen in Loosdrecht

  Een van de beste plekken om te suppen in Nederland is in de natuur rond de Loosdrechtse Plassen. Wij verkenden dit water zelf op de sup en werden positief verrast. Zodra je het grote en drukke recreatiemeer oversteekt en de kleinere kreken in vaart, heb jij de natuur voor jezelf. Motorboten zijn hier verboden en dus is het echt stil en geniet je ultiem van de omgeving. De Loosdrechtse Plassen hebben een van de mooiste sup routes van Nederland. Je vaart langs weides, legakkers en moerasbos. Er zijn opties voor sunrise, sunset en volle maantochten, bijzonder! Zeker eentje voor je sup bucket list. 

  Sup tocht Loosdrechtse Plassen
  © Maurice Buijs
  Deel op Pinterest

  2. Suppen Weerribben en Giethoorn

  Dat Giethoorn een ideale plek is om vanaf het water te verkennen, zal je niet onbekend zijn. Leuk alternatief voor de fluisterbootjes is daarom een dagje suppen door de grachten langs de typisch Hollandse huisjes. Wist je dat Giethoorn midden in een nationaal park ligt? Suppen in Giethoorn is daarom goed te combineren met Weerribben Wieden NP

  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  In dit park vind je de ideale combinatie van rust en indrukwekkende natuur. Er zijn een aantal sup routes uitgezet die je op eigen houtje kunt volgen. Je geniet onderweg van moerasbos met rietvelden en fluitende vogeltjes. Voordeel van suppen in het gebied is dat je staat en daardoor over de rietkragen heen kunt kijken. Tip: neem lunch mee en meer aan bij een van de steigers voor een picknick in de natuur.

  3. Stand up paddling Zeeland

  Beleef de Zeeuwse natuur per sup. Hier vindt de gevorderde supper uitdaging in de golven van de Noordzee bij Domburg of Vrouwenpolder. Andere opties zijn de wateren bij de Oosterschelde en Westerschelde en op het Grevelingenmeer. Een mooie plek voor beginners is suppen op het Veerse Meer. Hier heb je vlak water en stuur je de sup eenvoudig door de mooie omgeving. Ook de Otheense Kreek in Terneuzen is een mooie sup spot in Zeeland.

  4. Stand up paddle Friesland

  Dankzij de vele Friese Meren is het in deze provincie geweldig suppen. Van de Friese Meren is het Sneekermeer een fijne plek om te suppen, mits er weinig wind staat. Nannewild is een andere populaire plek voor watersporten in Friesland. 

  © Maurice Buijs
  Deel op Pinterest

  Maar misschien wel dé beste plek voor stand up paddling in Friesland is Nationaal Park De Alde Feanen. In dit laagveenmoeras peddel je door veenplassen, rietvelden, moerasbos en trilveen. De plek bij uitstek om te genieten van het water. Kijk ook af en toe even omhoog zodat je de bijzondere vogels zoals het baardmannetje niet mist.

  5. Suppen in de Biesbosch

  Misschien ben je al eens gaan kanoën in de Biesbosch of heb je de omgeving per boot verkend. Hoe leuk is het dan om het gebied vanaf een sup te bekijken. Weer een andere blik op het nationale park. De sup routes starten meestal in recreatiegebied de Aakvlaai waar je een netwerk van eilandjes en kreken vindt. Stuur jouw stand up paddle door de smalle kreken en kijk goed rond, want de bever zwemt rond in dit gebied. Ook ijsvogels, zeearenden en andere bijzondere inwoners kunnen jouw pad kruisen. Dat maakt de Biesbosch een avontuurlijke plek om te suppen.

  6. Suppen Amsterdam

  Het waterrijke Amsterdam leent zich uitstekend voor diverse watersporten. Ga suppen door de iconische Amsterdamse grachten of zoek de natuur rond de stad op. Stand up paddling door het Amsterdamse bos is een feest. Ook het Haarlemmermeer is een aanrader. Nog een unieke plek om je board te water te laten is Laag Holland. Dit waterrijke oer-Hollandse gebied verken je het best vanaf het water. Kanoën maar ook suppen is daar erg leuk langs schattige huisjes en door de weilanden. Kijk goed langs de oevers, want vogels vinden het hier erg fijn.

  7. Suppen Utrecht

  Zowel in de provincie als in de stad Utrecht kun je geweldig suppen. Door de grachtenrijke steden Utrecht en Amersfoort bijvoorbeeld. Hier leer je de stad kennen en vaar je veelal ook een stukje door de omliggende natuur. Tijdens een suptour door Amersfoort kun je naast het historische centrum ook het nabij gelegen Lockhorsterbos of de weidse landschappen van de Eem per sup verkennen. Daarnaast kun je in provincie Utrecht mooi suppen op de Vinkeveense Plassen. Dit is een schitterend natuurgebied met helder water en bijzondere dieren onderweg zoals de krooneend, zwarte zwanen en ijsvogels. Met een stand up paddle board maak je weinig lawaai en heb je dus meer kans om dieren te zien. Wat denk je van onderstaande drijvende tiny house om je sup tripje helemaal af te maken?

  8. Stand up paddle Groningen

  In en rond Groningen is het heerlijk suppen. Bekijk de binnenstad vanaf het water en peddel langs de woonboten en de herenhuizen langs de gracht. Tussendoor kun je even aanmeren voor een verfrissend drankje op een terras. Tijdens het suppen kom je langs de Hoge en Lage der A, de Turfsingel, de Noorderhaven, de Oosterhaven en het Groninger Museum. Iets buiten het centrum vind je nog andere mooie sup plekken. Maak bijvoorbeeld een tochtje op het Hoornsemeer of de Kardingerplas.

  9. Suppen in Overijssel

  Met ca. 400 kilometer aan riviertjes en bevaarbaar water, is Overijssel een ideale bestemming om te kajakken of te suppen. Op rivieren de Vecht en de Regge geniet je van een prachtige omgeving.

  10. Suppen op zee

  Toe aan een uitdaging? Dan is stand up paddling op zee een mooie volgende stap. De golven geven je net wat meer avontuur en je balans wordt op de proef gesteld. De kustlijn van Nederland biedt genoeg mogelijkheden voor suppers. Wat denk je van suppen op de Waddenzee? Texel en Terschelling hebben geweldige sup spots. Ook kun je zee suppen in Scheveningen, Wijk aan Zee, Bloemendaal, Hoek van Holland, Katwijk, Zandvoort en aan de Zeeuwse kust. Ga je voor het eerst op golven suppen dan is het aan te raden een lesje te volgen bij een van de sup scholen.

  Suppen met hond

  Wat is er leuker dan samen met jouw hond de natuur in gaan? Samen suppen! Veel honden houden van water en zullen dit een geweldige activiteit vinden. Jij peddelt terwijl je hond voorop de plank ligt. Tussendoor kan hij/zij een duik nemen. Bij vele sup scholen is het mogelijk om met de hond op de sup te stappen en te kijken of het bevalt.

  Let wel op een aantal dingen voordat je samen met jouw hond gaat suppen. Het is handig als je eerst zelf een sup les neemt, een beetje ervaring opdoet en daarna samen met je hond een les neemt. Zo leer je omgaan met het board wanneer de hond erop beweegt en kan je je hond rustig begeleiden bij deze, toch wel spannende, activiteit.

  Ga alleen samen suppen als je zeker weet dat de hond ook van water houdt en kan zwemmen of schaf een speciaal hondenzwemvest aan. Een goed passend tuig met handvat op de rug is ook erg handig, hiermee kan je de hond vanuit het water terug je board op tillen zonder al te veel moeite.

  Kies een locatie waar je met honden kan en mag suppen, zoals de Loosdrechtse Plassen. Een wilde zee is echt geen plek voor een hond. Door je voor te bereiden is het leuk en veilig voor mens en dier. Uitgebreidere tips vind je bij iSUP

  Drie mooie plekken om te suppen met je hond:

  1. Suppen in de Weerribben
  2. Recreatiegebied Geestmerambacht bij Alkmaar
  3. Gravenbol nabij Amerongen
  Sup hond
  Onze kantoorhond Bondi gaat graag mee suppen
  Deel op Pinterest

  Suppen yoga

  Een extra uitdaging krijg je met een sup yoga combinatie. Hierbij voer je yoga poses uit op je supboard. Yoga midden op een meer in alle rust. Denk jij dat je blijft staan? Voor sup yoga wordt wel aangeraden eerst een sup les te volgen als je dit nog nooit hebt gedaan. Zo kun je daarna volledig focussen op de yoga in plaats van op de techniek. Fan van yoga? Dan is een yogareis misschien ook wat voor jou.

  Smaak te pakken? Ook in het buitenland zijn er geweldige plekken voor stand up paddling. Bekijk onze aanraders voor de mooiste sup locaties ter wereld.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Manou Kemna
  Geschreven door
  Manou Kemna
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!