Ga naar content

Wandelen in Groningen

Er gaat niets boven Groningen! In deze noordelijke provincie verwacht je vooral platte koek en boerenland, maar er zijn heerlijke wandelingen te maken. Verken het Groninger land te voet en laat je verrassen door de natuur en fraaie landschappen in Stad en Ommelanden.

Wandelroutes provincie Groningen

Van wandelen door het akker- en weidelandschap, langs de Waddenkust tot aan routes over landgoederen, door kleine dorpjes, langs riviertjes en door de (groene) stad: Groningen is divers! Naturescanner Janneke is een stadjer; opgegroeid in de stad Groningen. Zij tipt de mooiste wandelroutes door de stad én de provincie Groningen

Tip voor wandelaars

1. Wandelen Groningen-stad

De hoofdstad Groningen heeft dezelfde naam als de provincie. Een stadswandeling is zeker de moeite waard, waarbij je natuurlijk de Martinitoren, de Vismarkt en het Groninger Museum niet mag overslaan. Neem de roltrappen naar het dak van het Forum voor het beste uitzicht.

Tip: de Taalsafari, waarbij je langs gebouwen en monumenten loopt én Groningse uitdrukkingen en spreekwoorden leert kennen! 

Stadspark Groningen
Deel op Pinterest

De stad heeft ook veel groen te bieden. Van het Martinikerkhof en de Prinsentuin midden in het centrum, tot het Noorderplantsoen en het behoorlijk grote Stadspark in het westen van de stad, met een heemtuin, kinderboerderij en speeltuin. 

Net buiten de stad liggen de Onlanden, Letterberterpetten en het Paterswoldsemeer, met diverse wandelroutes, waarover je meer leest op onze pagina over de natuur bij Groningen-stad

Struin ook eens door het Noordlaarderbos (route van 6 km met rode paaltjes) of de Appelbergen bij Glimmen (route 3,5 km, gele markering), beide op ongeveer 15 km van de stad.

Overnachten in/bij de stad

2. Wandelen in het Westerkwartier

Het Westerkwartier ligt ten westen van de stad Groningen. In de plaats Leek ligt Landgoed Nienoord met de opvallend geel gestucte borg. Naast het Nationaal Rijtuigmuseum, schelpengrot (tuinkoepel met een mozaïek van schelpen en stenen) en het Zwemkasteel is hier veel natuur te vinden. Je kunt kiezen uit bewegwijzerde wandelingen van drie afstanden over het landgoed

Nienoord borg
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De langste, de blauwe route van ruim 5 kilometer, komt langs alle bezienswaardigheden, zoals het Leekster Hoofddiep, Polderbos, Sterrenbos en de Spitse Vier, waar dood hout blijft liggen voor de dieren. Aan het begin van de wandeling kun je in het voorjaar nesten zien van kraaien en reigers, en zit de ooievaar te klepperen. Langs de wandelroute vind je borden met informatie over de aanwezige flora en fauna, zo overwinteren hier vogels als de smient en ganzen, maar komen ook de hermelijn, wezel, bunzing en steenmarter hier voor.

Wil je eens wat anders, probeer dan het Blotevoetenpad in Opende (1,6 of 3,4 km, Staatsbosbeheer). Voel hoe het is om te lopen door het gras, modder en water en overwin obstakels als een sloot of boomstam. Aan het einde is er gelegenheid om je voeten af te spoelen en kun je bijkomen in de theetuin. Hier start overigens ook een langere wandelroute (12 km) door de Doezumermieden

3. Wandelen in 't Hogeland

Het Hogeland, in het noorden van de provincie, staat bekend om het Lauwersmeergebied en de Groninger Waddenkust. 

Wandelen Lauwersmeer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het Nationaal Park Lauwersmeer is een fantastisch natuurgebied voor de echte wandelaar. Je vindt hier korte en veel langere wandelroutes, zoals het Boswachterspad Kollumeroord (10 km) met de speciale vogelspotcast en de Duindoornroute (3 km) vanaf restaurant Het Booze Wijf, die is te combineren met de Orchideeënroute (ook 3 km). 

De fanatieke wandelaar kiest voor een Rondje Lauwersmeer van maar liefst 43 km, ook in meerdere dagen te lopen. Het hele jaar mogelijk, maar vanaf april t/m oktober kun je langs stempelposten bij lokale ondernemers wandelen.

Waddendijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En we hebben nog een leuke tip: hou je van wandelen én heb je interesse in het werk van een natuurboer, loop dan de Boeren Foodwalk (ruim 10 km, Visit Wadden) in Hornhuizen. Zo'n landschapsboer heeft oog voor het landschap en houdt rekening met dijken en polders. 

Wil je het wad op? Doe dan mee met een excursie wadlopen. Deze start o.a. in Pieterburen, Lauwersoog en Noordpolderzijl. 

Overnachten Lauwersmeer

4. Wandelen in de Eemsdelta

De Eemsdelta is het noordoostelijke deel van de provincie met de plaatsen Delfzijl en Appingedam, een fraai stadje met de mooie Nicolaïkerk, Raadhuisje, romantische bruggetjes en de kenmerkende 'hangende keukens'.

Appingedam
Deel op Pinterest

De rondwandeling Groninger kerkjes (14 km) start in Appingedam. Je komt langs fraaie kerkjes zoals je die alleen in deze provincie ziet: eenvoudig en zonder opsmuk. De route staat uitgebreid beschreven in de Provinciewandelgids Groningen van WandelBart, te bestellen bij De Zwerver.  

In de buurt van Delfzijl kun je een wandeling maken langs wierden; kunstmatige heuvels waarop je vaak een verhoogde kerk, boerderij of huis ziet staan. Tijdens de wandelroute Biessumerbos en Voolhok (8,2 km, Natuurmonumenten) kom je de wierden van Biessum en Uitwierde tegen en beklim je de Waddendijk om even uit te waaien aan de Waddenzee.

Waddenzee Groningen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Ten oosten van Delfzijl loopt een mooie wandelroute (10 km, Het Groninger Landschap), waarbij je zicht hebt op de Dollard; het water tussen Groningen en Duitsland en het verlengde van de Ems. Het is een brakwatergebied, een van de weinige in Europa, waar je veel vogels spot. 

Vanaf de sluizen bij Nieuw Statenzijl loop je in een kwartiertje naar de Kiekkaaste, de enige vogelkijkhut in ons land die buiten de dijken is gebouwd. 

5. Wandelen in Oldambt

De regio Oldambt bevindt zich in de buurt van Winschoten, waar je het grootste rosarium van Nederland vindt, een groot stadspark en het 200 jaar oude Sterrebos. De Groene Wissel Winschoten (8 km, Wandelzoekpagina) is een heerlijk rondje door alle stukken groen.

Blauwestad
Deel op Pinterest

Door Blauwestad en langs het Oldambtmeer lopen diverse bewegwijzerde routes. Officieel bedoeld voor marathonlopers met de bekende afstanden 5, 10, 21 en 42 km, maar zeker ook goed te wandelen! 

6. Wandelen in Midden-Groningen

In het midden van de provincie ligt Duurswold met de plaats Slochteren. Hier ligt het landgoed Fraeylemaborg met het Slochterbos en Engelse Landschapstuin. De wandeling (4,5 km, Routebureau Groningen) doet zowel de borg als de natuur er omheen aan. 

Fraeylemaborg Slochteren
Deel op Pinterest

De Veenkoloniën, het gebied rond Veendam, Stadskanaal en Oude en Nieuwe Pekela, is een voormalig veengebied, dat na ontginning vooral bestaat uit akkers. Hier is natuurgebied 't Roegwold aangelegd. Door het gebied loopt het Knuppelpad, een houten vlonderpad 750 meter lang recht door het Dannemeer. Je wandelt op een smal paadje in een fantastische omgeving. Roerdomp, waterspitsmuis en otter noemen dit gebied hun thuis. 

Blijf zeker tot zonsondergang en ervaar hoe de zon langzaam achter de horizon zakt. Het reflecterende kleurenspektakel in het water ga je niet snel meer vergeten. Deze plek is ontzettend leuk om met kinderen te bezoeken. Het is spannend en niet te lang wandelen.

7. Wandelen in Westerwolde

In het zuidoosten van Groningen ligt Westerwolde. Laat je inspireren door Walking Westerwolde (Stichting Wandelen in Westerwolde) en kies een van de 39 wandelroutes, variërend van 3 tot 16 km.

De route Driestromenland (6,5 km) is een van onze favorieten. Hier krijg je een goed beeld van het prachtige stroomdal van de Ruiten-Aa, Mussel-Aa en het Veelerdiep, maar je komt ook langs de prachtige Burcht Wedde. 

Vesting Bourtange
Deel op Pinterest

Verder is het vestingdorp Bourtange zeker een bezoekje waard. Rondom de vesting loopt een wandeling van 6,5 km. 

Overnachten Westerwolde

8. Lange Afstandswandelingen

Heb je zin in een meerdaagse wandeling door Groningen? Het Pronkjewailpad is maar liefst 250 km lang en te wandelen van april t/m oktober. Elk jaar wisselt de route en je maakt onderweg kennis met plaatselijke ondernemers, die stempelpost zijn, maar waar ook wat te proeven valt.

Het Groninger Borgenpad bestaat uit twintig etappes (gemiddeld 12 km) van Nuis naar Wedde waarbij je alle borgen en veel kerken aandoet. Onderweg geniet je natuurlijk ook van het Groninger landschap.

Het Westerwoldepad loopt van Wedderveer naar Ter Apel in vijf etappes, is goed gemarkeerd en in twee richtingen te lopen. Geniet onderweg van beekdalen, bossen, heide, vennetjes en akkerland. 

Pieterpad Groningen
Deel op Pinterest

Andere lange afstandswandelingen die de provincie Groningen aandoen zijn het Nederlands Kustpad en niet te vergeten het Pieterpad, dat start in Pieterburen. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!