Ga naar content

Natuur bij de stad Groningen

Natuur in provincie Groningen - Combineer jij jouw stedentrip graag met een wandeling in de natuur? Dan is Groningen de perfecte stad voor jouw volgende citytrip. Niet alleen is de stad zelf ontzettend leuk om te bezoeken, ze is ook omringd met leuke plekken. Hierbij delen we onze tips voor de stad Groningen en de natuurgebieden eromheen.

Mooiste natuurgebieden rond Groningen stad

De provincie heeft nog genoeg ruimte voor natuur en dat merk je. In de directe omgeving van Groningen zijn al zo veel mooie natuurparken te vinden. Hieronder een aantal gebieden om te wandelen of te fietsen en die je eenvoudig tijdens een citytrip kan bezoeken.

1. Lettelberterpetten

Op een krappe 25 minuten rijden van hartje Groningen ligt dit unieke gebied. Lettelberterpetten dankt zijn tongbrekende naam aan de vroegere turfwinning en de petgaten die hierbij ontstonden. Vandaag de dag zijn de petgaten volgelopen met water en dichtgegroeid met bomen. Daardoor is moerasbos ontstaan, Een wandelroute van 2,5 kilometer (blauwe paaltjes) brengt je langs de mooiste stukjes van het gebied.

Bereid je voor op een wandeling door hooiland, grasland en moerasbos waar Schotse hooglanders grazen en vele vogelsoorten gedijen. Wandel zeker omhoog bij de uitkijktoren die zicht geeft over het Leekstermeergebied in buurprovincie Drenthe. Wie weet zie je wel slobeenden, nonnetjes, smienten en grote zaagbekken of in de winter kolganzen. Ook vanuit de vogelobservatiehut is het feest. 's Zomers heb je kans op de tureluur, watersnip, bruine kiekendief en 's winters zijn kolganzen en brandganzen te zien. Het gebied maakt zich ook hard voor de herintroductie van de zwarte stern. 

Leekstermeer
Deel op Pinterest

2. Reitdiep

Het weidse gebied Reitdiep geeft een inkijkje in de strijd tegen het water die al eeuwen wordt gevoerd. De combinatie tussen natuur en cultuur maakt het een interessant gebied. Op cultureel gebied zie je de sluizen, dijken en dorpen gebouwd op heuvels. Allemaal inspanningen van de mens om te leven met water. Wat betreft natuur is in het weidse landschap ook van alles te ontdekken.

Het gebied is een waar paradijs voor weidevogels zoals de grutto, snip, kievit, wulp en goudplevier. Hoewel de mens vroeger de overhand had in dit gebied, krijgt de natuur nu weer de ruimte. De rivier de Hunze is eeuwen geleden gekanaliseerd maar het Gronings Landschap wil de rivier weer zijn natuurlijke loop laten volgen met de positieve gevolgen van dien. Planten en dieren die hier oorspronkelijk leefden krijgen weer de ruimte. Groot voordeel van Reitdiep is dat je er vanuit het centrum van Groningen in een kwartiertje naartoe fietst.

3. De Onlanden

Twintig minuten trappen en je staat in De Onlanden. De uitkijktoren van 26 meter hoog geeft je een kijkje in de flora en fauna van het gebied. Grote zilverreiger, bruine kiekendief, zeearend en de roerdomp, maar ook Exmoorpony’s, vossen en reeën zijn goed te zien vanaf de toren. Ook kun je de skyline van Groningen vanaf hier bewonderen. Het gebied met moerasbos en hooilanden is niet alleen mooi, maar heeft daarnaast een belangrijke functie. Er is hier genoeg ruimte voor overtollig water waardoor de stad Groningen bij zware regenval beschermd wordt tegen overstroming. Let tijdens een wandel- of fietstocht ook zeker op of je niet toevallig een familie otters tegenkomt.

Natuurgebieden bij stad groningen
Deel op Pinterest

4. Stadspark Groningen

Je hoeft de stad niet eens uit voor een kleine break in het groen. Wandel of fiets naar het stadspark dat is aangelegd in Engelse stijl. Een bezoekje aan de kinderboerderij en de paardenraces kunnen niet ontbreken. De Heemtuin is ook heerlijk om doorheen te wandelen, een rijkdom aan flora wacht op je. Pak je picknickmand en las hier je middagpauze in tussen het winkelen of musea bezoeken door.

Stadspark Groningen
Deel op Pinterest

De kleinsten vermaken zich in het stadspark bij het hertenkamp, de kinderboerderij en speeltuin. In de herfst is het park zeker een aanrader. Raap kastanjes bij het paviljoen, geniet van de ochtendmist boven de vijver of loop over de bospaden met gekleurde herfstbomen.

5. ‘t Roegwold

Dit gebied mag dan wat verder van Groningen liggen (30 minuten met de auto) het is toch een aanrader als je wat meer tijd hebt. Landbouwgrond heeft hier plaatsgemaakt voor rijke grond waar van alles groeit en bloeit. Geen bieten maar rietorchis. De natuur is nieuw leven in geblazen. Roerdompen, steltlopers en zelfs otters noemen 't Roegwold hun thuis. Een van de hoogtepunten van dit gebied is het Knuppelpad van 2 km, dat je via een houten vlonderpad door het moerasgebied leidt. Ontzettend leuk met kinderen.

natuurgebieden rond groningen
Deel op Pinterest

6. Appelbergen

Ten zuiden van Groningen ligt natuurgebied Appelbergen. Weer een heel ander soort gebied dan bovengenoemde. Het heuvelachtige gebied gelegen op de Hondsrug is een fantastische plek voor een wandeling over de zandverstuiving en door de heide. Dieren als de ree, das en vos komen in het gebied voor. In het landschap van de Appelbergen zie je nog veel sporen uit de laatste ijstijd terug. Op de plekken waar vroeger grote ijskoepels lagen zie je nu nog pingoruïnes, herkenbaar als ronde veentjes in de heide. Een mooie route van 4 kilometer leidt je langs diverse historische plekken.

7. Hoornsemeer & Paterswoldsemeer

Aan de zuidkant van Groningen, op de grens met Drenthe, liggen deze twee mooie meren. De meren zijn met elkaar verbonden en dus is een groot gebied voor recreatie op en rond het water ontstaan. Ga een dagje zeilen, varen, suppen, kanoën of zwemmen.

natuur bij stad groningen
Deel op Pinterest

Blijf zeker tot de zon ondergaat en geniet van een kleurenspektakel in de lucht dat gereflecteerd wordt in het water. Sprookjesachtig mooi!

8. Actief in de stad Groningen

Ook voor actie en avontuur kun je terecht in en rond Groningen. Zo kun je er bijvoorbeeld op meerdere plekken suppen. Stap op je board en peddel door de grachten of vaar door naar het Hoornsemeer. Liever zeker weten dat je droog blijft? Dan kun je een sloep huren om de waterwegen te verkennen. Ook een aanrader is een kanotocht door de grachten, over het Leekstermeer of in het Paterswoldsemeer.

Het is ook heerlijk om de stad en de omgeving op het zadel te verkennen. Zo zie je in korte tijd veel van de natuur rondom Groningen.

Tip: we hebben een hele pagina samengesteld over unieke overnachtingen in de provincie Groningen. Helemaal onderaan de pagina staan tips voor slaapplekken in de stad Groningen. Zo maak jij jouw vakantie extra speciaal. Wat denk je van een jungle suite met uitzicht over de stad of overnachten in een knusse yurt?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!